Jenő
-2 °C
6 °C

Az MSZP szcientológusra bízta katolikus-zsidó megemlékezést

2008.04.23. 12:46
Lefújták a Magyar Progresszív Társaság Platform múlt szombatra hirdetett programját, amelyen a progresszív szocialisták a boldoggá avatott zsidómentő Salkaházi Sárára emlékeztek volna. Kiderült ugyanis, hogy egy zsidó ünnep miatt baj van az időzítéssel. A platform honlapján viszont az állítják, hogy rendben lezajlott a Világ Igazaira emlékező összejövetel.

Nem vették jó néven - értesüléseink szerint - a holokauszt egykori üldözöttjei, hogy a háborús idők magyar zsidómentőire emlékező összejöveteleinek szervezésénél az MSZP nem vette figyelembe, hogy az időpont hagyományos zsidó ünnepre, a pészách első napjára esik. A tiltakozás miatt a rendező, a progresszív platform végül lefújta a megemlékezést.

A miniszterelnök kabinetfőnöke, Ficsor Ádám által vezetett platform meghívója szerint a szocialisták a magyar holokauszt emléknaphoz kötődően akartak tisztelegni a szociális testvéri rend egykori tagja, Salkaházi Sára előtt, aki 1944-ben több mint száz zsidó életét mentette meg, mielőtt maga is a nyilasok áldozata lett. Salkaházi Sára 1977-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést, 2006-ban a pápa boldoggá avatta. Az MSZP-s platform szándéka az volt, hogy a demonstrációval támogassa a ferencvárosi önkormányzat kezdeményezését, hogy Tűzoltó u. 34. szám melletti új közparkot Salkaháziról nevezzék el.

"A Salkaházi-megemlékezéshez további egyeztetésekre lesz szükség, de egy későbbi időpontban biztos megtartjuk a rendezvényt" - mondta az Indexnek Kopiás Gábor, aki a platform által szétküldött meghívón a program koordinátoraként szerepelt. Kopiás szerint lehet, hogy az április 19. nem a legjobb dátum volt, de a Salkaházi Sárához hasonló személyiségekről való megemlékezés amúgy sem a zsidóságnak, hanem főként a többségi társadalomnak szól. Kopiás szerint az első verzióval csupán az április 16.-hoz a magyar holokauszt emléknaphoz kerestek közeli dátumot, bár az április 19. sem az ő ötlete volt.

A megemlékezés kimondott célja volt az MSZP egyházi kapcsolatainak javítása. Ezért meglepő az is, hogy a szervezést Kopiás személyében egy ismert szcientológusra bízták. Kopiás szerint vallási hovatartozásából valóban nem csinált titkot, szerepelt még a Heti válasz nagy botrányt kavart cikkében is, amiben a befolyásos szcientológusokat vették sorra, viszont úgy gondolja, ez nem lehet ok arra, hogy bárki megkérdőjelezze a program alapvetően pozitív szándékait.

Ennyien voltak Karády Katalinnál

A Világ Igazaira emlékező progresszív szocialistákról a hétvégén hírt adott az MTI is. A 7-8 fővel Karády Katalin színésznő emléktáblájánál tartott szombati koszorúzás mellett a híradásban mint lezajlott ünnepséget megemlítik a Tűzoltó utcait is. A hírt a platform is feltette az MSZP honlapjára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?