Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kuncze nem örül a Fidesz-kormány örökségének

2002.04.22. 16:21
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint hat hét múlva megalakulhat az új kormány. A pártelnök a két párt programjának egyeztetése során kardinális kérdésnek nevezte az adócsökkentést, az egészségügy rendbetételét, a diplomás minimálbér bevezetését és a korrupció elleni határozott fellépést. Kuncze a meggyőződésének adott hangot, hogy ebben a kormányzati ciklusban megszünik a hadkötelezettség.
Levélben kezdeményezett koalíciós tárgyalásokat a Szabad Demokraták Szövetségének Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt - közölte hétfői tájékoztatóján Kuncze Gábor pártelnök. Kuncze szerint a tárgyalások leghamarabb négy hét alatt folytathatóak le, és mostantól számítva hat hét múlva megalakulhat az új kormány.

A közös pont: a hadkötelezettség megszüntetése

A szabad demokrata pártelnök jelezte, koalíciós megállapodás a programok egyeztetése alapján jöhet létre. Kardinális kérdésnek nevezte az adócsökkentést, az egészségügy rendbetételét, a diplomás minimálbér bevezetését és a korrupció elleni határozott fellépést. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ebben a kormányzati ciklusban a hadkötelezettség megszünik, miután mind az SZDSZ, mind az MSZP programja tartalmazza ezt.

Kuncze szerint a koalíciós tárgyalások megkezdéséhez nem szükséges összehívni a párt küldöttgyűlését, mert a szabad demokraták legfőbb döntéshozó szerve már 2000 decemberében határozott a kormányváltás szükségességéről. Úgy vélekedett, azt a céljukat is elérték, hogy önálló parlamenti erő maradjon az SZDSZ és, hogy a harmadik politikai erő legyen Magyarországon. A pártelnök szerint a választásokkal ezek a célok megvalósultak, igaz a szavazók koalíciós kényszer mellett döntöttek, hiszen az SZDSZ nélkül nem alakulhat kormány.

Arra még nincsen semmiféle döntés, hogy az SZDSZ-t ki képviseli a tárgyalásokon, azonban biztos, hogy a delegációt Kuncze Gábor vezeti majd. Az SZDSZ ügyvívői testülete hétfőn úgy döntött, szombatra összehívja a párt országos tanácsát, ahol értékelik a kialakult helyzetet és döntenek a tárgyalási stratégiáról.

A leendő kormány rosszabb örökséggel kezd munkához

Kuncze Gábor határozottan leszögezte, a riogatások ellenére nem terveznek az 1995-öshöz hasonló megszorító intézkedéseket, hiszen a gazdaság állapota ezt nem teszi szükségessé. Megemlítette, hogy a leendő kormány rosszabb örökséggel kezdhet munkához, mert míg '98-ban folyamatosan növekvő pályán állt a GDP, addig most csökkenő tendenciát mutat. A szabad demokrata pártelnök hozzátette, a négy évvel ezelőtti átadás idején folyamatosan nőtt az export, jelenleg azonban csökken a magyar áruk kivitele. Az ipari termelés is növekvő tendenciát mutatott, most azonban ez is csökken. A beruházási kedv is sokat lanyhult a négy évvel ezelőttihez képest. Kuncze szerint a következő kormányzati ciklusra 5-6 százalékos GDP-növekedést ígért.