Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hazugságvizsgálót importáltak volna a szcientológusok?

2005.09.13. 16:09
Titkosszolgálati eszköznek minősül, ezért a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem engedélyezte az egyik kisegyháznak, hogy hazugságvizsgáló-berendezést importáljon. Úgy tudjuk a szcientológusoknak lett volna szükségük az eszközre, ők cáfolnak

A országgyűlés honvédelmi bizottságának keddi zárt ülésén kiderült, hogy az egyik kisegyház hazugságvizsgáló-berendezést akart beszerezni.

Mesterlövészpuskát engedély nélkül
A honvédelmi bizottság előtt tárgyalt törvénytervezet indoklásakor elhangzott, hogy jelenleg szabályozatlan a hagyományos fegyverek, lőszerek és egyéb haditechnikai termékek gyártása és e termékekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtása Magyarországon. Gyöngyös József, a gazdasági tárca főosztályvezető helyettese ezzel kapcsolatban példaként elmondta, hogy a honvédség által is használt Gepárd típusú mesterlövészpuskát tulajdonképpen engedélyek nélkül gyártja egy magyar cég, de nincs szó törvénysértésről, hiszen nem létezik ezzel kapcsolatos törvény sem. A jogszabály hatályba lépése után haditechnikai terméket gyártani vagy szolgáltatást nyújtani csak engedély birtokában lehet majd, amelyet az engedélyezési hivatal adhat ki.
Az Index információi szerint gazdasági tárcától a szcientológiai egyház kért impontengedélyt. A honvédelmi bizottság a haditechnikai termékek gyártásának és a haditechnikai szolgáltatások nyújtásának engedélyezéséről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban hallgatta meg a gazdasági tárca illetékeseit, és eközben derült fény az egyház kérelmére.

A törvény szükségességének indoklásakor elhangzott, hogy a gazdasági tárca engedélyezési és közigazgatási hivatala nem járult hozzá az egyház importkérelméhez, mivel a hazugságvizsgáló berendezés a jogszabályok szerint titkosszolgálati eszköznek minősül.

Hende Csaba fideszes képviselő azon kérdésre, hogy melyik egyházról van szó, csak azután válaszoltak a szaktárca képviselői, miután kérésükre a testület elnöke zárt ülést rendelt el.

Az Index érdeklődésére a szcientológiai egyház illetékese cáfolta, hogy bármikor is hazugságvizsgálót használtak volna. Fritzlauf Lajos tagadta azt is, hogy engedélyt kértek volna az eszköz beszerzésére.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft