Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három vizsgálóbizottsághoz ragaszkodik az SZDSZ

2002.06.14. 15:12
Három parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását tartja elengedhetetlennek az SZDSZ, de a párt kész támogatni más testületek felállítását is. Mindenképen parlamenti keretek közt szeretnék kivizsgálni az APEH tevékenységét, a Postabank és az MFB konszolidációját, illetve az ÁPV Rt. és az MFB kétes ügyeit.
Három parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásához mindenképpen ragaszkodik az SZDSZ - ismertette pártja álláspontját Fodor Gábor, a párt ügyvivője. A szabad demokraták parlamenti testület keretében szeretnék tisztázni a Postabank konszolidációjára költött 170 milliárd, illetve az MFB-nek ugyanilyen célra átadott harmincmilliárd forint sorsát. Fodor Gábor szerint ugyancsak vizsgálni kell a Magyar Fejlesztési Bank és az ÁPV Rt. tranzakcióit, illetve a Dunaferr dolomit szerződéseit.

Az SZDSZ vizsgálódna az APEH-nál

Létrehozná az SZDSZ a "Simicska Bizottságot" is, amely a volt APEH elnök működését, illetve az adóhatóság tevékenységét lenne hivatott tisztázni. Arra a kérdésre, hogy a szocialisták hajlanak-e a testületek felállítására, Fodor úgy reagált: információik szerint az MSZP-nél is napirenden szerepel ez a kérdés és készek támogatni valamennyi más ügyben is a vizsgálóbizottságok felállítását. Az összevont gazdasági és közlekedési tárcánál gőzerővel folyik az autópálya-szerződések vizsgálata - mondta az Index kérdésére Fodor Gábor, aki annak a reményének adott hangot, hogy mihamarabb eredménnyel is szolgálhat majd a Csillag István vezette tárca.

A választási visszaélésekért az előző kormány a felelős

Az SZDSZ a jogrend elleni támadásként értékeli a Fidesz azon kezdeményezését, hogy őrizzék meg az illetékes szervek a szavazólapokat, hogy azokat újra lehessen számoltatni - hangsúlyozta Fodor Gábor. Megjegyezte, a választások tisztaságának megkérdőjelezésére a rendszerváltozás óta nem akadt példa, s ha bármilyen visszaélés történt, azért a leváltott kormány a felelős. Szerinte ugyanis a választások tisztaságáért a volt miniszterelnök, az exbelügyminiszter és az Országos Választási Bizottság felelt. Fodor beidézné a parlament alkotmányügyi bizottsága elé Orbán Viktor és Pintér Sándort, ha kiderülne, hogy valami "nem volt rendben".

Gusztos Péter, a párt ügyvivője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nem indítottak politikai támadást a legfőbb ügyész ellen azzal, hogy leszavazták egy interpellációs válaszát. Szerinte hasonló volt a helyzet az előző ciklusban a Schlecht-üggyel kapcsolatosan, csak akkor nem lehetett leszavazni Polt Pétert, mert mások voltak a parlamenti erőviszonyok. Gusztos üdvözölte, hogy az ügy kapcsán visszakerült a Fidesz szótárába a "jogállamiság" kifejezés, ám úgy vélte, egy nem létező támadás ellen védik a jogállamot.