Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szabad tanácskozók szerint is jól szerepelt az SZDSZ

2004.07.04. 12:53
A párt belső ellenzékének számító "szabad tanácskozók" szerint a jó szereplést követően az az időszak következik, amikor kiderül, hogyan tudnak kiállni a liberális értékek mellett. Egy közvélemény-kutató szerint a választók úgy gondolják, "az Orbán kormány is szar, de a Medgyessy-kormány szarabb".
"Nagyon jó eredményt ért el az SZDSZ az európai parlamenti választáson, lélektani jelentőségű erősödés következett be" - mondta Fodor Gábor szabad demokrata parlamenti képviselő, a párt ügyvivője a Szabad tanácskozás elnevezésű rendezvényen vasárnap, Budapesten.

Fodor a sikert a liberális értékek hangsúlyozására épülő kampányban látja, valamint abban, hogy szerinte az SZDSZ ismét felkerült a politikai térképre.

A kormánypárti politikus úgy vélte, a siker sok mindenre kötelez, például arra, hogy a párt keményen kiálljon a kampányban hangoztatott liberális értékek mellett. "Most jön az az időszak, amikor kiderül, hogyan tudunk kiállni a liberális értékek mellett. Ez lesz a legfontosabb - fogalmazott.

Stabilizációs erő

Fodor az MSZP-t nevezte a választás vesztesének, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az emberek a kormányról is szavaztak, és "erősen szembesítették a koalíciót azzal, hogy változtatni kell". A szabad demokrata képviselő szerint az SZDSZ-nek az ésszerű gazdaságpolitika, a jogállamiság és a korrupció elleni fellépés terén kell keményen kiállnia nézetei mellett.

Gusztos Péter elmondta: sok reményre okot adó győzelemként lehet elkönyvelni az SZDSZ választási eredményét. Közölte: a kormány komoly figyelmeztetést kapott arra, hogy határozott és következetes politikát kell folytatni. Gusztos azt hangsúlyozta, hogy a költségvetés összeállítása során keményen kell majd kiállni az SZDSZ által fontosnak tartott ügyek, mint például az adócsökkentés mellett. "Az SZDSZ-nek a költségvetés előkészítése során a kiszámítható, stabilizációs erőnek kell lennie" - fogalmazott Gusztos.

Egyik mint a másik

Marián Béla, a Marketing Centrum munkatársa a választási eredményeket illetve az azt megelőző időszakban született közvélemény-kutatásokat elemezve, a Medgyessy és az Orbán-kormányról alkotott választói vélemények kapcsán úgy fogalmazott: "az emberek szerint mindkettő szar, de a Medgyessy-kormány szarabb".

Bauer Tamás, a Szabad tanácskozások egyik létrehozója a vasárnapi rendezvényen nem volt jelen, ugyanakkor az ott kiosztott egyik elemzésében azt írja, hogy a párt vezetőinek a 2006-os választások előtt minden szabad demokrata erő összefogásához, a belső kiegyezésre kell törekedniük.