Jenő
-3 °C
6 °C

Pető vagy Kuncze lehet az SZDSZ frakcióvezetője

2002.05.02. 13:49
Egy hét múlva választhatja meg új frakcióvezetőjét az SZDSZ - derült ki a szabad demokrata képviselőcsoport alakuló ülését követő tájékoztatón. Szent-Iványi István biztosan nem indul újra a tisztségért, szerinte a koalíciós tárgyalások függvénye, hogy ki lesz egy hét múlva az utódja. Az SZDSZ új frakciószabályzatot is alkot a szilárd, de szűk kormánytöbbség folyamatos biztosítása érdekében.
Jövő csütörtöki ülésén választhat új frakcióvezetőt az SZDSZ képviselőcsoportja - közölte a testület alakuló ülését követően Szent-Iványi István leköszönő frakcióvezető. A politikus, aki másfél évig töltötte be a tisztséget jelezte, hogy nem kíván újra ringbe szállni a posztért, helyette külpolitikával, illetve integrációs ügyekkel kíván foglalkozni.

Pető, vagy Kuncze

Kuncze Gábor
Tájékoztatása szerint az elkövetkezendő egy hét alatt bármely frakciótag, bárkit jelölhet a tisztségre, a politikus utódjának személye azonban sokban függ a koalíciós tárgyalások kimenetelétől. A legesélyesebb várományosa a posztnak Pető Iván ügyvivő, de Kuncze Gábor pártelnök is szóba jöhet, mint a képviselőcsoport vezetője, abban az esetben, ha nem vállal a kormányban miniszteri posztot. Szent-Iványi nem zárta ki, hogy jövő csütörtökön csak ideiglenes frakcióvezetőt válasszanak.

Új frakciószabályzat a többség biztosításáért

A képviselőcsoport megbízta Eörsi Mátyást az új frakciószabályzat kidolgozásával - derült ki a tájékoztatásból. Ennek megalkotását a szilárd, ám szűk kormánytöbbség teszi szükségessé. Az új szabályzat alapján várhatóan pénzbüntetés jár majd a hiányzásért. Az SZDSZ frakciója tárgyalt a párt demokrácia csomagjáról is, melyet a demokratikus intézményrendszer helyreállítása érdekében dolgoztak ki a párt szakértői. E szerint haladéktalanul helyre kell állítani a közbizalmat, ennek érdekében valamennyi gyanús, illetve korrupciógyanús ügyet ki kell vizsgálni.

Megvizsgálnák a földeladásokat

A Nemzeti Földalap "széthordásának, szétlopásának" veszélyeire figyelmeztetett Kiss Zoltán helyettes frakcióvezető, a Horn-kormány agrárállamtitkára. A politikus szerint egy kávé és egy whisky mellett döntött úgy a kormány nevű baráti társaság, hogy egymás között eloszt 450 ezer hektár földet. Meglátása szerint az elmúlt négy évben olyan törvényi hátteret teremtettek, hogy nem a helyben lakó gazdák, hanem a privatizált 12 agrárcég menedzsmentje vásárolhatja fel a földeket, ehhez nem kell se helyben lakniuk, se magyar állampolgárnak lenniük.

A politikus felhívta a köztisztviselők figyelmét, hogy ne asszisztáljanak a szerinte törvénytelen akcióhoz, elkerülendő az esetleges későbbi büntetőjogi felelősségrevonást. Kiss Zoltán közölte, minden eladott hektár föld értékesítésének körülményeit megvizsgálják majd a kormányváltást követően.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?