Géza
-12 °C
-4 °C

SZDSZ: formálisan Európa, a nyugati világ tagjává váltunk

2003.04.12. 22:12
Kuncze örül, de nagyobb arányú részvételre számított. Fodor Gábor szerint meg kell vizsgálni, hogy miért csak ilyen kevesen vettek részt a népszavazáson. Demszky vezetheti az Európa parlamenti választásán az SZDSZ listáját.
Kuncze Gábor üdvözli, hogy a jelek szerint érvényes és eredményes az uniós csatlakozásról szóló népszavazás.

A szabad demokraták elnöke az SZDSZ Budapesten tartott rendezvényén elmondta: nagyobb részvételre számított, de a legnagyobb eredmény az, hogy Magyarország az eddigi adatok szerint csatlakozhat az Európai Unióhoz.

Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő úgy fogalmazott: csalódás, hogy nem érte el az 50 százalékot a részvételi arány. Ugyanakkor nagyszerűnek nevezte, hogy eredményes a népszavazás. - Magyarország óriási lépést tett, formálisan Európa, a nyugati világ tagjává váltunk - tette hozzá. A kormánypárti politikus úgy vélte: óhatatlanul meg kell vizsgálni azokat az okokat, amelyek miatt nem érte el a részvételi arány az 50 százalékot.

Fodor: erősebb kampány kellett volna

Fodor szerint intenzívebbnek kellett volna lennie az uniós kampánynak, és hasznos lett volna, ha érdemibb vita folyik a csatlakozásról, és a "nem" vélemények is jobban megjelennek. - Úgy tűnik, a szombat sem volt egy jó választás - tette hozzá, a népszavazás napjára utalva.

AZ SZDSZ már az Európa parlamenti választásra készül Magyarország újra Európa része, mi pedig mától mindannyian európai polgárok vagyunk - értékelte a népszavazás végeredményét Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök, aki jelezte, mostantól az egy év múlva esedékes Európa parlamenti választásokra koncentrálnak. A pártelnök reményét fejezte ki, hogy ezen a megmérettetésen jól szerepel majd az SZDSZ és így méltó képviselete lesz a magyar liberálisoknak a kontinesn parlamentjében. Kuncze bejelentette: az SZDSZ listavezetője a jövő évi voksoláson Demszky Gábor főpolgármester lesz, ha támogatja a pártelnöknek ezt a javaslatát az SZDSZ ügyvivői testülete, majd az országos tanácsa.

Hétköznap legyen a következő referendum

Demszky Gábor közölte, hogy megkérdőjelezhetetlen eredménye lett az EU-népszavazásnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a budapestiek közül 800 ezren járultak az urnákhoz és közülük több mint 650 ezren mondtak igent a csatlakozásra. Demszky közölte, ajánlást tesz a jövőhét folyamán arra, hogy hétköznap tartsák az Európa parlamenti választásokat, de ezt a hétköznapot arra az egy napra nyilvánítsák munkaszüneti nappá.