Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Az SZDSZ is módosítaná a kedvezménytörvényt

2002.01.07. 15:23
A Szabad Demokraták Szövetsége szerint a kedvezménytörvényt a legfontosabb pontjain módosítani kell, az így feleslegessé váló magyar-román egyetértési nyilatkozatról pedig vissza kell vonni a magyar miniszterelnök aláírását. Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő szerint Orbán Viktor lélekben már nemcsak 15 millió magyar, hanem 23 millió román miniszterelnöke is akar lenni.
Fodor Gábor és Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő hétfői, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a kedvezménytörvényből - amelyet szerintük nem lett volna szabad elfogadni - törölni kell a hozzátartozói igazolványra vonatkozó rendelkezéseket, a foglalkoztatási és társadalombiztosítási kedvezményeket, valamint az ajánló szervezet intézményét.

Már a zárószavazáskor is nemmel voksoltak

Álláspontjuk szerint a törvényt ki kell egészíteni a szülőföldön működő kisebbségi, oktatási és kulturális intézmények rendszeres támogatásának formáival. Fodor Gábor emlékeztetett: a törvény zárószavazásakor azért voksoltak nemmel, mert úgy ítélték meg, hogy hátrányára van a határon túli magyaroknak, és nem szolgálja az itt élő magyarok érdekét sem. "Nem lep meg minket ez a botránysorozat, de rendkívüli módon sajnáljuk" - fogalmazott Fodor Gábor majd hozzátette: "a legboldogabbak akkor lennének, ha ez nem így történt volna".

Fodor Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az eredeti törvény és a miniszterelnökök által aláírt egyetértési nyilatkozat szöges ellentétben áll egymással, és az ellentmondásokat csak a törvény módosításával lehet kiküszöbölni. "Amennyiben a kormány nem akarja a törvényt módosítani, akkor amellett teszi le a voksát, hogy nem kell betartani a törvényeket" - fűzte hozzá.

"A kormány a státustörvénnyel provokálja a szomszédos államokat"

Az ellenzéki politikus egyik kifogása szerint a Fidesz-kormány "megalázó és példa nélküli" kötelezettséget vállalt arra, hogy a romániai magyar szervezeteket csak a román hatóságok jóváhagyásával fogja támogatni. Hozzátette: "ez egy olyan hihetetlen visszalépés a magyar kisebbség védelemben és a határon túli magyarok támogatásában, amilyet kormány nem tudott produkálni ebben az országban.

Gusztos Péter úgy vélte, hogy a kormány a státustörvénnyel provokálja a szomszédos államokat. Aláhúzta: minden helyes cél elérhető lett volna a határon túli magyar szervezetek és intézmények támogatásával. "A kormány összevissza hazudozik: mást mond a román tárgyalópartnereknek és mást a közvéleménynek" - szögezte le.

"Orbán 23 millió román miniszterelnöke akar lenni"

Mint mondta, "a miniszterelnök az egész országra szégyent hoz, amikor úgy ír alá egy nemzetközi megállapodást, hogy az aláírás pillanatában tudja: nem úgy fogja értelmezni, ahogy a másik fél, és esze ágában sincs azt betartani". Az egyetértési nyilatkozat aláírása kapcsán úgy fogalmazott: az az érzése, hogy Orbán Viktor lélekben már nemcsak 15 millió magyar, hanem 23 millió román miniszterelnöke is akar lenni.