Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Aki számit az SZDSZ-ben, ügyvivő akar lenni

2001.06.29. 19:05
Demszky Gábort leszámítva valamennyi meghatározó szabad demokrata politikus ringbe száll az ügyvivői testületi (üt) tagságért, a párt vasárnapi tisztújító küldöttgyűlésén, az elnöki tisztre pedig egyedül Kuncze Gábort jelölték. A tisztújításra azután kerül sor, hogy alig féléves elnökösködés után lemondott pártelnöki posztjáról Demszky Gábor, később pedig követte őt a teljes ügyvivői testület is.
Harminchárom szabad demokrata politikus pályázik az SZDSZ ügyvivői tisztségére, de közülük csak tizenketten lesznek tagjai a párt irányítótestületének. Mindenki indul az ügyvivőségért, aki valaha is meghatározó szerepet töltött be a pártban, így aspirál az üt-tagságra két korábbi pártelnök, Magyar Bálint és Pető Iván, vagy éppen a Demszkyvel szemben elnökjelöltként elinduló Fodor Gábor. Fellelhető a jelöltek között még Gulyás József, Kóródi Mária, Sértő-Radics István, Wekler Ferenc, illetve Zwack Péter, akik tagjai voltak a lemondott ügyvivői testületnek is.

Az elnöki posztra egyetlen jelölt van
Az ismertebb SZDSZ-s politikusok közül ügyvivőjelölt még Bauer Tamás, Eörsi Mátyás, Kovács Kálmán, Mécs Imre Ungár Klára, Szent-Iványi István. Újra pályázik a posztra Ónody Tamás, az SZDSZ Új Generáció vezetője, illetve Gusztosi Péter szintén a szabad demokrata ifjúsági szervezet képviselője. Az elnöki posztra egyetlen jelöltük van: Kuncze Gábor.

Többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a mostani küldöttgyűlésen a válsághelyzetre való tekintettel várhatóan csak eddig már kipróbált, bizonyított politikusokat választanak ügyvivőnek. Ónody Tamás, az SZDSZ V. kerületi elnöke, illetve az Új Generáció vezetője úgy látja, ha a küldöttek a biztonságra szavaznak, nincs esély megválasztására, abban az esetben viszont van sansza, ha a megújulás mellett döntenének.