Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Néhány SZDSZ-es szeptemberig időt adna a koalíciónak

2008.04.25. 15:59
Április 30.-a helyett szeptember elsején léptetné ki a koalícióbl az SZDSZ-t több vidéki SZDSZ-es vezető, akik úgy látják elsietett volt a koalíciós szakítás és szeptemberig várni kéne, hátha sikerül megállapodni a szocialistákkal.

Az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésére több delegált határozati javaslatot nyújt be, amelyben indítványozza: a liberálisok ne április 30-ával, hanem szeptember 1-jei hatállyal bontsák fel az MSZP-vel kötött koalíciós szerződést.

Az aláírók úgy látják, hogy a koalícióból történő kilépésről szóló frakció- és ügyvivői testületi döntés elsietett volt - közölte a határozati javaslatot aláírók egyike, Szentkuti Károly küldött, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke pénteken az MTI-vel. A kezdeményezést Szentkuti Károlyon kívül többek között Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött látta el kézjegyével.

Szentkuti Károly kiemelte: szükségesnek tartják, hogy legyen idő átgondolni az SZDSZ további szerepvállalását a koalícióban. De idő kell ahhoz is, hogy a párt felkészüljön a konstruktív ellenzéki szerepre. Ehhez egyelőre hiányzik a kiforrott politikai stratégia - vélekednek az aláírók.

A Győr megyei elnök azt mondta, a június 7-i tisztújító küldöttgyűlésen az elnökjelöltek és az ügyvivő-jelöltek programjai alapján hozhatnak a politikai és stratégiai döntést, és adhatnak felhatalmazást az új vezetésnek egy új koalíció létrehozásához, vagy az ellenzéki szerep felvállalásához.

Amennyiben szeptember 1-ig nem sikerül új koalíciós szerződést kötni, az SZDSZ ellenzéki pártként folytatja munkáját a soron következő országgyűlési választásig - olvasható a határozati javaslatban.

Az SZDSZ vasárnap Budaörsön tartja rendkívüli küldöttgyűlését, amelyen a koalícióból való kilépés kérdése lesz napirenden. A liberális párt vezető testületei, az ügyvivői testület és az országos tanács egyaránt azt ajánlották az SZDSZ küldöttgyűlésének, hogy a koalíció elhagyása mellett foglaljon állást.

Valószínűtlennek nevezte Horn Gábor az SZDSZ ügyvivője, hogy május elseje helyett csak szeptembertől lépjenek ki a koalícióból. A szabad demokrata politikus a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: "elég jól ismerem a párt belső életét, mostanában sokat járok vidékre, nem a szeptemberi szakítás felé haladnak dolgok".

Az SZDSZ eddig megtartott megyei választmányi ülésein - Győr-Moson-Sopron és Zala megye kivételével - a koalícióból való kilépés mellett voksolt a résztvevők többsége. Ugyanakkor több megyében is előfordult, hogy formális határozatot nem hoztak és a küldöttek lelkiismeretére bízták a döntést. Az SZDSZ Fővárosi Választmánya pénteki ülésén 44 igen 2 tartózkodás és ellenszavazat nélkül támogatták a koalícióból való kilépést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?