Ágnes
-1 °C
2 °C

Péterfalvi nyert a szcientológusok ellen

2006.10.31. 15:52
Egy szakvélemény kiadására akarta kötelezni Péterfalvi Attilát a szcientológiai egyház. Pert indítottak, amelyet első fokon elbuktak.

Első fokon pert vesztett a Magyar Szcientológia Egyház (MSZE) az adatvédelmi biztossal szemben. A Fővárosi Bíróság elutasította azt a keresetet, amelyet az egyház Péterfalvi Attila ellen közérdekű adatok kiadása érdekében nyújtott be.

Az MSZE azért perelte be az ombudsmant, mert nem adott ki számukra egy, a Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztálya által készített szakvéleményt. Az egyház álláspontja szerint az adatvédelmi biztos ezzel megsértette az adatvédelmi törvényt és keresetükben kérték, hogy a bíróság kötelezze az alperest a kérdéses szakvélemény kiadására valamint állapítsa meg a jogsértést. Az irat tartalma szerint a szcientológiai egyház által használt úgynevezett E-meter használható hazugságvizsgálóként is.

Döntéselőkészítő-anyag

A bíróság az alperes álláspontjával értett egyet, miszerint a kérdéses irat döntéselőkészítő dokumentum volt, amelyet az ombudsman nem köteles kiadni. A bíró ítélete indoklásában kiemelte: habár az előző tárgyaláson az alperes végül kiadta a kért iratot a felperesnek, ez nem jelenti azt, hogy elismerte volna a korábbi visszautasítás jogszerűtlenségét. Kimondta azt is, hogy az ombudsman eljárása megfelelt a vonatkozó jogszabályoknak.

Az MSZE keresete előtt az adatvédelmi biztos 2006 májusában levelet juttatott el az egyházhoz, kérve néhány kérdésben az egyház adatvédelmi gyakorlatának megváltoztatását. Az ombudsman vizsgálata kiterjedt az e-méter alkalmazásának körülményeire is. A levél utalást tartalmazott egy olyan rendőrségi szakvéleményre, amely szerint az e-méter hazugságvizsgálati eljárás eszköze lehet.

Péterfalvi Attila a bíróságon korábban azt mondta, mivel az egyház a bíróság előtt jelezte álláspontját, ekkor szűnt meg a dokumentum döntéselőkészítői mivolta és ezért átadta azt az MSZE-nek. A döntés nem jogerős, az egyház jogi képviselője egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyben, hogy fellebbeznek-e.