Gusztáv
3 °C
6 °C

SZDSZ: Medgyessy hozza nyilvánosságra a korrupciós ügyeket

2004.09.04. 16:14
Az SZDSZ-t hírbe hozó kormányfői nyilatkozattal, Demszky Gábor önkritikájával, Wekler Ferenc lemondásával és a kialakult belpolitikai helyzettel foglalkozott a szabad demokraták országos tanácsa (ot).
"Az SZDSZ ot megdöbbenéssel olvasta Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus 19-én megjelent nyilatkozatát, amelyben az SZDSZ-szel szemben korrupciós gyanúsítgatást fogalmazott meg" - mondta Pető Iván a testület szombati ülését követő sajtótájékoztatón. A párt által elfogadott határozatban aggaszónak tartják, hogy a kormányfő a vád bizonyítása vagy visszavonása helyett néhány nappal később egy televíziós műsorban lényegében megismételte vádjait.

Pető szerint a kormányfő kijelentései alkalmat teremthettek arra, hogy az ellenzéki pártok lejárató-kampányt folytassanak az SZDSZ ellen, ezekért a politikai felelősséget a miniszterelnöknek is viselnie kell. Megjegyezte, az ot - megerősítve a párt vezetői által tett nyilatkozatokat - a vádaskodást, illetve az ellenzék hazug beállításait visszautasítja.

Felszólítják Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy ha van tudomása ilyenekről, akkor tényekkel tisztázza, milyen korrupciós ügyekről beszélt az SZDSZ-szel kapcsolatban. "Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy tekintjük, beismerte, hogy kijelentése minden alapot nélkülöző rágalom" - fogalmazott Pető Iván, hozzátéve: az SZDSZ-nek nincsenek korrupciós ügyei.

A szabad demokraták országos tanácsa elfogadta Demszky Gábor a horvátországi nyaralója ügyében tanúsított magatartása miatt korábban gyakorolt önkritikáját és elfogadta, hogy Wekler Ferenc lemondott alelnöki tisztségéről a vitatott területszerzései és a vissza nem térítendő állami támogatások igénybe vétele miatt.

Kuncze Gábor pártelnök szólt arról, hogy az ot egységesen sorakozott fel a párt vezető testületei mögé a kormánnyal és a miniszterelnök lemondásával összefüggő helyzet megítélésében. A tanácskozáson elhangzott, hogy érezhető fordulatra van szükség a kormányzásban. Személyi kérdésekről nem volt szó, Kuncze ugyanakkor egy felvetésre reagálva leszögezte, elégedett Csillag István gazdasági miniszter tevékenységével.

Az Index úgy tudja, az ot éles vitát követően leszavazta Bauer Tamás és Gusztos István azon javaslatát, amely a Wekler-ügyben korábban hozott ügyvivői határozatot hatálytalanította volna. Az ügyvivői testület akkor csak arról döntött, hogy nagyobb körültekintésre kérik Wekler Ferencet. Bauerék ennél szigorúbb állásfoglalást szerettek volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!