Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az SZDSZ kitart a szakértői kormány mellett

2008.09.08. 16:08
Gulyás József hétfői nyilatkozata szerint az SZDSZ továbbra is úgy véli, hogy az ország érdekét legjobban egy szakértői kormány szolgálná. A párt országos tanácsának elnöke azt mondta, nincs olyan program, amely mellett az SZDSZ a kisebbségi kormányt kisegítő megállapodást tud kötni.

Az MSZP szeptember 27-ére tervezett kongresszusa segíthet a kialakult politikai patthelyzet feloldásában, mondta Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke miskolci sajtótájékoztatóján hétfőn.

Az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívását Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, kormányfő kezdeményezte szeptember 27-ére a szocialista párt évadnyitó frakcióülésén hétfőn.

Gulyás József úgy fogalmazott, a magyar belpolitika - mint ahogy azt a miniszterelnök is megfogalmazta - három lehetőség előtt áll, úgy mint a parlament feloszlatása és előre hozott választás, másrészt új kormány felállása, és harmadrészben új többség felállítása a szocialisták programja mellett.

A harmadik variánsra az SZDSZ szerint nem sikerül kellő támogatottságot biztosítani, "nincs olyan program, amely mellett az SZDSZ a kisebbségi kormányt kisegítő megállapodást tud kötni", ugyanakkor az SZDSZ azt sem látja, hogy a parlamentben lenne olyan párt, amely e program mellé állna, és támogatná azt.

Az ország érdekét az szolgálná, ha olyan kormánya lenne, amely a kihívásokra valós reálpolitikai válaszokat adna, nem ideológiai válaszokat kell keresni, hanem közösen kell megtalálni a jó válaszokat, tette hozzá Gulyás József, megismételve, azt, hogy az SZDSZ szerint ezt a célt szakértői kormány tudná legjobban szolgálni.

Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője korábban azt mondta, az SZDSZ egyelőre nem minősíti, hogy Gyurcsány Ferenc össze akarja hívni a szocialisták rendkívüli kongresszusát. Szent-Iványi azután nyilatkozott, hogy Gyurcsány azt mondta, az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és a populizmus elleni küzdelem közös alapját. Szent-Iványi úgy fogalmazott, nem kívánja értekelni a miniszterelnök vagdalkozását. Ez már szerinte a végjáték.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője szombaton mondta el véleményét a szakértői kormányról. "Szerintem szakértői kormány demokráciában nem létezik" - fogalmazott a képviselő kérdésre válaszolva a Magyar Demokratikus Charta megalakulása után.