Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Demszky depresszió-kampányra számít

2006.07.08. 18:58
Az SZDSZ Országos Tanácsa szombati ülésén politikai vitát folytatott a stabilizációs csomagról, amit ugyan kompromisszumokkal, de támogatnak. Az ülésen szó esett az önkormányzati választásokról is, ahol a liberálisok jobb eredményekre számítanak, mint 2002-ben. Budapestet a párt kulcskérdésnek tekinti, a fővárosban 20 százalék fölötti eredményt vár.

Az SZDSZ országos tanácsának (ot) szombati ülésén politikai vita folyt a stabilizációs csomagról, mondta el Kuncze Gábor pártelnök a Liberálisok Házában, az ülés utáni sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az SZDSZ továbbra is kiáll az ország jövője érdekében elfogadott intézkedések mellet, hogy helyreálljon a költségvetési egyensúly és a gazdaság stabilitása. Kuncze elmondta azt is, hogy a csomag tartalmaz több kompromisszumos elemet is, a liberálisok magukban ettől eltérő lépéseket tennének, ugyanakkor a stabilitás megteremtéséhez szükségesnek látják, ezért támogatják is az intézkedéseket.

Az ot ülésén áttekintették a önkormányzati választások jelöltállításának helyzetét is, Kuncze ennek alapján úgy véli, az SZDSZ az őszi választásokon jobban szerepel majd, mint négy évvel ezelőtt. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választások az adott településről szólnak, ahol a személyes tettek számítanak, nem a párt általános megítélése, így a koalíciós pártok népszerűségének csökkenése szerinte nem befolyásolja majd az eredményeket.

Demszky Gábor budapesti főpolgármester elmondta, hogy a budapesti jelöltállítással az SZDSZ elstartolt, de még tartanak az egyeztetések a szocialistákkal, ezek várhatóan 10 napon belül lezárulnak. Demszky a választás tétjének tekinti, hogy a baloldali és liberális értékek képviselői, vagy a jobboldali populizmus kapnak bizalmat. Budapestet kulcskérdésnek tekinti, a fővárosban a liberálisok célja, hogy 20 százalék fölötti eredményt érjenek el, és a képviselő testületben 14-15 mandátumot szerezzenek. További cél, hogy az SZDSZ eddigi két kerületi polgármestere mellet egy harmadik is legyen.

Demszky a liberálisok kampányáról szólva elmondta, hogy a fővárosban külön kampányt folytatnak majd, melyben arra építenek, hogy Budapest sikeres város. A főpolgármester az ellenzék részéről depressziókampányra számít, miszerint Budapest „Tirana szintjén vegetál”, ezzel szemben ő inkább szerethetővé tenné: egyre több magas színvonalú közteret, és a belvároshoz hasonló kerületközpontot hozna létre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!