Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Bauer lemondatná Weklert

2004.08.16. 15:15
Az SZDSZ országos tanácsának (ot) összehívását kezdeményezi a testület elnökéhez írott levélben Bauer Tamás és Gusztos István ot-tag, mert szerintük az SZDSZ-nek világossá kell tennie álláspontját Wekler Ferenc és Demszky Gábor anyagi ügyeivel kapcsolatban.
Pető Iván, az országos tanács elnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mondván, külföldön tartózkodik, és még nem kapta meg a kezdeményezést tartalmazó levelet.

Bauer Tamás közölte, véleményük szerint a történtek után az országos tanácsnak fel kell szólítania Wekler Ferencet a parlamenti alelnöki posztjáról való lemondásra, Demszky Gábor főpolgármestert pedig arra, tegye világossá a közvélemény számára, hogy hibázott.

"Wekler megsértette a képviselők jogállásáról szóló törvényt"

Hozzáfűzte, ezt Demszky Gábor egy vasárnap esti televíziós műsorban már megtette. A főpolgármestert azért érték támadások, mert ingatlant vásárolt Horvátországban, illetve szolgálati sofőr vitte őt a nyaralójába, továbbá az önkormányzat egyik cégétől bérelt terepjárót.

"Nem tartjuk helyénvalónak, hogy az SZDSZ ügyvivő testülete (üt) kedden úgy döntött, hogy nem tesz semmit az ügyben, így azt javasoljuk, az országos tanács helyezze hatályon kívül az üt döntését" - mondta Bauer Tamás. Kifejtette, Wekler Ferenc azzal, hogy a parlament alelnökeként hivatásszerűen mezőgazdasági vállalkozással foglalkozik, megsérti az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt, amely szerint a Ház elnöke és alelnöke más kereső foglalkozást nem folytathat.

Szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat!

Hozzátette, az sem etikus, hogy Wekler Ferenc képviselőként módosító javaslatban kezdeményezte a tulajdonában levő földterületet magában foglaló Mórágy átsorolását a tolnaiból a szekszárdi borvidékbe, aminek megvalósulása számára anyagi előnyt ígért, s ezzel országgyűlési képviselői tisztségét egyéni anyagi előnyszerzésre kívánta felhasználni. Bauer Tamás közölte, javaslatuk értelmében az országos tanács állást foglalna arról, hogy az SZDSZ-ben, illetve az SZDSZ jelöltjeként vezető politikai tisztséget betöltők a hatályos törvényi szabályozásnál szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat érvényesítsenek magukra nézve.

"Szabad demokrata tisztségviselők ne töltsenek be egyidejűleg több, tiszteletdíjjal járó politikai tisztséget, ne fogadjanak el megbízást állami vagy önkormányzati szervtől, ne vegyenek igénybe egyedileg megítélt állami támogatást" - ismertette a politikus az állásfoglalás-tervezetet.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn azt mondta, hogy feleslegesnek tartja rendkívüli ot-ülés összehívását. A kezdeményezéssel kapcsolatban Wekler Ferenc nem kívánt nyilatkozni.