Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Önkorrekciót, retorikai gesztust vár Gyurcsánytól az SZDSZ

A szabad demokraták egységesen kiállnak a miniszterelnök mellett, ám információink szerint komoly kritikákat is megfogalmaztak a tanácskozáson megjelenő miniszterelnökkel szemben. A liberálisok felvetették, hogy önkorrekciót és egy-egy erős retorikai gesztust várnak Gyurcsány Ferenctől, aki erre reagálva közölte, magától is valami hasonlóra készült a pénteki szavazás előtti beszédében.

Egységesen igennel voksol az SZDSZ frakciója pénteken a parlamenti bizalmi szavazáson, közölte a liberális párt elnöke a képviselőtestület szerdai ülése után, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Önkorrekciót meghajlás nélkül

"A Szabad Demokraták Szövetsége nem enged semmilyen zsarolásnak és nem fogad el semmilyen ultimátumot, nem engedi, nem veszi tudomásul és nem hagyja, hogy a Fidesz túszul ejtse a magyar demokráciát. Nem engedünk a félelemkeltésnek, és nem engedünk a polgárháborús hangulatkeltésnek" - hangsúlyozta Kuncze Gábor, aki ugyanakkor részleteket a tanácskozáson történtekről nem árult el.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Információnk szerint az SZDSZ-esek túlnyomó többsége azt tanácsolta a miniszterelnöknek, hogy vigye tovább a kormány programját, a komolyabb politikai lépések, a reformok ügyében ne tegyen engedményeket, és ne engedjen az ellenzék mostani követeléseinek sem. Többen felvetették ugyanakkor, hogy szükségesnek tartanak némi önkorrekciót, egy-egy erős retorikai gesztust azon nem elkötelezett szavazók irányába, akik tavasszal a koalícióra szavaztak, de most elpártoltak a kormánypártoktól. "Mutatnia kell az önkorrekció képességét, de nem meghajolva' - mondta egyik forrásunk.

Bocsánatkérésre készül Gyurcsány

Gyurcsány a frakcióülésen ez utóbbira reagálva elmondta, többször elnézést kért már azoktól, akiket esetlegesen megbántott, de magától is valami hasonlóra készül a pénteki szavazás előtti beszédében. Kritikaként merült fel - hasonlóan az MSZP keddi frakcióüléséhez -, a kormánydöntések előkészítése, valamint, hogy a döntésekbe jobban vonják be a frakciókat.

Másfél év múlva jobb lesz

A frakcióülésen Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy bizalomvesztést okozott a zárt körben, csak a szocialista frakció tagjainak szánt balatonőszödi szónoklatának nyilvánosságra kerülése. Aljasságnak nevezte, hogy ezt a beszédet "amellyel én csak jót akartam, felhasználták ellenem". A kormányfő nem találgatta a frakcióülésen, ki szivárogtathatott, de forrásaink, látva a miniszterelnök gesztusait, szinte teljességgel kizárták, hogy a kormányfő környezete adta volna ki a felvételt.

Gyurcsány elismerte a szabad demokratáknak, hogy ő is hibázott. Nagyon nehéz másfél évet jósolt, mert szerinte ekkor már éreztetni fogják hatásukat a megszorítások.