Judit
3 °C
7 °C

Demszky: Nehezebb lesz, mint négy éve

2006.09.08. 21:13
Faludy Györgyre emlékeztek az SZDSZ péntek délutáni kampánynyitójára összegyűlt szimpatizánsok. Az önkormányzati választásokról szólva Demszky a "magát függetlennek füllentő Tarlós" és a háta mögött álló jobb és szélsőjobb erőinek elszántságára hívta fel a figyelmet. Szólt arról is, hogy mennyire fontos tartóoszlop a pártnak a főváros, majd közéleti személyiségek, Budapest barátai beszéltek a városhoz, valamint a szabad demokraták és a szocialisták főpolgármester-jelöltjéhez fűződő viszonyukról.

Ez nem a harmadik forduló, mint ahogy azt egyesek gondolják, nyitotta meg Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke a párt kampánynyitóját pénteken délután. "Beszéljünk arról, miért rajtunk múlik" - mondta Horn. A budapesti Liberálisok Házában tartott rendezvényt egy rövid összeállítással kezdték, amivel az egy héttel ezelőtt elhunyt Faludy Györgyre emlékeztek. A film után elhangzott Francois Villon Testamentum című művének egy részlete az író, költő és műfordító emlékére.

Demszky Gábor, a liberális párt és az MSZP főpolgármester-jelöltje a közel 200 szimpatizáns előtt mondott beszédében felidézte Faludy betiltott műveinek szamizdatos megjelentetését, majd áttért a kampánytémákra. "Ne hagyjuk, hogy az önkormányzatok az antiliberalizmus háborús hídfőállásai legyenek, ez a választás tétje" - fogalmazott a főpolgármester. "Budapest a szabadság fővárosa és a szolidaritás fővárosa és az is marad, ha nem hagyjuk az antiliberális populista demagógiát győzni Budapesten" - tette hozzá. Elismerte ugyanakkor, hogy a 2002-ben elért 23 százalékos eredményt kellene megismételni, ami nehezebb lesz most, mint négy évvel ezelőtt volt.

Elszántabbak, mint valaha

Demszky szerint az antiliberális populizmus erői erősebbek és elszántabbak, mint valaha, a jobb és a szélsőjobb még sose fogott össze ilyen erősen, mint most. "A magát függetlennek füllentő Tarlós háta mögött ott áll a jobb és a szélsőjobb" - fogalmazott a főpolgármester. Kijelentette, hogy Európában példanélküli, hogy a liberálisok néhol a szocialistákkal összefogva 16 éve vezetik a fővárost, de szerinte ez a rendszerváltás következménye. Meg kell tartani a fővárosi tartóoszlopot, különben a szabad demokraták országos pozíciója kerülhet veszélybe, figyelmeztetett Demszky.


Klikk a képre!

Az SZDSZ főpolgármester-jelöltje szerint Budapesten "tényleg jól megy a gazdaság", a liberális gazdaságpolitika fontos a külföldi befektetőknek, ugyanakkor elmondta azt is, hogy a befolyt adók 50-55 százalékát a főváros fejlesztésekre fordítja. Demszky kifejtette, hogy "Budapest szolidáris város", hiszen 70 ezer család részesül támogatásban közüzemi díjainak befizetéséhez, ami 200-250 ezer ember mindennapjait jelenti. A főváros emellett több társadalmi szervezettel működik együtt, köztük egyházakkal és karitatív szervezetekkel, akikkel közösen hatékonyan tudnak segíteni a szegényeken.

Budapest barátai

Demszky Gábor beszéde után Horn Gábor a mikrofonhoz invitált ismert közéleti személyiségeket, Budapest barátait, akik Demszky támogatására buzdították hallgatóságukat. "Lehet, hogy most valaki idejött a tarlóról, de a tisztaságot és a vasalt inget ne keverjük össze a jóval" - bírálta Hajós András a liberális-szocialista jelölt riválisát. Véleménye szerint nincs szükség gumicsizmára sem Budapesten, amivel az Index pénteken megjelent publicisztikájára utalt. Konrád György mesélt a főpolgármesterrel való régi barátságáról. "Jó, hogy nem kell félni a főpolgármestertől, alkotó szellemben alakítja a város önmagát, még ha nincs is rá elegendő pénz" - fogalmazott. Jancsó Miklós Tarlós liberális pártbeli múltjával viccelődött, majd elismerését fejezte ki a főpolgármester-jelöltnek. "Örülök, hogy ennyire harcos vagy újra" - utalt Demszky beszédére. Bródy János, aki az előre meghirdetett programban nem is szerepelt, szintén támogatásáról biztosította Demszky Gábort, és a városhoz fűződő régi kötődéseiről beszélt. Budapest barátai közül utolsóként szólalt fel Rajk László, aki szerint Budapest rétegei furcsán és szervesen kapcsolódnak össze, mint a hagyma, de mégsem unalmasak. Rajk bátornak, nyitottnak, befogadónak és szeretnivalónak látja a fővárost, amely erényeket Demszky Gábornak és a liberális városvezetésnek tulajdonít.

Beszédet mondott még a liberálisok két polgármestere, akik Demszkyhez hasonlóan szintén 16 éve irányítanak két vidéki települést. Sikereiről számolt be Nagy Béla, a 4500 lakosú Medgyesegyháza polgármestere, valamint Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. Horn Gábor elmondta azt is, hogy az SZDSZ 130 polgármesterjelölttel és 1500 képviselőjelölttel vág neki az önkormányzati választásoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?