Bernadett
-2 °C
4 °C

Nyomás alatt tartaná az SZDSZ a vonakodó szocialistákat

2006.05.24. 13:59
Az SZDSZ őszig tető alá hozná az önkormányzati törvény létszámcsökkentésre vonatkozó módosítását, a további részletekre viszont két évet szánna. A parlamenti választásokat szabályozó törvények csak 2010-ben debütálnának, az ellenzék együttműködésére mindkét esetben szükség volna. Lehetséges, hogy hamarosan két év eltéréssel írják ki az önkormányzati és az országgyűlési választásokat.

Az SZDSZ továbbra is csökkentené az országgyűlési és az önkormányzati képviselők létszámát, hangzott el a párt szerdai sajtótájékoztatóján. A választási törvény módosításának kérdése a koalíciós tárgyalások részét képezi, a szocialistáknak és a liberálisoknak sikerült egyetértésre jutniuk a lényeges kérdésekben. Az álláspontok ugyanakkor nem tekinthetőek véglegesnek, mondta el Fodor Gábor szabad demokrata képviselő, a párt egyik ügyvivője. Hozzátette, hogy az SZDSZ érez némi elbizonytalanodást a szocialisták részéről, ezért szeretné hangsúlyozni álláspontját.

„A hosszas egyeztetés után úgy gondoltuk, hogy az a helyes, ha a négypárti egyeztetés dönt egy közös, konszenzusos álláspontról” – fogalmazott Fodor. Hozzátette, hogy eddig a Fidesz hozzáállása miatt nem tudtak megállapodni. „Nagyon határozottan az a kérésünk az ellenzék irányába, hogy az ellenzék is legyen partner a javaslat támogatásában” – üzente Fodor a négypárti egyeztetéseken megismert javaslatokra hivatkozva.

Az arányosság elve

Az egyéni választókerületekre és a listás képviselőkre való szavazás sajátos egyvelege továbbra is megmaradna, a rendszer azonban a jelenleginél arányosabb lenne, magyarázta Fodor. A számítások szerint a parlamenti képviselők létszáma így 280-300 lenne, ami megfelel a négypárti javaslatnak. Hangsúlyozta azt is, hogy az SZDSZ ennél radikálisabb változtatást szeretne, de a kompromisszum érdekében el tudják fogadni a Fidesz és az MSZP enyhébb álláspontját is.

Fodor elmondta, hogy az MDF javaslata volt a legradikálisabb, szerintük ugyanis meg kéne szüntetni az egyéni mandátumokat, és csak listáról kéne képviselőket juttatni a parlamentbe. Hozzátette, hogy az egyéni körzetek száma várhatóan csökkeni fog, mindössze 150 egyéni képviselőre lehet majd szavazni. A választójogi rendszer életbe lépésével kapcsolatban Fodor megjegyezte, az SZDSZ szeretné, ha 2010-ben már az új modell szerinti zajlanának a választások, amihez az ellenzék támogatására is számítanak.

Az időpontok elválasztása

Gulyás József SZDSZ-es ügyvivő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy elérkezett az utolsó pillanat az önkormányzati választásokra vonatkozó törvény módosítására, amennyiben a négy párt meg tud állapodni, a törvény az őszi választásokig biztonsággal megalkotható, már idén kisebb létszámú testületeket lehetne választani, azonban mindössze két évre. „Ha két év múlva lehetne újra önkormányzati választásokat tartani, addigra kivitelezhető lenne, hogy egy átfogó reform részleteiről is megegyezzünk az ellenzékkel” – mondta Fodor a parlamenti és az önkormányzati választások időpontjának elválasztásáról.

A koalíciós egyeztetésen az SZDSZ az alapjavaslatának megfelelően közel 50 százalékos létszámcsökkentést tűzött ki célul. Gulyás kiemelte, hogy a területi sajátosságokat is figyelembe vették, példaként a megyei közgyűléseket említette, ahol feltűnően nagy létszámú testületek jöttek létre a korábbi szabályozás miatt.

Gulyás elmondta, hogy a két párt kompromisszumra jutott, az SZDSZ azonban itt is elbizonytalanodást érez a szocialisták részéről, szerintük egyes szocialista javaslatok „felpuhítanák az érdemi létszámcsökkentés mértékét”, ami a liberálisok szerint legalább 20-25 százalék.

Átmeneti időszak

Az önkormányzati reform részeként a megyei testületek esetében akár a 40 százalékos csökkentés is elképzelhető, különösen, hogy esetükben csak átmeneti időszakról van szó. A rendszer lényegét ugyanakkor nem indokolt megváltoztatni, véli az SZDSZ. Fontosnak tartják a kompenzációs lista szerepét, hiszen ezzel garantálható, hogy a testületekben a politikai pártoknak és a civileknek is legyen képviselője, mondta Gulyás. Ennek értelmében csökkentenék az egyéni képviselői helyeket és a kompenzációs mandátumokat is.

A koalíciós javaslat szerint a fővárosi közgyűlés tagjainak számát is legalább 20 százalékkal kéne csökkenteni. Gulyás szintén számít az ellenzéki pártok együttműködésére, Fodor reményét fejezte ki, hogy már ősszel az új törvénynek megfelelően zajlanak az önkormányzati választások.