Friderika
12 °C
29 °C

Demszky: Nehezebb lesz, mint négy éve

2006.09.08. 21:13
Faludy Györgyre emlékeztek az SZDSZ péntek délutáni kampánynyitójára összegyűlt szimpatizánsok. Az önkormányzati választásokról szólva Demszky a "magát függetlennek füllentő Tarlós" és a háta mögött álló jobb és szélsőjobb erőinek elszántságára hívta fel a figyelmet. Szólt arról is, hogy mennyire fontos tartóoszlop a pártnak a főváros, majd közéleti személyiségek, Budapest barátai beszéltek a városhoz, valamint a szabad demokraták és a szocialisták főpolgármester-jelöltjéhez fűződő viszonyukról.

Ez nem a harmadik forduló, mint ahogy azt egyesek gondolják, nyitotta meg Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke a párt kampánynyitóját pénteken délután. "Beszéljünk arról, miért rajtunk múlik" - mondta Horn. A budapesti Liberálisok Házában tartott rendezvényt egy rövid összeállítással kezdték, amivel az egy héttel ezelőtt elhunyt Faludy Györgyre emlékeztek. A film után elhangzott Francois Villon Testamentum című művének egy részlete az író, költő és műfordító emlékére.

Demszky Gábor, a liberális párt és az MSZP főpolgármester-jelöltje a közel 200 szimpatizáns előtt mondott beszédében felidézte Faludy betiltott műveinek szamizdatos megjelentetését, majd áttért a kampánytémákra. "Ne hagyjuk, hogy az önkormányzatok az antiliberalizmus háborús hídfőállásai legyenek, ez a választás tétje" - fogalmazott a főpolgármester. "Budapest a szabadság fővárosa és a szolidaritás fővárosa és az is marad, ha nem hagyjuk az antiliberális populista demagógiát győzni Budapesten" - tette hozzá. Elismerte ugyanakkor, hogy a 2002-ben elért 23 százalékos eredményt kellene megismételni, ami nehezebb lesz most, mint négy évvel ezelőtt volt.

Elszántabbak, mint valaha

Demszky szerint az antiliberális populizmus erői erősebbek és elszántabbak, mint valaha, a jobb és a szélsőjobb még sose fogott össze ilyen erősen, mint most. "A magát függetlennek füllentő Tarlós háta mögött ott áll a jobb és a szélsőjobb" - fogalmazott a főpolgármester. Kijelentette, hogy Európában példanélküli, hogy a liberálisok néhol a szocialistákkal összefogva 16 éve vezetik a fővárost, de szerinte ez a rendszerváltás következménye. Meg kell tartani a fővárosi tartóoszlopot, különben a szabad demokraták országos pozíciója kerülhet veszélybe, figyelmeztetett Demszky.


Klikk a képre!

Az SZDSZ főpolgármester-jelöltje szerint Budapesten "tényleg jól megy a gazdaság", a liberális gazdaságpolitika fontos a külföldi befektetőknek, ugyanakkor elmondta azt is, hogy a befolyt adók 50-55 százalékát a főváros fejlesztésekre fordítja. Demszky kifejtette, hogy "Budapest szolidáris város", hiszen 70 ezer család részesül támogatásban közüzemi díjainak befizetéséhez, ami 200-250 ezer ember mindennapjait jelenti. A főváros emellett több társadalmi szervezettel működik együtt, köztük egyházakkal és karitatív szervezetekkel, akikkel közösen hatékonyan tudnak segíteni a szegényeken.

Budapest barátai

Demszky Gábor beszéde után Horn Gábor a mikrofonhoz invitált ismert közéleti személyiségeket, Budapest barátait, akik Demszky támogatására buzdították hallgatóságukat. "Lehet, hogy most valaki idejött a tarlóról, de a tisztaságot és a vasalt inget ne keverjük össze a jóval" - bírálta Hajós András a liberális-szocialista jelölt riválisát. Véleménye szerint nincs szükség gumicsizmára sem Budapesten, amivel az Index pénteken megjelent publicisztikájára utalt. Konrád György mesélt a főpolgármesterrel való régi barátságáról. "Jó, hogy nem kell félni a főpolgármestertől, alkotó szellemben alakítja a város önmagát, még ha nincs is rá elegendő pénz" - fogalmazott. Jancsó Miklós Tarlós liberális pártbeli múltjával viccelődött, majd elismerését fejezte ki a főpolgármester-jelöltnek. "Örülök, hogy ennyire harcos vagy újra" - utalt Demszky beszédére. Bródy János, aki az előre meghirdetett programban nem is szerepelt, szintén támogatásáról biztosította Demszky Gábort, és a városhoz fűződő régi kötődéseiről beszélt. Budapest barátai közül utolsóként szólalt fel Rajk László, aki szerint Budapest rétegei furcsán és szervesen kapcsolódnak össze, mint a hagyma, de mégsem unalmasak. Rajk bátornak, nyitottnak, befogadónak és szeretnivalónak látja a fővárost, amely erényeket Demszky Gábornak és a liberális városvezetésnek tulajdonít.

Beszédet mondott még a liberálisok két polgármestere, akik Demszkyhez hasonlóan szintén 16 éve irányítanak két vidéki települést. Sikereiről számolt be Nagy Béla, a 4500 lakosú Medgyesegyháza polgármestere, valamint Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. Horn Gábor elmondta azt is, hogy az SZDSZ 130 polgármesterjelölttel és 1500 képviselőjelölttel vág neki az önkormányzati választásoknak.