Ivó, Milán
EUR 382,98 Ft
USD 365,74 Ft
6 °C
26 °C

Kuncze nem örül a Fidesz-kormány örökségének

2002.04.22. 16:21
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint hat hét múlva megalakulhat az új kormány. A pártelnök a két párt programjának egyeztetése során kardinális kérdésnek nevezte az adócsökkentést, az egészségügy rendbetételét, a diplomás minimálbér bevezetését és a korrupció elleni határozott fellépést. Kuncze a meggyőződésének adott hangot, hogy ebben a kormányzati ciklusban megszünik a hadkötelezettség.
Levélben kezdeményezett koalíciós tárgyalásokat a Szabad Demokraták Szövetségének Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt - közölte hétfői tájékoztatóján Kuncze Gábor pártelnök. Kuncze szerint a tárgyalások leghamarabb négy hét alatt folytathatóak le, és mostantól számítva hat hét múlva megalakulhat az új kormány.

A közös pont: a hadkötelezettség megszüntetése

A szabad demokrata pártelnök jelezte, koalíciós megállapodás a programok egyeztetése alapján jöhet létre. Kardinális kérdésnek nevezte az adócsökkentést, az egészségügy rendbetételét, a diplomás minimálbér bevezetését és a korrupció elleni határozott fellépést. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ebben a kormányzati ciklusban a hadkötelezettség megszünik, miután mind az SZDSZ, mind az MSZP programja tartalmazza ezt.

Kuncze szerint a koalíciós tárgyalások megkezdéséhez nem szükséges összehívni a párt küldöttgyűlését, mert a szabad demokraták legfőbb döntéshozó szerve már 2000 decemberében határozott a kormányváltás szükségességéről. Úgy vélekedett, azt a céljukat is elérték, hogy önálló parlamenti erő maradjon az SZDSZ és, hogy a harmadik politikai erő legyen Magyarországon. A pártelnök szerint a választásokkal ezek a célok megvalósultak, igaz a szavazók koalíciós kényszer mellett döntöttek, hiszen az SZDSZ nélkül nem alakulhat kormány.

Arra még nincsen semmiféle döntés, hogy az SZDSZ-t ki képviseli a tárgyalásokon, azonban biztos, hogy a delegációt Kuncze Gábor vezeti majd. Az SZDSZ ügyvívői testülete hétfőn úgy döntött, szombatra összehívja a párt országos tanácsát, ahol értékelik a kialakult helyzetet és döntenek a tárgyalási stratégiáról.

A leendő kormány rosszabb örökséggel kezd munkához

Kuncze Gábor határozottan leszögezte, a riogatások ellenére nem terveznek az 1995-öshöz hasonló megszorító intézkedéseket, hiszen a gazdaság állapota ezt nem teszi szükségessé. Megemlítette, hogy a leendő kormány rosszabb örökséggel kezdhet munkához, mert míg '98-ban folyamatosan növekvő pályán állt a GDP, addig most csökkenő tendenciát mutat. A szabad demokrata pártelnök hozzátette, a négy évvel ezelőtti átadás idején folyamatosan nőtt az export, jelenleg azonban csökken a magyar áruk kivitele. Az ipari termelés is növekvő tendenciát mutatott, most azonban ez is csökken. A beruházási kedv is sokat lanyhult a négy évvel ezelőttihez képest. Kuncze szerint a következő kormányzati ciklusra 5-6 százalékos GDP-növekedést ígért.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek