Huba
19 °C
33 °C

Pető vagy Kuncze lehet az SZDSZ frakcióvezetője

2002.05.02. 13:49
Egy hét múlva választhatja meg új frakcióvezetőjét az SZDSZ - derült ki a szabad demokrata képviselőcsoport alakuló ülését követő tájékoztatón. Szent-Iványi István biztosan nem indul újra a tisztségért, szerinte a koalíciós tárgyalások függvénye, hogy ki lesz egy hét múlva az utódja. Az SZDSZ új frakciószabályzatot is alkot a szilárd, de szűk kormánytöbbség folyamatos biztosítása érdekében.
Jövő csütörtöki ülésén választhat új frakcióvezetőt az SZDSZ képviselőcsoportja - közölte a testület alakuló ülését követően Szent-Iványi István leköszönő frakcióvezető. A politikus, aki másfél évig töltötte be a tisztséget jelezte, hogy nem kíván újra ringbe szállni a posztért, helyette külpolitikával, illetve integrációs ügyekkel kíván foglalkozni.

Pető, vagy Kuncze

Kuncze Gábor
Tájékoztatása szerint az elkövetkezendő egy hét alatt bármely frakciótag, bárkit jelölhet a tisztségre, a politikus utódjának személye azonban sokban függ a koalíciós tárgyalások kimenetelétől. A legesélyesebb várományosa a posztnak Pető Iván ügyvivő, de Kuncze Gábor pártelnök is szóba jöhet, mint a képviselőcsoport vezetője, abban az esetben, ha nem vállal a kormányban miniszteri posztot. Szent-Iványi nem zárta ki, hogy jövő csütörtökön csak ideiglenes frakcióvezetőt válasszanak.

Új frakciószabályzat a többség biztosításáért

A képviselőcsoport megbízta Eörsi Mátyást az új frakciószabályzat kidolgozásával - derült ki a tájékoztatásból. Ennek megalkotását a szilárd, ám szűk kormánytöbbség teszi szükségessé. Az új szabályzat alapján várhatóan pénzbüntetés jár majd a hiányzásért. Az SZDSZ frakciója tárgyalt a párt demokrácia csomagjáról is, melyet a demokratikus intézményrendszer helyreállítása érdekében dolgoztak ki a párt szakértői. E szerint haladéktalanul helyre kell állítani a közbizalmat, ennek érdekében valamennyi gyanús, illetve korrupciógyanús ügyet ki kell vizsgálni.

Megvizsgálnák a földeladásokat

A Nemzeti Földalap "széthordásának, szétlopásának" veszélyeire figyelmeztetett Kiss Zoltán helyettes frakcióvezető, a Horn-kormány agrárállamtitkára. A politikus szerint egy kávé és egy whisky mellett döntött úgy a kormány nevű baráti társaság, hogy egymás között eloszt 450 ezer hektár földet. Meglátása szerint az elmúlt négy évben olyan törvényi hátteret teremtettek, hogy nem a helyben lakó gazdák, hanem a privatizált 12 agrárcég menedzsmentje vásárolhatja fel a földeket, ehhez nem kell se helyben lakniuk, se magyar állampolgárnak lenniük.

A politikus felhívta a köztisztviselők figyelmét, hogy ne asszisztáljanak a szerinte törvénytelen akcióhoz, elkerülendő az esetleges későbbi büntetőjogi felelősségrevonást. Kiss Zoltán közölte, minden eladott hektár föld értékesítésének körülményeit megvizsgálják majd a kormányváltást követően.