Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Szcientológusok képezhetik a magyar pedagógusokat

2007.06.15. 01:17
Hét év után ismét visszakerültek a szcientológusok a magyarországi pedagógusképzésbe, a júliusi OKM Pedagógus-továbbképzési jegyzékben már szerepelni fog az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. programja is. A társaság a szcientológia egyház alapítójának tanulási technikáját terjeszti.

A Magyar Oktatási Hírügynökség oldalán (edupress.hu) szerdán jelent meg egy hír, ami szerint új területtel bővülhet a pedagógus továbbképzés palettája. A hírből az derül ki, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007. április 6-án elfogadta L. Ron Hubbard nevéhez fűződő Tanulási Technológia módszert, melyet a jövőben a pedagógusok továbbképzési programjába beépítenek.

A hírben az nincs megemlítve, hogy L. Ron Hubbard a világszerte vitatott szerepű, több európai országban vallásként el nem ismert szcientológia egyház alapítója. A közlemény úgy fogalmaz, hogy "a Tanulási Technológia 1964-ben, L. Ron Hubbard kutatásai alapján született meg". A hírben az áll, hogy a minisztérium határozatban biztosította az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. munkáját a pedagógus-továbbképzési program alapításáról és indításáról.

"Az Alkalmazott Oktatástan egy non-profit, társadalomjobbító nemzetközi hálózat, amely 1972-ben alakult az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy ennek az oktatási és tanulási módszernek a terjesztésével segítse az oktatók munkájának hatékonyságát. [...] Gambiában, felismerve ennek a módszernek az erejét, a teljes ország erre a tanulási technológiára támaszkodik" - olvasható a hírhez csatolt szcientológus propagandaszövegben az Edupress portálon.

Hubbardi tanulási technológiák


Az tanulás-technológiai alapismeretek

A hír nagy részét a rengeteg szcientológus weboldalon is megtalálható leírás teszi ki: "Ez a több évtizede működő tudásanyag tartalmazza a tanulás összes akadályát és az azok leküzdésére alkalmazható módszerek teljes skáláját. Figyelembe veszi a tanuló személyes adottságait és az attól függő haladási sebességet, amin menet közben képes javítani" - és így tovább. A hír szövege szerint "jelenleg Magyarországon két alapítványi iskolában alkalmazzák a módszert nagy sikerrel".

A szcientológia egyház tevékenységét szemmel tartó elemzők többek között azt hansúlyozzák, hogy a magát egyháznak nevező nemzetközi szervezet meglehetősen profitorientált. Hubbard ugyanis nem sokkal halála előtt kijelentette: garantálni kell az egyház anyagi biztonságát. Erre hozták létre a WISE-t (World Institute of Scientology Enterprises - Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete), amely olyan kis- és nagyvállalkozók, gyártulajdonosok, ismert világcégek tulajdonosai, sikeres pénzemberek csoportosulása, akik üzletpolitikájukban Hubbard tanácsait követik. A magyarországi WISE évi tagdíja 75 ezertől 4,2 millió forintig terjed. WISE mellett rengeteg más szcientológus szervezet is működik a világban, az Alkalmazott Oktatástan Alapítvány (Applied Scholastics) a hubbardi tanulási technológiák (technology of study) terjesztését és felhasználását felügyeli világszerte .

Eltitkolt kapcsolat

Magyarországon több cég, szervezet, vállalkozás, illetve rengeteg weboldal foglalkozik a hubbardi módszer terjesztésével - különösen a kisebb nyelviskolák körében terjedt ki nagyon tevékenységük - azonban közülük sok eltitkolja, hogy közük lenne a szcientológia egyházhoz.


Kézikönyv gyakorlatokkal

Tipikus példa erre a tanulas.info honlap, amin csupán az egyik tankönyvről felrakott képből derül ki, hogy a Hubbard-féle módszerről van szó. A "hatékony tanulás elsajátítását" kínáló oldalon egyébként cégnév nem található, csupán egy budapesti cím, egy telefonszám és egy emailcím, ami a szcientológusok által gyakran használt domainvégződésre (.ws) végződik. Az oktatas.ws szintén egy magyar nyelvű honlap - a megadott elérhetőségből kiderül, hogy ugyanazok működtetik, mint a tanulas.info-t - az egész webhelyen csupán egyetlen oldalon szerepel leírva Hubbard - "az író és humanitárius " - neve, az általa alapított egyházról szó sem esik.

A diákok körében rendkívül népszerű puska.hu-n külön menüpontot kapott a "Tanulási technika", anélkül hogy bármiféle hivatkozás lenne az oldalon bárhol Hubbard-ra vagy a szcientológia egyházra. Talán nem mellékszál, hogy a Narconon, Criminon szcientológus szervezetekéhez hasonló hangzású www.oktaton.hu domén is a puska.hu-ra van irányítva 2003 óta, amikor a www.puska.hu teljes jogutódjaként beindult az www.oktaton.hu - a tanulási technikáról szóló oldalak azonban már ez előtt is megjelentek a puska.hu-n. (Megjegyzés: a tanulási segédletet kereső diákságot célzó dolgozat.hu domain is az előbbi oldalakra mutat.)

Tisztázott szavak

A hubbardi módszer lényege három pontban összefoglalható: 1. képekkel, illetve ábrákkal, diagramokkal kell a tananyag elsajátítását segíteni, 2. a túlzottan összetett elméleteket részeikre kell bontani, az így kapott kisebb elemek több egyszerű lépésben elsajátíthatók, 3. az ismeretlen szavak jelentésének tisztázása elengedhetetlen.

Ez utóbbit tartotta maga Hubbard is a legfontosabbnak, az ő tanait évtizedek óta változatlan formában követő szcientológusok és tankönyveik is ezt hangsúlyozzák: az úgynevezett "szótisztázás" nagyon fontos technika a tanulásban, "ha a szövegben valahol olyan szót találsz, amit nem értesz, soha ne menj tovább, mert azután már nem fogod érteni az olvasott matériát". Az persze könnyen belátható, hogy minden egyes szó értelmi tisztázása se nem szükséges, se nem elégséges egy szöveg megértéséhez. A módszer kritikusai szerint a tanulási technológia csupán arra való, hogy a nem szcientológiai szövegek (különösképp a tudományos jellegűek) iránt bizalmatlanságot építsen ki, hogy később akár teljesen blokkolni lehessen azok befogadását, előkészítve a terepet a diákok közt a hubbardi tanoknak és doktrínáknak.


Egy szótisztázó részlet egy csaknem 10 ezer forintos, Alkalmazott Oktatástanhoz készült angol-magyar szótárból

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztálya megkeresésünkre a következő tájékoztatást adta: "az L. Ron Hubbard nevéhez fűződő Tanulási Technológia módszer nem általánosságban épült be a továbbképzésbe, hanem egy konkrét továbbképzés keretében megismerhető, ha a pedagógus ezt választja." Írásban adott válaszukból kiderült, hogy a július végén megjelenő, nyolcszáz képzési lehetőséget tartalmazó OKM Pedagógus-továbbképzési jegyzékben már szerepelni fog az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. programja is.

Coming out

A Pest Megyei Bíróságon Cg 13-14 000181 cégjegyzékszámon bejegyzett budakalászi szcientológus társaság "oktatási tevékenység folytatására bejegyzett intézmény", ezért az OKM-hez benyújtott jelentkezését a felnőttképzésről szóló 2001-es törvény alapján bírálta el a tárca. A sajtóosztálytól kapott tájékoztatás úgy fogalmaz, hogy a beadott pedagógus-továbbképzési programot "minden oktatásra képzésre jogosult intézmény esetén azonos módon kell elbírálni".

A tárca a 2001-es törvényre hivatkozva hangsúlyozza, hogy a továbbképzés szervezője minden jelentkezővel írásban köteles közölni a továbbképzés feltételeire vonatkozó információkat, különösen azt, ha a továbbképzés ismeretanyaga kötődik valamely valláshoz, világnézethez. A sajtóosztály állítása szerint a minisztérium illetékesei az alapítási és indítási engedélyben erre fel is hívták az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európai Oktatási Kht. figyelmét. "A rendelkezés betartását ellenőrizni fogjuk" - zárul a sajtóosztály közleménye.

Az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. 2000 előtt még Alkalmazott Oktatástan Alapítvány néven már egyszer megkapta az akkreditációt az Oktatási Minisztériumtól, így először akkor kerültek be a pedagógusképzésbe, attól kezdve működnek Magyarországon szcientológus alapítványok iskolái, amikre az edupress.hu híre is utal. Pokorni Zoltán, akkori oktatási miniszter amint tudomást szerzett az alapítvány háttérről, formai hibára hivatkozva azonnal visszavonta a kiadott képzési engedélyt.