Ágnes
-5 °C
2 °C

A szabad tanácskozók szerint is jól szerepelt az SZDSZ

2004.07.04. 12:53
A párt belső ellenzékének számító "szabad tanácskozók" szerint a jó szereplést követően az az időszak következik, amikor kiderül, hogyan tudnak kiállni a liberális értékek mellett. Egy közvélemény-kutató szerint a választók úgy gondolják, "az Orbán kormány is szar, de a Medgyessy-kormány szarabb".
"Nagyon jó eredményt ért el az SZDSZ az európai parlamenti választáson, lélektani jelentőségű erősödés következett be" - mondta Fodor Gábor szabad demokrata parlamenti képviselő, a párt ügyvivője a Szabad tanácskozás elnevezésű rendezvényen vasárnap, Budapesten.

Fodor a sikert a liberális értékek hangsúlyozására épülő kampányban látja, valamint abban, hogy szerinte az SZDSZ ismét felkerült a politikai térképre.

A kormánypárti politikus úgy vélte, a siker sok mindenre kötelez, például arra, hogy a párt keményen kiálljon a kampányban hangoztatott liberális értékek mellett. "Most jön az az időszak, amikor kiderül, hogyan tudunk kiállni a liberális értékek mellett. Ez lesz a legfontosabb - fogalmazott.

Stabilizációs erő

Fodor az MSZP-t nevezte a választás vesztesének, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az emberek a kormányról is szavaztak, és "erősen szembesítették a koalíciót azzal, hogy változtatni kell". A szabad demokrata képviselő szerint az SZDSZ-nek az ésszerű gazdaságpolitika, a jogállamiság és a korrupció elleni fellépés terén kell keményen kiállnia nézetei mellett.

Gusztos Péter elmondta: sok reményre okot adó győzelemként lehet elkönyvelni az SZDSZ választási eredményét. Közölte: a kormány komoly figyelmeztetést kapott arra, hogy határozott és következetes politikát kell folytatni. Gusztos azt hangsúlyozta, hogy a költségvetés összeállítása során keményen kell majd kiállni az SZDSZ által fontosnak tartott ügyek, mint például az adócsökkentés mellett. "Az SZDSZ-nek a költségvetés előkészítése során a kiszámítható, stabilizációs erőnek kell lennie" - fogalmazott Gusztos.

Egyik mint a másik

Marián Béla, a Marketing Centrum munkatársa a választási eredményeket illetve az azt megelőző időszakban született közvélemény-kutatásokat elemezve, a Medgyessy és az Orbán-kormányról alkotott választói vélemények kapcsán úgy fogalmazott: "az emberek szerint mindkettő szar, de a Medgyessy-kormány szarabb".

Bauer Tamás, a Szabad tanácskozások egyik létrehozója a vasárnapi rendezvényen nem volt jelen, ugyanakkor az ott kiosztott egyik elemzésében azt írja, hogy a párt vezetőinek a 2006-os választások előtt minden szabad demokrata erő összefogásához, a belső kiegyezésre kell törekedniük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!