Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az SZDSZ-nek nem érdeke egy új koalíció

2008.04.29. 07:19
Politológusok szerint nem sok az esély arra, hogy az SZDSZ 6-8 hónap alatt megerősödjön, azonban ha ez mégis sikerül, nem lesz érdekük újra koalícióra lépni a szocialistákkal, esetleg egy Gyurcsány Ferenc nélküli MSZP-vel. Egy erős SZDSZ várhatóan ellenzéki szerepben maradna, de érdeke lehet az előrehozott választások megtartása is.

Több politológus szerint, ha megerősödik az SZDSZ, akkor az új koalíció helyett az előrehozott választások megtartása és az ellenzékben maradás is inkább érdekük lehet a liberálisoknak.

Abban Gyulai Attila, a Political Capital elemzője és Kiszelly Zoltán is egyetértett, hogy ha megerősödik az SZDSZ, akkor inkább érdeke lehet a pártnak az előrehozott választások megtartása, mint az új koalíció megalakítása. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője viszont úgy vélte, hogy ebben az esetben inkább ellenzékben maradnának a liberálisok.

Gyulai Attila kiemelte, ha ellenzékben megerősödik az SZDSZ, akkor nincs érv arra, hogy visszatérjen a párt a koalícióba. Ha a párt támogatottsága nő, akkor nagyobb eséllyel mondanak igent az előrehozott választásokra, mint az új koalícióra. Ha az SZDSZ-nek hat-nyolc hónap alatt sikerül összeszednie magát, akkor elképzelhető, hogy több párttal együtt az előrehozott választásokat szorgalmazza majd, mutatott rá. Az elemző szerint mostantól kezdve minden lépés arról szól a liberálisoknál, hogy megerősítsék a párt támogatottságát.

Kiszelly Zoltán szerint kincstári optimizmus Kóka János SZDSZ-elnök bizakodása, miszerint sikerül növelni pártja támogatottságát - eddig ugyanis - emlékeztetett a politológus - mindegyik liberális vezető azt mondta, hogy 6-8 százalékra emeli a pártra szavazók arányát. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az SZDSZ megerősödik, de nem 6-8 hónap alatt, tette hozzá. A politológus szerint a megerősödő SZDSZ először valószínűleg egy Gyurcsány Ferenc nélküli koalíciót ajánlana az MSZP-nek, ha azonban ez nem megy, akkor jöhet az előrehozott választás.

Mráz Ágoston Sámuel szerint sem mondhat most mást Kóka János, csak azt, hogy az SZDSZ növelni fogja a támogatottságát. A pártnak azonban nagyon komoly küzdelmet kell vívnia az öt százalékos parlamenti küszöb eléréséért, például meg kellene küzdenie az MDF-fel a bejutást jelentő szavazatokért, tette hozzá.

A politológus úgy vélte, ha megerősödne az SZDSZ, az igazolná a mostani döntése helyességét. Így a koalícióba való visszalépés, vagy az előrehozott választások helyett valószínűleg kitartana az ellenzéki pozíció mellett. Az SZDSZ-nek ugyanis komoly vereséget jelentene, ha a párt segítené hatalomra a Fideszt az előrehozott választások kikényszerítésével, mondta.

Kóka János a párt vasárnapi küldöttgyűlésén azt hangsúlyozta, hat-nyolc hónapon belül mindenképpen olyan állapotban kell lennie a pártnak, hogy legyen reális esélye a parlamentbe jutásra. Ma három-négy százalék körül van az SZDSZ, ez a két-háromszázezres törzsszavazói bázisnak köszönhető. Hétfői parlamenti felszólalásában pedig a pártelnök azt hangsúlyozta, hogy az SZDSZ konstruktív ellenzéki szerepre készül, kész az egyeztetésre valamennyi párttal és nem célja a kisebbségi szocialista kormány megbuktatása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!