Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Azénországom 76 százaléka támogatná az eutanáziát

2005.03.18. 20:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Több mint 88 ezren töltötték ki az SZDSZ internetes kérdőívét. A válaszadók többsége nem büntetné a drogfogyasztókat, nem tartja bántalmazásnak a szülői pofont, a homoszexualitás 49 százalék szerint ellentétes az emberi természettel.

A azénországom.hu első periódusa közel két hónap után lezárult. "A "Döntsünk vagy hallgassunk róla?" nevű vitaébresztő kampány sikeres volt, az érdeklődők száma felülmúlta a várakozásokat" - mondta Horn Gábor, a párt ügyvivője.

Fölényben a liberális válaszok

"Azt a szándékunkat, hogy ezekről a fontos közkérdésekről, amikről a politika gyakran szemérmesen hallgat, legyen közbeszéd, a kérdések jelentős részében elértük" - mondta. A politikus beszámolt arról, hogy a 10 témakörben 44 kérdést tartalmazó teszt számos kérdésében "abszolút fölényt" kaptak a liberális válaszok.

Példaként említette, hogy az eutanázia lehetőségének biztosításával a válaszadók 76 százaléka értett egyet. A drogfogyasztás büntethetőségének témakörében feltett kérdésekre átlagosan a szavazók 70 százaléka képviselte a liberális álláspontot - mondta.

A szülői pofon rendben van a többség szerint

A válaszadók 34 százalék vallja, hogy a nők életében a karrier csak a család után következhet. Arra a kérdésre, hogy a munkaadónak joga van-e tudni, hogy az álláskereső nőnek van-e gyerekvállalási szándéka, 22 százalék válaszolt igennel.

A családon belüli erőszak kérdéscsoportban a válaszadók 88 százaléka gondolta úgy, hogy az államnak el kell távolítania az erőszakoskodót a családtól. Ugyanakkor 21 százalék szerint az államnak semmi köze a családon belüli erőszakhoz.

Meglepőnek nevezte, hogy csak 19 százalék szerint minősül egy szülői pofon a gyermek bántalmazásának, míg a többség ezt elfogadhatónak tartja.

Ellentétes az emberi természettel

Horn Gábor szerint a homoszexualitás bizonyult az "igazi megosztó témának": arra kérdésre, hogy házasság csak férfi és nő között köttethet, 58 százalék igennel, 42 százalék nemmel válaszolt, míg 49 százalék szerint a homoszexualitás ellentétes az emberi természettel.

Horn Gábor közölte: a válaszadók 34 százaléka szerint jobb a roma gyerekeknek, hogy ha külön osztályba járnak, ami még akkor is igen sok, ha egyébként a többség ezt ellenzi.

Ötvenegy százalék támogatná a halálbüntetés visszaállítását

Az egyházakra vonatkozó felvetéseknél szintén megoszlottak a válaszok: 50 százalék véli úgy, hogy Magyarország keresztény állam, de ugyanennyien gondolják az ellenkezőjét. Arra a kérdésre, hogy az állam ne finanszírozza a hitéleti tevékenységet, az egyházakat a hívek tartsák el, 58 százalék igennel, 42 nemmel voksolt - mondta az ügyvivő.

A halálbüntetés visszaállítását a legsúlyosabb bűncselekményeknél 51 százalék támogatta.

Megbüntetnék a szemetelőket

Környezetvédelem kérdéskörében, arra a kérdésre, hogy legyen-e bűncselekmény a szemetelés 75 százalék válaszolt igennel. A többség, 72 százalék nem engedélyezné a hobbi célú vadászatot sem.

Tizenhat százalék szerint gátolná Magyarország gazdasági fejlődését a környezetvédelmi szempontok betartása, ugyannakor a legnagyobb számarányú, 96 százalékos többség szerint meg kell fizettetni a környezetszennyezők által okozott károkat.

A válaszadók 61 százaléka szerint a globalizáció veszélyezteti a nemzeti kultúrát.

Folytatják

A www.azénországom.hu működése ezzel nem ért véget. A következő hetekben továbbra is megtekinthetők a kérdések, és az ezekhez tartozó, reményeink szerint elgondolkodtató információk. A kérdésekkel kapcsolatos vélemények összevetésére a fórum is rendelkezésre áll.

A közéleti kampány folytatásaként szeretnék törvénymódosításokkal és parlamenti határozatokkal megerősíteni a "liberális válaszok irányába való haladást". Emellett tavasz végére újabb kérdőívvel készülnek, akkor fontos gazdasági kérdésekben tesztelik majd az internetezőket.