József, Bánk
-7 °C
0 °C

Hiller is visszavonta a szcientológusok engedélyét

2007.06.21. 15:34
Csakúgy mint hét éve Pokorni Zoltán, most Hiller István is visszavonta a szcientológusoknak kiadott engedélyt, azután, hogy az általa vezetett tárcánál tavasszal jóváhagyták az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. jelentkezését.

Mégsem választhatják majd a magyar pedagógusok továbbképzési programként a szcientológusok által kínált Tanulási Technológia elsajátítását. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóirodája ugyanis csütörtökön közleményben tudatta, hogy Hiller István miniszter június 18-i hatállyal visszavonta az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht.-nak kiadott engedélyt.

Mint arról az Index egy hete beszámolt, a tárca még áprilisban jóváhagyta a magyarországi szcientológus szervezet jelentkezését az OKM Pedagógus-továbbképzési jegyzékébe. A júliusi kiadványban már szerepelt volna az L. Ron Hubbard nevéhez fűződő Tanulási Technológia módszer is, mint választható továbbképzési program.

Akkori megkeresésünkre az oktatási minisztérium sajtóosztálya azt közölte, hogy a budakalászi szcientológus társaság "oktatási tevékenység folytatására bejegyzett intézmény", ezért az OKM-hez benyújtott jelentkezését a felnőttképzésről szóló 2001-es törvény alapján bírálta el a tárca.

"Nem használható"

Az Indexhez csütörtökön eljuttatott újabb közleményben már az áll, hogy "nem használható a pedagógus-továbbképzésben az L. Ron Hubbard nevéhez fűződő Tanulási Technológia program", mert "nincs reális esély a programban kidolgozott célok megvalósítására, mert azokat csak általánosságokban fogalmazták meg. Emellett a program által kínált ismeretek nem nyújtanak többet a korábban már engedélyezett pedagógus továbbképző programoknál".

Az MDF szerdán elfogadhatatlannak nevezte, hogy szcientológus módszerek érvényesüljenek a magyar oktatási rendszerben. A párt felszólította Hiller Istvánt, hogy "haladéktalanul változtassa meg a tárca korábbi döntését, amely a pedagógus-továbbképzésben teret biztosít a több nyugat-európai országban vallásként el nem ismert, nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő szektának".

Hiller Pokorni nyomában

"Persze, hogy beijed a miniszter, ha a média megkeveri a dolgokat" – mondta a Hírszerzőnek a magyarországi Szcientológiai Egyház szóvivője. Kárpáti Anna Mária a Hírszerzőnek nyilatkozva kifejtette, hogy nem érti az őket ért támadásokat, hiszen az általuk kínált továbbképzési program csak egy a nyolcszázból, módszerük pedig az átlag állami iskolákénál hatékonyabb. Szerintük a Tanulási Technológia célja a stabil tudás megszerzése, és ezt kimagaslóan eredményekkel sikerül is.

Az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht., még Alkalmazott Oktatástan Alapítvány néven egyszer már megkapta az akkreditációt az Oktatási Minisztériumtól. 2000-ben tartottak is továbbképzést, amelyet az oktatási tárca szakértői nyolc hónapon keresztül vizsgáltak, ezután Pokorni Zoltán oktatási miniszter (Fidesz) aláírta a programindítási engedélyt. Így először akkor kerültek be a pedagógusképzésbe, attól kezdve működnek Magyarországon szcientológus alapítványok iskolái.

A tanfolyamon részt vevő tanárok közül többen az oktatási miniszterhez fordultak, mert az átképzésen megalázó feladatokat kellett végrehajtaniuk. Pokorni Zoltán, akkori oktatási miniszter amint tudomást szerzett az alapítvány háttérről, formai hibára hivatkozva azonnal visszavonta a kiadott képzési engedélyt.