Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kuncze maradt az SZDSZ elnöke

2005.03.19. 22:03
Kuncze Gábor több mint kétszerannyi szavazatot kapott, mint Fodor Gábor az SZDSZ szegedi tisztújító küldöttgyűlésén, a harmadik elnökjelöltnek, Kis Zoltánnak pedig Fodor szavazatainak a negyede jutott.

A szabad demokraták közgyűlésén 704 szavazatból 447-et kapott Kuncze Gábor régi elnök, aki így megtarthatja tisztségét. Fodor Gáborra 201-en, Kis Zoltánra 49-en szavaztak, 7 szavazat érvénytelen volt. Az egésznapos szegedi gyűlésen az SZDSZ 803 küldöttje dönt még a 12 ügyvivő személyéről is, és 20 főt választ a párt 96 tagú Országos Tanácsába (OT).

Kuncze két kihívója egyaránt ügyvivő és országgyűlési képviselő. Az elnökjelöltséghez egy megyei választmány, vagy öt helyi csoport, illetve 50 tag támogatása szükséges. A kétévente sorra kerülő választásokon korábban kétszer egymás után, 2001-ben és 2003-ban kapott bizalmat az elnöki tisztségre Kuncze Gábor, aki az idén sem indul más posztért, míg ellenfelei ügyvivőjelöltek is.

Mindenki mindenkigvel együtt dolgozna

"Pontosan tudom, hogy mit kell tennem annak érdekében, hogy élni tudjak ezzel a bizalommal, és persze annak érdekében, hogy a segítségetekkel sikerre vigyük a 2006-os országgyűlési választásokon a Szabad Demokraták Szövetségét" - jelentette ki az eredményhirdetés után Kuncze Gábor. Közölte, hogy pártelnökként mindenkivel szeretne együtt dolgozni az ügyvivői testületben, aki azt akarja, hogy a párt egységesen képviselje az elképzeléseit.

Fodor Gábor a választást követő sajtótájékoztatón elmondta: egy ilyen választás után közös feladat megtalálni az SZDSZ számára a legsikeresebb és a leghatékonyabb politikát. "Szeretném leszögezni, hogy részemről teljes a nyitottság az együttműködésre a megválasztott elnökkel és mindenkivel, aki az ügyvivői testületben is majd megbízatást fog kapni" - hangsúlyozta. Kis Zoltán az MTI kérdésére közölte: az elnökválasztáson a "papírforma" érvényesült. Elmondta: ő maga a szavazatok 10-15 százalékának megszerzésében bízott. "Úgy tűnik, hogy az a választás előtti összezáró hangulat, amely nem kíván elnökváltást, markánsan megjelenik a pártpolitizálásban" - jegyezte meg.

SZDSZ - Magyar Liberális Párt

Az ügyvívői testület

Pető Ivánt választotta a legtöbb szavazattal az ügyvivői testület tagjának az SZDSZ küldöttgyűlése szombaton, Szegeden; a párt országos tanácsának elnöke 459 szavazatott kapott.

A 659 érvényes szavazatot leadó küldöttek a fővárosi listáról az ügyvivői testület tagjává választották Pető Iván mellett Csőzik Lászlót, Demszky Gábort, Eörsi Mátyást, Horn Gábort és Magyar Bálintot. A vidéki listáról a legtöbb, 420 szavazattal választották a testületbe Fodor Gábort, mellette mandátumot szerzett Gulyás József, Gusztos Péter, Kis Zoltán, Kovács Kálmán és Sándor Klára.

A 12 tagú ügyvivői testületben a helyeken fele-fele arányban osztoznak majd a fővárosi és a vidéki politikusok. A jelenlegi testület tagjai kivétel nélkül újból be kívánják tölteni eddigi tisztségüket. A küldöttek az OT 20 helyére 109 jelölt közül választanak tagokat.

Szabad Demokraták Szövetsége - a Magyar Liberális Párt néven folytatja működését az SZDSZ, a párt szombati szegedi tisztújító küldöttgyűlésén elfogadott alapszabály-módosítás nyomán. Az alapszabály módosítását a jelenlévő regisztrált képviselők több mint kétharmadának támogatásával fogadta el a küldöttgyűlés. Világosi Gábor országgyűlési képviselő elmondta: a névváltoztatás indoka, hogy a mára letisztult politikai életben az egyedüli liberális párt az SZDSZ.

Kuncze szerint pártja sikerszériában van

"Az elmúlt időszak három legfontosabb politikai eseménye az európai parlamenti választás, a kormányváltás és a népszavazás volt. Mindháromban sikeresen szerepeltünk" - mondta elnöki beszámolójában Kuncze Gábor. A politikus azt mondta, Európában pártja volt az egyetlen kormányon lévő politikai erő, amely növelni tudta támogatottságát. Szerinte tavaly augusztusban az SZDSZ állította meg a kormánykoalíciót a lejtőn és nekik köszönhető, hogy a koalíció eséllyel készülhet a 2006-os választásokra.

Kuncze elismerte, nem sikerült megvalósítani sem a közigazgatási, sem pedig az egészségügyi reformot. "Tudomásul kellett vennünk, hogy sem a szakma, sem a többi párt nem állt mellénk". Megígérte, továbbra sem hagyja a szőnyeg alá söpörni az önkormányzati rendszer és az egészségügy problémáit. "Bárki bármit állítson is, az elmúlt két évben sikeresen működött a párt. Aki ezt nem látja, az politikailag vak, aki nem akarja látni, az nem mond igazat." - fogalmazott a politikus.

Nem féltékeny Gyurcsányra

"Elmondtam már jónéhányszor, de mivel többen annyira beleszeretettek saját ötletükbe a liberális témák lenyúlásáról, hogy nem tudnak szabadulni tőle, elmondom újra: nem vagyunk féltékenyek Gyurcsány Ferencre" - utalt Kuncze egyik kihívójára, Fodor Gáborra. Kuncze azt mondta, sikernek tekinti, ha liberális programot valósít meg, mert kormányon lévő liberális pártként "esztelenség sírni azon, hogy a koalíciós miniszterelnök is elismeri, hogy jó a programunk."

Kuncze azt mondta, őszinte politilzálásra van szükség. Szerinte az őszinteséghez hozzátartozik, hogy kinek-kinek magával is számot kell vetnie arról, hogy ő vajon mit tett hozzá a közös sikerhez. "Csak beszélt-e róla, vagy dolgozott is érte. Kérek mindenkit, tegye ezt meg. Az őszinteséghez hozzátartozik, hogy mindenki vizsgálja meg a lelkiismeretét: nem csak azért sározza-e be a pártot és tagjait sanda célozgatásokkal, mert pozitív programot nem tud kitalálni. Nem azért-e, mert amit tenni javasol, azt egyébként is régen tesszük, amit új ötletnek tüntet fel, azt évek óta mondjuk."

Kuncze Gábor felelős politizálást kért a párton belül is. Úgy vélte, soha nem mindegy, mikor mit mondanak, de most különösen nagy súlya van minden szónak és tettnek. "Nem fogom eltűrni a pártot romboló kiszivárogtatást sem, az alaptalan vádaskodások folytatását sem" - vázolta elképzeléseit. Elnökként kötelességének érzi, hogy megvédje mindenki közös munkáját. "Nem engedem, hogy ha sikert érünk el, akkor a rosszkedvű kisebbség terrorizálja a többséget, hogy ne tudjunk együtt örülni neki".

Kuncze azzal zárta szavait, hogy mindenkit vár a csapatba: a tagokat, a helyi, a megyei és az országos vezetőket. "Nem holnaptól, hanem ma estétől kell elkezdenünk dolgozni azon, hogy a 2006-os választásokon 8-10 százalékot érjünk el - mert ezt szeretném." - mondta végül a pártelnök.

Dicsérni jött, meg leváltani

Fodor Gábor elnökjelölti beszédében dicsérte Kuncze Gábort, akit értékes vezetőnek, rokonszenves embernek titulált, viszont megjegyezte, hogy ez önmagában kevés. Úgy vélte, hogy meg kell újulnia az SZDSZ-nek, ennek érdekében pedig nemzedékváltásra van szükség.

A politikus szólt a párt népszerűségvesztésének okairól, megjegyezve, hogy ott tartanak, mint hat-hét évvel ezelőtt, ezért fordulatra van szükség, amihez új vezetők kellenek. Fodor bírálta pártját, amiért jó programmal vágott neki a 2002-es választásoknak, viszont a kormányalakítás után "elmenekült a program végrehajtása elől". Szó nélkül hagyták elúszni az adóreformot, sőt közreműködtek az elúsztatásában. Tudnunk kellett, hogy adót csökkenteni és a költségvetési kiadásokat növelni egyszerre nem lehet. Támogatták Medgyessy Péter száznapos költekezési programját, sőt "a magunkét is hozzátettük a kiadási tételekhez".

"Vissza kell szereznünk az SZDSZ szavahihetőségét" - fogalmazta meg legfőbb célját az elnökaspiráns, aki örvendetesnek nevezte, hogy pártja újra felfedezte a népszerűtlen kisebbségek jogainak a képviseletét, ugyanakkor bírálta, hogy egyik párttársa azt mondta, a kábítószer-liberalizációra nem érett a társadalom, holott a szabad demokraták internetes oldalán éppen a liberalizáció mellett érvelnek.

Fodor meggyőződése szerint 2006-ban újra szocialista-szabaddemokrata kormány alakul, amelynek első feladata az lehet, hogy helyreállítsa a magyar gazdaságpolitikai hitelét. Fodor szerint ma az emberek azt gondolják, hogy a politikusokat csak a zsebük vezeti: "Ne dugjuk a homokba a fejünket: ma a szabad demokratákról sem gondolnak mást. Új törvényeket kell alkotni a pártfinanszírozásról vagy az összeférhetetlenségről.

Gyurcsány előzött a liberalizmusban

Fodor a parlamentbe jutási esélyekről azt mondta, pártjának fel kellene ébrednie, mivel a liberális szólamok hangoztatása kevés a sikerhez. "Az MSZP-t ma olyan kormányfő vezeti, aki bátrabban áll ki az állam és az egyház elválasztása mellett, bátrabban lép föl a nacionalizmus ellen, mint mi magunk az elmúlt években".

Reményét fejezte ki, hogy az SZDSZ sikerrel fogja venni a következő választásokat, ha lesz "bennünk elegendő bátorság ahhoz, hogy ne is fontolgassuk a közös lista lehetőségét". Fodor szerint "a kormányváltást, melyet mi értünk el, semmire nem tudtuk kihasználni. Ha a bizalmatokból az SZDSZ elnöke leszek, ez nem ismétlődik meg. Az SZDSZ tudni fogja, hogy mi a dolga, merni fog politikai küzdelmekbe bocsátkozni, és tenni fogja azt, amit tenni hivatott".

A legkisebb is számít

Kis Zoltán fontosnak tartotta leszögezni, hogy komolyan gondolja a jelölést. A liberális politika sarkalatos ügyei szerinte mindenkit érintenek: vidékpolitika, adóreform, környezetvédelem, egészségügy és szociálpolitika. Úgy vélte, a párt belső politikájában a szolidaritást kell érvényre juttatni. A belső viták hasznosak, és ha ezt nem tudja a párt tolerálni, akkor folytatódik az "elvándorlás", a párt számára fontos emberek kilépése.