Ágnes
-5 °C
2 °C

A józan ész nevében, ácsi!

2008.03.01. 15:10
Ha a szocialisták népszavazási taktikája az emberek összezavarására épít, szombati nagygyűlésükön sikerrel teljesítették a feladatot. Három beszéd után még a szocialista szimpatizánsok sem tudták összefoglalni az üzenetet, ami talán az, hogy a szocialisták akkor is nyernek, ha veszítenek. Vagy hogy az ellenzéknek nincs hová emelni a tétet. Vagy hogy a fontos dolgok olyanok, mint amikor egy kislány randira indul, a szülei pedig a sarokról leskelődnek utána.

Egy jó politikai beszédet könnyű felismerni. Például arról, hogy az első mondata után már tudjuk, miről lesz szó. Mivel egy jó politikai beszédet könnyű felismerni, nem nagy bátorság kijelenteni, hogy Gyurcsány Ferenc szombati beszéde nem tartozott közéjük. Ennek megerősítésére kezdjük rögtön három szocialista szimpatizáns beszéd utáni nyilatkozatával, mindhármukat arról kérdeztük, mondaná meg, hogy miről szólt a beszéd.

"Hát én azt nem tudom" - felelte egy nagymamakorú aktivista hölgy, öt másodperccel azután, hogy abbahagyta a tapsolást. "Azt szeretném mondani, hogy jól beszéltek a fiatalok, és talán az a lényeg, hogy nemmel kell szavazni" - vélekedett egy tagozatba rendeződött szocialista nő. "Hú, hát talán az, hogy amit eddig a baloldalról gondoltunk, az radír, de inkább megadom a telefonszámom, hívj fel egy óra múlva" - így a párt jóbeszédű fiataljainak egyik prominense.

Miről is beszélünk? Egy jó beszéd, mint említettük, az üzenettel kezdődik. "Az elnökhelyettes elég jól beszélt" - kezdte beszédét Gyurcsány. Ha csak a statisztikákat nézzük - 25 perc alatt tizenhárom taps, közben egyszer a szocialista nők sajátos, rugózó mozgással kísért vastapsa - Juhász Ferenc valóban jól beszélt. Ő például azzal kezdte, "hangulatot próbálunk előidézni". Ez egy állítás, ez egy program, csak gratulálni tudunk nyílt felvállalásához. "Van nekünk egy miniszterelnökünk" - folytatta, ezt a nagygyűlés ötszáz résztvevője rugómozgásos vastapssal üdvözölte. "Akkor ezt még többször is elmondom" - reagált a nem várt sikerre Juhász.

Van nekünk egy miniszterelnökünk
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Beszédéből még megtudtuk, hogy a politikus is ember, hogy a szocialisták akkor sem vesztenek, ha vesztenek, hogy "közösen kell mondanunk eleget", és hogy a szocialisták úgy mondanak igent, hogy háromszor nemet mondanak, és az ő száját hagyta el a címben idézett mondat is. "Vajon érti-e Magyarország az üzenetet" - tette fel a kérdést.

Az üzenet a Juhászt követő Gyurcsány felszólalása után sem lett világosabb. Tételmondata után megtudhattuk, hogy a szocialisták tele vannak optimizmussal és bizakodással [taps] a baloldal rátalált a saját útjára, "ti csináltátok, ti bírtátok ki, ti viseltétek el, ti tettétek meg" [taps].

Ezután ötször megkérdezte, hogy "nem-e féltek-e", egyszer pedig azt, hogy "nem féltek-e", majd meg is válaszolta saját kérdését. "Csak egy dologtól félünk" - mondta, majd gyorsan felsorolt ötöt, köztük azt, hogy elfogy a hit, elfogy az erő, elfogy a bátorság. De annyira mégsem fél. "Megtesszük [a dolgunk], mert nem félünk. Megtesszük, mert tudjuk, mi a kötelességünk".

Ő lenne az

A beszéd következő tíz percét a keménymag legnagyobb örömére Orbán Viktor és a Fidesz gyalázásának szentelte. Ehhez megidézte Széchenyit, akit ő *Szécsenyinek hívott, majd egy igen bonyolult képben előbb azzal vádolta a Fideszt, hogy ők a vizitdíj eltörlésével a közteherviselés gondolata ellen lépnek fel, majd azzal, hogy amit a vizitdíj eltörlésével visszaadnának az embereknek, azt a másik kezükkel adó formájában vennék vissza.

De mindegy is, a lényeg, hogy "ami ebben az ügyben fontos, az nem a népszavazáson dől el". Ezt egy igen bonyolult képpel próbálta érzékeltetni, amiben egy kislány randevúra indul, a szülei a sarkon bujkálva figyelik, aztán megvigasztalják, ha csalódott. A transzból, amit a mondat értelmezésére tett kísérlet okozott, a következő mondat riasztott fel: "bohócot űztek belőlünk".

A szürrealista kitérő után érkeztünk el talán a beszéd lényegi részéhez. Az ellenzékről szólva kijelentette, hogy "már nincsen hová emelni a tétet", ezt ajakbiggyesztéssel nyomatékosította, majd csendben hozzátette, hogy "mi meg csak most kezdjük". "Egyetlen pártnak, a Magyar Szocialista Pártnak van jövőképe a következő egy-másfél évtizedre" mondta, majd egy focista hasonlattal - "nem az edzőmeccset kell megnyerni" - gyorsan el is terelte a szót lényegi mondandójáról. Ezt még egy konditermes hasonlat követte az erőlködés fontosságáról - mellesleg megtudhattuk azt is, hogy ő maga hetente kétszer jár gyúrni -, majd egy büntető tíz perces hegyibeszéddel zárta 35 perces szónoklatát. Azt nehéz visszaidézni, hogy mivel szolgálhattunk rá a fenyítésre, de a végén már a szocialista nőtagozat is leszegett fejjel hallgatta. Akármit is vétettünk, a végére megbántuk. Ha a népszavazástól akarta elvenni a kedvünk, kicsit túllőt a célon. Az élettől is elment.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!