Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

SZDSZ: Schmitt mondjon le a MOB éléről

2004.05.17. 15:28
Schmitt Pálnak távoznia kell a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki posztjáról a Los Angeles-i olimpia húsz évvel ezelőtti magyar bojkottja miatt, mondta Bőhm András (SZDSZ) az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.
Schmitt Pál "jelképezi a folyamatosságot a sportpolitika rendszerváltás előtti állapotával" - emlékeztetett Bőhm András arra, hogy a Fidesz-alelnök húsz évvel ezelőtt nem vett részt a távolmaradásról döntő MOB-ülésen, mert a Lázár György miniszterelnök vezette kormánydelegáció tagjaként Bulgáriában tartózkodott. Részt vett azonban a bojkottot előkészítő tárgyalásokon, és ott volt Los Angelesben is.

Bőhm András elmondta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak csak egy tagja, Jacsó István ügyvéd, a kézilabda-szövetség képviselője mondott nemet a bojkottra. A MOB-nak "húsz évvel ezelőtti szégyenfoltját" két lépéssel kell elkezdeni tisztítani. A MOB-nak méltó módon kell megemlékeznie elhunyt tagjáról, Jacsó Istvánról, aki nemmel szavazott a bojkottra, és a testületnek el kell engednie elnökét "politikai karrierje útjára" - jelentette ki a kormánypárti honatya.

Mesterházy Attila, a sportminisztérium politikai államtitkára azt mondta, hogy a Fidesz gyakran kér számon egykori döntéseket "történelmi távlatból". "Utólag könnyű bátornak lenni. Az igazi tett az, amikor valaki, mint Jacsó István, valóban választ az ellentmondás és az egzisztencia biztosítása között."

Schmitt Pál a Népszavának azt nyilatkozta, hogy azoknak kellene bocsánatot kérniük a Los Angeles-i olimpiától való távolmaradásunk miatt, akik döntésüket rákényszerítették a magyar sportra. Ő maga sem az általa sajnálatosnak nevezett döntés előkészítésében, sem meghozatalában nem vett részt, ugyanakkor részvétet és bánatot érzett - nyilatkozta a napilapnak.

A MOB ügyvezető igazgatója, Molnár Zoltán az Indexnek azt mondta, hogy június 6-án ülésezik az elnökség, és akkor tárgyalni fognak a "mackó-kérdésről" illetve Schmitt politikai aktivitásáról.