Judit
2 °C
7 °C

Fodor és Kóka is győzelemre készül

2008.05.01. 00:05
Fodor Gábor az SZDSZ megújítását tartja a legfontosabb feladatának, míg Kóka János kétéves programjának maradékát hajtaná végre. A két elnökaspiráns nem tudja elképzelni, hogy a másikuk győzne, mindketten pártelnökségre készülnek.

or Gábor nem is gondolkodik azon, hogy mit tesz, ha veszít az SZDSZ júniusi elnökválasztásán, mert győzni akar. A leköszönő környezetvédelmi miniszter a távirati irodának adott interjúban elmondta: ha győz a választáson, akkor minden SZDSZ-es politikussal, köztük Kóka Jánossal is kész együttműködni, mert mindenkinek megvan a helye a párt újjászervezésében.

A liberális politikus megismételte az SZDSZ múlt vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésén tett kijelentését, vagyis akkor vállalja az elnökséget, ha az SZDSZ tagsága széles körben mellé áll, illetve ha azt érzi, hogy ez a támogatás a megújulásnak szól.

Mint mondta, nem tudja megnevezni a pillanatot, amikor döntött az indulásról, de a küldöttgyűlésen világossá vált számára, hogy csak akkor értelmes döntés a kormányból való kilépés, ha hosszú távon gondolkodnak.

Kiemelte: tudatosan használta a "vállalom az elnökséget" fordulatot a "vállalom a megmérettetést" helyett, mert - tette hozzá - ha az SZDSZ bajban van, tudja, mi a kötelessége.

"Az SZDSZ bajban van és én kész vagyok arra, hogy segítsek kihúzni a kátyúból" - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy ezt csak csapatmunkával lehet véghez vinni. Szerinte a környezetvédelmi minisztériumot is azért tudta sikeresen irányítani az elmúlt évben, mert mögötte áll egy profi csapat, amely kiválóan teljesített.

Fodor Gábor szerint a párt számára az jelenti a kiutat a jelenlegi helyzetből, ha hátat tud fordítani a "kudarcos politizálásnak" és kitör a "törpepárti" létből. Ennek lehetséges módját abban látja, ha gyűjtőpárttá teszik az SZDSZ-t, amely nyitott a szociálliberálisok, a jobboldali liberálisok és a zöld liberálisok felé.

Véleménye szerint a megerősödéshez vissza kell nyerni azt a hitelességet, amelyből nagyon sokat vesztett a koalíció és annak mindkét pártja. Hozzátette: az új műsorhoz új emberek kellenek, ezért fontos szerepet szán a fiataloknak és a párt alapító tagjainak is.

A távirati iroda felvetésére Fodor Gábor úgy vélte, ha maradnak a régi vezetők, az SZDSZ nem tudja visszaszerezni hitelességét. A hitelesség elvesztését az egész politikai élet legfőbb problémájának nevezte. Azzal kapcsolatban, hogy a hitelesség visszaszerzése nélkül 2010-ben be lehet-e jutni a parlamentbe, Fodor Gábor utalta arra, hogy a közvélemény-kutató cégek jelenleg 1-4 százalék közé helyezik az SZDSZ támogatottságát, ami alatta van a parlamenti küszöbnek. Kiemelte: az a célja, hogy a következő választásokon is bekerüljenek az Országgyűlésbe.

Kitért arra, hogy a felmérések szerint a magyar választók 20 százaléka liberális értékrendet vall, miközben 2002-ben 6,5 százalékot kapott a párt. Szerinte egyik szám sem tükrözi az SZDSZ valódi helyzetét, az általuk elérhető reális választási eredmény ugyanis a kettő között van.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődött az SZDSZ népszerűségvesztése, Fodor Gábor azt mondta, ez nem fél vagy egyéves, hanem több éve zajló folyamat, amit a párton belül fontos lesz majd elemezni.

A jelenlegi pártvezetés felelőssége kapcsán közölte: mindig az eredmények minősítenek. Elismerte, hogy jelenleg kevés eredményt lehet felmutatni. Fodor Gábor a 2009-es európai parlamenti választásokra való felkészülést nevezte a párt jelenlegi legfontosabb feladatának. Kijelentette, hogy jövőre az SZDSZ-nek jól kell szerepelnie a megmérettetésen. Hogy ez mit jelent, azt nem akarta számszerűsíteni, de azt mondta, miután 2004-ben átlépték a bejutási küszöböt, most is ez a minimális cél.

"Büszke vagyok a minisztériumi munkámra és nekem, illetve az egész itt dolgozó csapatnak fáj a szíve, hogy nem tudjuk folytatni, de természetesen tudomásul vesszük a helyzetet. Emelt fővel távozhatunk, mert elértük legfőbb célunkat, megerősítettük a környezettudatosságot" - vázolta lemondásával kapcsolatos érzéseit.

Utódjáról csak annyit mondott, hogy régóta jó kapcsolatban van Szabó Imrével, akit politikai rutinnal rendelkező szocialista képviselőnek tart. Hogy milyen környezetvédelmi miniszter lehet az MSZP Pest megyei elnökéből, úgy fogalmazott, minden segítséget megad, hogy utódja folytathassa az általa elkezdett munkát.

Azzal a vasárnapi kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az országnak eredményes koalíciós kormány kell, Fodor Gábor azt mondta, az ország érdeke a legfontosabb, és Magyarországnak nem érdeke egy gúzsba kötött kisebbségi kabinet, sem pedig az, hogy egy párt kétharmados többséget szerezzen. Megjegyezte: az SZDSZ-nek eközben minden kaput nyitva kell hagynia, és minden helyzetre kell forgatókönyvvel rendelkeznie.

A liberális politikus álláspontja szerint csak egy politikai alapon megújult, új személyi összetétellel működő koalícióba tudnának visszatérni, "de hogy ez mit jelent, erről akkor kell beszélni, ha odaérnek, mert ha az ember erről elkezd előre fantáziálni, az általában több kárt okoz, mint hasznot".

Kóka János szándékai szerint az SZDSZ júniusi elnökválasztásnak programokról és a jövő megoldásairól, például a konstruktív ellenzéki politizálás kereteinek kialakításáról, valamint a 2010-es parlamenti választásra felkészülésről kellene szólnia; a pártelnök erről az MTI-nek adott interjúban beszélt.

"Természetesen arra számítok, hogy én fogom vezetni a pártot. Ha az ember megméretteti magát, törvényszerűen a győzelemre készül, de a személyes sorsomtól és pozíciómtól függetlenül az SZDSZ érdekében szeretnék dolgozni. Az, hogy tolom, vagy húzom a pártot, ebből a szempontból másodlagos" - fogalmazott a liberális politikus. Hozzátette: örül, hogy róla senki sem feltételezi, hogy egy esetleges kudarc esetén kiválna a pártból.

Kóka János nem aggódik a párt egysége miatt. "Bárki indul az elnökségért, tisztában lesz a felelősséggel, és tudni fogja, hogy a liberális párt csak belül összefogva erősödhet meg" - mondta az SZDSZ elnöke. Éppen ezért mindenkire számít, Fodor Gáborra és támogatóira is, hiszen mindenkivel szeretne együtt dolgozni, aki 2010-ben önálló, független liberális pártot szeretne látni a parlamentben.

Az SZDSZ elnöke kiemelte: a liberálisok nem vehették szó nélkül tudomásul az egészségügyi reform leállítását, az adóreform feladását és reformok szimbólumává váló Horváth Ágnes menesztését. "Ha az SZDSZ ezek után nem lép ki a koalícióból, akkor ezzel azt üzentük volna, hogy a párt 20 évnyi függetlenséget feladva 2010-ben közös listán akar indulni a szocialistákkal" - mondta Kóka János.

A távirati iroda kérdésére, hogy van-e ilyen felvetés, úgy felelt: a párt példás egységben döntött a kilépés mellett. A pártelnök hangsúlyozta: "az SZDSZ nagyobb egységben jött ki a koalícióból, mint amekkorával belépett oda. 1994-ben a liberális küldöttek 81 százaléka szavazott a koalícióba lépés mellett, most 84 százalék voksolt a kilépésre".

Saját egy éves elnökségét értékelve Kóka János azt mondta, két évre választották elnöknek, most tehát e ciklus felénél tart. Megválasztásakor letett egy komplett programot, azt valósítja meg. Ez a program arról szólt, hogyan erősítik meg a párt helyi szervezeteinek helyzetét, hogyan javítják a működés infrastrukturális és kommunikációs feltételeit, a belső információáramlást és miként szervezzék át a pártközpont és a frakció munkáját az önálló politikaalkotás képessége érdekében.

A pártelnök hozzátette: a koalícióból való kilépés utólag is igazolta, hogy jó döntés volt a szakpolitikai kabinetrendszer felállítása, az egyéni választókerületi modellre áttérés, a belső képzések beindítása. "A kilépéssel a minisztériumokból a szakmai munka átköltözik a pártközpontba és a frakcióba. Az elmúlt egy évben ennek megteremtettük a háttérbázisát" - érvelt a pártelnök.

Kóka János szerint az elmúlt egy év koalíciós viharai folyamatos válságmenedzselésre kényszerítették a pártot és a frakciót. Sok energiát kellett erre fordítani, miközben az igazán komoly célokra, egy önálló, gazdaságpolitikájában konzervatív, piacpárti, a szolidaritás és az emberi jogok kérdéseiben az SZDSZ hagyományainak megfelelően elkötelezett párt bemutatására a szükségesnél kevesebb erő és lehetőség maradt - jegyezte meg. A pártelnök szerint ez a kilépéssel megváltozik.

A Szabad Demokraták Szövetségének helyzetéről Kóka János azt mondta, a párt nagyjából ott tart, ahol 2001 óta két választás között szinte bármikor. Véleménye szerint megtartották a kétszáz-háromszázezres törzsszavazói bázisukat, igaz, ezt nem sikerült bővíteni. Kóka János úgy vélte, a "koalíciós kompromisszumok fogságában" nem sikerült nyitni a fiatalok, a vállalkozók, a konzervatív liberális érzületűek felé, ráadásul ezek a kompromisszumok jórészt eredménytelennek bizonyultak, hiszen a kormány utólag többször is kihátrált mögülük.

Utólag nézve Kóka János úgy érzi, az SZDSZ kisebbik kormánypártként az elmúlt egy évben nehéz helyzetben volt. "Sok támogatónk úgy értelmezhette, hogy a koalíciós kormányzás oltárán a liberális program túlzottan nagy részét áldoztuk fel. Ezzel párhuzamosan a szocialisták még ennél is nagyobb kompromisszumokat vártak el tőlünk, mert ők esetenként ennyit sem szerettek volna látni a programunkból" - fejtette ki.

A politikus szerint ahhoz, hogy sikerrel tudják megszólítani a potenciális liberális szavazótábort, a jövőben világos és egyértelmű liberális alternatívát kell megjeleníteniük az Országgyűlésben.

A jövő évi európai parlamenti választásokról szólva azt mondta, a jelenlegi két mandátum megtartásához 2009-ben a korábbinál jobban kellene szerepelniük, mert a Magyarországnak jutó EP-képviselői helyek száma csökkent az unió bővítése miatt. Azt viszont elengedhetetlennek nevezte, hogy továbbra is képviseltessék magukat Brüsszelben. A 2010-ben esedékes országgyűlési választások tekintetében viszont azt szeretné, hogy növeljék mandátumaik számát a parlamentben. Kóka János szerint a koalícióból való kilépéssel az SZDSZ és az ország is új lehetőségekhez jutott. Az SZDSZ elnöke fontosnak tartja, hogy a kilépéssel lehetőséget kapnak saját véleményük bemutatására, "amit egyébként végképp lehetetlenné és hiteltelenné tett volna, ha önálló program nélkül, politikai meggyőződésüket feladva a kormányban maradnak".

Kóka János érthetőnek tartja, hogy most nagyon sok küldött és választó bizonytalan amiatt, hova vezet az SZDSZ új stratégiája.

"Senkinek nem tudok biztosítékot adni és senkinek nem is ígértem ilyet. Az viszont biztos, hogy ha 2010-ig ilyen feltételekkel bent maradtunk volna a koalícióban, az önállóságunk teljes elvesztését és a gyors elmúlást eredményezett volna. Most azon fogunk dolgozni, hogy a párt megerősödve jöjjön ki a szakításból. Az országnak szüksége van egy erős liberális pártra" - mondta Kóka János az MTI-nek adott interjúban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?