Benedek
-5 °C
5 °C

Nem nyál és nem manna

2006.01.22. 16:11
A Szabad Demokraták Szövetsége programalkotó és a kampánynyitó küldöttgyűlést tartott a Budapesti Kongresszusi Központban. Kuncze Gábor pártelnök 8 százalékos eredményre számít. Kóka János gazdasági miniszter bejelentette, hogy belép az SZDSZ-be.
"A szabad demokraták olyasmit képviselnek a magyar demokráciában, amit más párt nem. Az SZDSZ nélkül más lett volna a magyar demokrácia" - mondta megnyitó beszédében Pető Iván ügyvivő.

A párt egyéni képviselőjelöltjeinek többsége ma a parlamentbe jutás esélye nélkül vág neki a választásoknak, csak azért, hogy szereplésével biztosítsa a liberális párt elképzeléseinek képviseletét - ismerte el ugyanakkor Pető "A 2006-os választásokat mi, liberálisok nyerhetjük meg" felirat előtt állva.

"Leváltottuk Medgyessy-t"

"A választások után olyan pozícióba szeretnénk kerülni, hogy megvalósíthassuk programunk legfontosabb elemeit. Így megakadályozhatjuk, hogy a gátlástalanság és a demagógia hatalomra kerüljön. Ezzel pedig nyer Magyarország" - kezdte felszólalását Kuncze Gábor.

#alt# A pártelnök szerint az SZDSZ érdeme az elmúlt négy évben a sorkötelezettség eltörlése, a diplomás minimálbér bevezetése és az adócsökkentés. A közigazgatás reformjában van még tenni való, és nem sikerült rendbe tenni az egészségügyet sem, folytatta a kudarcokkal Kuncze. De az egészségügy átalakítása nem halasztható tovább, alapfeltétele lesz az esetleges következő koalíciónak.

"További vitathatalan sikere a pártnak a miniszterelnökváltás, mellyel a koalíció visszaszerezte a folytatás esélyét" - mondta Kuncze.

Nyál és manna

A közelgő országértékeléseken a pártelnök szerint két véleményt lehet majd hallani. Az egyik szerint minden katasztrofális helyzetben van, de megoldódik, ha ránk szavaznak - "mondják azok, akiknek csöpög a nyáluk a hataloméhségtől".

A másik vélemény szerint pedig minden a legnagyobb rendben van. De nem az a helyzet, hogy "hanyatt vághatjuk magunkat, kitátjuk a szánkat, és csöpög belé a manna". "Ne legyünk annyira igénytelenek, hogy a két nagy párttal versenyre keljünk ebben" - fejezte be gondolatmenetét Kuncze.

"Köszönjük, liberális reformerek!"

A pártelnök köszönetet mondott a liberális minisztereknek, mert a "jövőnek dolgoztak", "liberális reformerek voltak" a maguk területén. És "teljes mellszélességgel" kiállt Demszky Gábor mellett, aki ellen "félhülye" plakátokkal "méltatlan és aljas" támadás indult.

A választási programról elmondta, hogy "hitet tesznek" az adók csökkentése, az egykulcsos adó bevezetése, az infrastruktúra-fejlesztés valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatása mellett. A programban nem szorul háttérbe a szolidaritás elve sem, de kizárólag a valóban rászorultakat kívánják támogatni.

"Még több SZDSZ-t!"

Az SZDSZ elutasítja a kétpártrendszert, mert "elegünk van az egydimenziós politikának még a lehetőségéből is. Nem akarunk kétpártrendszert, nem akarunk kutyába lemenő pártokat, és nem akarunk mellébeszélő politikát". A következő kormánynak liberálisabb kormánynak kell lennie, folytatta Kuncze: "Több SZDSZ-re van szükség, hogy a választásoknak Magyarország valóban nyertese legyen".

A párt tudatosan kerülni fogja a negatív kampányt, de kampánya merész lesz és szabad szellemű. A programokról fog szólni, hogy megadják a szavazóknak a választás lehetőségét. A gondolkodó, igényes emberek szavazatára számítanak.

Kuncze Gábor beszédét egy kampányfilm keretezte, melynek végén a hazugságvizsgálóra kötött elnök kijelenti: arra számít, hogy pártja nyolc százalékot szerez a választásokon. És a poligráf mutatója meg se rezzen, nem úgy, mint akkor, amikor azt mondja, Orbán Viktor fényképe ott áll az íróasztalán.

Kóka belép a pártba

#alt# A pártelnök után a program témaköreinek szakmapolitikai felelősei kaptak szót. Kóka János gazdasági miniszter itt jelentette be, hogy belép az SZDSZ-be, mert már nemcsak végrehajtani akarja a politika által megszabott feladatokat, hanem alakítani is szeretné a politikát, ehhez pedig párt kell. A főváros első kerületében indul majd egyéni jelöltként.

Kóka szerint az SZDSZ-é a legjobb gazdaságpolitikai program, melynek legfontosabb elemei: az egykulcsos adó, a közigazgatási és egészségügyi reform, a privatizáció folytatása és a 2010-es euró-bevezetés. Az első két év a stabilizációról, a második kettő az adócsökkentésről szól majd.

Nem vallásellenes, hanem antiklerikális

Fodor Gábor, ügyvivő szerint a kampány legfőbb ideológiai témája az egyház ügye lesz. Az SZDSZ az egyház állami szerepvállalása ellen emeli fel szavát, tehát antiklerikálisak, nem pedig egyház- vagy vallásellenes.

Demszky Gábor, főpolgármester pedig arról beszélt, hogy most is Budapesten múlik majd, milyen erős lesz a liberális párt, és ez az oka az ellene indult "gyáva és arctalan kampánynak".

A szekcióvitákat követően a párt küldöttgyűlése egy ellenszavazattal és egy tartózkodással elfogadta a párt 2006-2010 közötti időszakra vonatkozó programját. A Szabadság, verseny, szolidaritás című programhoz módosító javaslat nem érkezett.