Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Néhány SZDSZ-es szeptemberig időt adna a koalíciónak

2008.04.25. 15:59
Április 30.-a helyett szeptember elsején léptetné ki a koalícióbl az SZDSZ-t több vidéki SZDSZ-es vezető, akik úgy látják elsietett volt a koalíciós szakítás és szeptemberig várni kéne, hátha sikerül megállapodni a szocialistákkal.

Az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésére több delegált határozati javaslatot nyújt be, amelyben indítványozza: a liberálisok ne április 30-ával, hanem szeptember 1-jei hatállyal bontsák fel az MSZP-vel kötött koalíciós szerződést.

Az aláírók úgy látják, hogy a koalícióból történő kilépésről szóló frakció- és ügyvivői testületi döntés elsietett volt - közölte a határozati javaslatot aláírók egyike, Szentkuti Károly küldött, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke pénteken az MTI-vel. A kezdeményezést Szentkuti Károlyon kívül többek között Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött látta el kézjegyével.

Szentkuti Károly kiemelte: szükségesnek tartják, hogy legyen idő átgondolni az SZDSZ további szerepvállalását a koalícióban. De idő kell ahhoz is, hogy a párt felkészüljön a konstruktív ellenzéki szerepre. Ehhez egyelőre hiányzik a kiforrott politikai stratégia - vélekednek az aláírók.

A Győr megyei elnök azt mondta, a június 7-i tisztújító küldöttgyűlésen az elnökjelöltek és az ügyvivő-jelöltek programjai alapján hozhatnak a politikai és stratégiai döntést, és adhatnak felhatalmazást az új vezetésnek egy új koalíció létrehozásához, vagy az ellenzéki szerep felvállalásához.

Amennyiben szeptember 1-ig nem sikerül új koalíciós szerződést kötni, az SZDSZ ellenzéki pártként folytatja munkáját a soron következő országgyűlési választásig - olvasható a határozati javaslatban.

Az SZDSZ vasárnap Budaörsön tartja rendkívüli küldöttgyűlését, amelyen a koalícióból való kilépés kérdése lesz napirenden. A liberális párt vezető testületei, az ügyvivői testület és az országos tanács egyaránt azt ajánlották az SZDSZ küldöttgyűlésének, hogy a koalíció elhagyása mellett foglaljon állást.

Valószínűtlennek nevezte Horn Gábor az SZDSZ ügyvivője, hogy május elseje helyett csak szeptembertől lépjenek ki a koalícióból. A szabad demokrata politikus a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: "elég jól ismerem a párt belső életét, mostanában sokat járok vidékre, nem a szeptemberi szakítás felé haladnak dolgok".

Az SZDSZ eddig megtartott megyei választmányi ülésein - Győr-Moson-Sopron és Zala megye kivételével - a koalícióból való kilépés mellett voksolt a résztvevők többsége. Ugyanakkor több megyében is előfordult, hogy formális határozatot nem hoztak és a küldöttek lelkiismeretére bízták a döntést. Az SZDSZ Fővárosi Választmánya pénteki ülésén 44 igen 2 tartózkodás és ellenszavazat nélkül támogatták a koalícióból való kilépést.