Szabolcs
20 °C
35 °C

Kuncze: Az SZDSZ-ben nincs belső ellenzék

2004.03.09. 08:11
Az alpári stílus az SZDSZ-ben elfogadhatatlan, mondta a kedd reggeli Napkeltében Kuncze Gábor, a párt elnöke azok után, hogy egy vasárnapi fórumon néhány szabad demokrata kemény szavakkal kritizálta a kormányfőt. Medgyessy közjogi javaslataival a pártelnök továbbra sem ért egyet.
Semmi rendkívüli nincs abban, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökkel tárgyaltam, mondta Kuncze Gábor a Napkelte kedd reggeli adásában, aki a Népszava értesülése szerint hétfőn a kormányfővel egyeztetett. Az SZDSZ-es politikusok vasárnapi kormányfőbírálatáról szólva kijelentette, hogy "alpári stílusban fogalmaztak egyesek", amely a szabad demokraták számára "elfogadhatatlan". A kritizálókról, akiket Medgyessy hétfőn este belső ellenzéknek nevezett, Kuncze elmondta: "Ne értékeljük fel őket annyira, hogy belső ellenzéknek tekintsük."

Bizalmi szavazást kér Medgyessy?
Az elmúlt napok koalíciós feszültsége felerősítette azokat a találgatásokat, hogy az MSZP-ben létezik egy vészforgatókönyv a cikluson belüli kormányfőváltásra, írja a Magyar Hírlap. Egyes hírek szerint szóba került az is, hogy a miniszterelnök - pozíciója megerősítése és a belső koalíciós kritizálók elhallgattatása érdekében - a parlamentben kérjen maga ellen bizalmi szavazást. Az esetleges bizalmi szavazásnak az a kockázata, hogy a szabaddemokraták esetleg nem támogatják a javaslatot. Ebben az esetben a kormány megbukik, a koalíció felbomlik.

Bauer Tamás vasárnap kalandor ötletnek nevezte Medgyessy közjogi javaslatait, Gusztos Péter a politika Anettkájának nevezte a kormányfőt, Eörsi Mátyás azt tanácsolta a miniszterelnöknek, hogy húzzon el. (Eörsi ezért a kijelentéséért hétfőn személyesen kért bocsánatot a kormányfőtől.)

Kuncze elmondta, hogy személyi konzekvenciái nem lesznek az SZDSZ-es képviselők kormányfőkritikájának.

A pártelnök továbbra sem tartja elfogadhatónak Medgyessy Péter közjogi javaslatait: "Ez sokkal komolyabb annál, mintsem lakossági fórumokon lehetne róla tárgyalni" - fogalmazott Kuncze, aki szerint a keddi négypárti egyeztetésen, írásos anyag híján, nem lehet érdemi tárgyalást folytatni. A Szili Katalin házelnök által összehívott tanácskozáson, a pártelnök szerint, "mindenki meghallgatja a másikat és elmegy".