Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Három vizsgálóbizottsághoz ragaszkodik az SZDSZ

2002.06.14. 15:12
Három parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását tartja elengedhetetlennek az SZDSZ, de a párt kész támogatni más testületek felállítását is. Mindenképen parlamenti keretek közt szeretnék kivizsgálni az APEH tevékenységét, a Postabank és az MFB konszolidációját, illetve az ÁPV Rt. és az MFB kétes ügyeit.
Három parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásához mindenképpen ragaszkodik az SZDSZ - ismertette pártja álláspontját Fodor Gábor, a párt ügyvivője. A szabad demokraták parlamenti testület keretében szeretnék tisztázni a Postabank konszolidációjára költött 170 milliárd, illetve az MFB-nek ugyanilyen célra átadott harmincmilliárd forint sorsát. Fodor Gábor szerint ugyancsak vizsgálni kell a Magyar Fejlesztési Bank és az ÁPV Rt. tranzakcióit, illetve a Dunaferr dolomit szerződéseit.

Az SZDSZ vizsgálódna az APEH-nál

Létrehozná az SZDSZ a "Simicska Bizottságot" is, amely a volt APEH elnök működését, illetve az adóhatóság tevékenységét lenne hivatott tisztázni. Arra a kérdésre, hogy a szocialisták hajlanak-e a testületek felállítására, Fodor úgy reagált: információik szerint az MSZP-nél is napirenden szerepel ez a kérdés és készek támogatni valamennyi más ügyben is a vizsgálóbizottságok felállítását. Az összevont gazdasági és közlekedési tárcánál gőzerővel folyik az autópálya-szerződések vizsgálata - mondta az Index kérdésére Fodor Gábor, aki annak a reményének adott hangot, hogy mihamarabb eredménnyel is szolgálhat majd a Csillag István vezette tárca.

A választási visszaélésekért az előző kormány a felelős

Az SZDSZ a jogrend elleni támadásként értékeli a Fidesz azon kezdeményezését, hogy őrizzék meg az illetékes szervek a szavazólapokat, hogy azokat újra lehessen számoltatni - hangsúlyozta Fodor Gábor. Megjegyezte, a választások tisztaságának megkérdőjelezésére a rendszerváltozás óta nem akadt példa, s ha bármilyen visszaélés történt, azért a leváltott kormány a felelős. Szerinte ugyanis a választások tisztaságáért a volt miniszterelnök, az exbelügyminiszter és az Országos Választási Bizottság felelt. Fodor beidézné a parlament alkotmányügyi bizottsága elé Orbán Viktor és Pintér Sándort, ha kiderülne, hogy valami "nem volt rendben".

Gusztos Péter, a párt ügyvivője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nem indítottak politikai támadást a legfőbb ügyész ellen azzal, hogy leszavazták egy interpellációs válaszát. Szerinte hasonló volt a helyzet az előző ciklusban a Schlecht-üggyel kapcsolatosan, csak akkor nem lehetett leszavazni Polt Pétert, mert mások voltak a parlamenti erőviszonyok. Gusztos üdvözölte, hogy az ügy kapcsán visszakerült a Fidesz szótárába a "jogállamiság" kifejezés, ám úgy vélte, egy nem létező támadás ellen védik a jogállamot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!