Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az SZDSZ lemondásra szólította fel Orbánt

2006.10.05. 17:13
Az SZDSZ csütörtökön felszólította Orbán Viktort, hogy mondjon le parlamenti mandátummáról, ha nem tetszik neki, hogy a választók ellenzéki szereppel bízták meg őt. Visszautasították és az alkotmányos rendbe ütközőnek nevezték a 72 órás ultimátumot, amit Dzsingisz kán módszereihez hasonlítottak. A pénteki bizalmi szavazáson a liberálisok igennel fognak szavazni, hogy megvalósíthassák a választók számára ígért reformokat.

A választók Orbánt ellenzéki szereppel bízták meg a parlamentben, azonban ha ez neki nem tetszik, felszólítjuk, hogy mondjon le, és ne zavarja tovább Magyarország alkotmányos rendjét, mondta el Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, hogy Sólyom László köztársasági elnök is visszaküldte a Fideszt a parlamentbe, örömét fejezte ki, hogy az államfő is felismerte, a pártok közti vitáknak a parlament a hivatalos fóruma.

Nem történt semmi

A ketyegő bombaidőzítő szerkezet leállt, a Fidesz 72 órás ultimátuma lejárt, és nem történt semmi, utalt Kuncze a Fidesz weboldalán elhelyezett digitális órára, ami visszaszámolt péntek kora délutánig, az Orbán Viktor által hétfőn bejelentett ultimátum lejártáig. Kuncze szerint például azért nem történt semmi, mert a szabad demokraták nem engednek a zsarolásnak, nem fogadnak el ultimátumot, és nem hagyják, hogy bárki túszul ejtse a demokráciát.

Az SZDSZ elnöke szerint Orbán Viktor minden kontrollját elveszítette, mióta tavasszal kiderült, hogy nem az övé lesz a kormányfői szék, ezért megzsarolja Magyarországot. Kuncze emlékezetett arra, hogy legutóbb a tatárok éltek ezzel az eszközzel, sőt, Dzsingisz kán le is kaszabolta azt, aki nem hódolt be neki. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon viszont parlamentáris demokrácia, így az SZDSZ nem enged semmiféle ultimátumnak.

Nincs program, nincs miről tárgyalni

A Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető kezdeményezésére összehívott, és a szakértői kormányról szóló ötpárti egyeztetésre az SZDSZ azért nem ment el, mert nem hagyják magukat zsarolni, továbbá az országnak van egy demokratikusan megválasztott kormánya. Kuncze ócska trükknek, blöffnek nevezte a próbálkozást, mivel programjuk sincs, így eleve nincs értelme erről tárgyalni.

A liberálisok a pénteki bizalmi szavazáson igennel fognak szavazni, mert ragaszkodnak választási ígéreteik teljesítéséhez és a reformprogram megvalósításához, mert mint Kuncze mondta, ez az egyetlen útja a hosszú távú gazdasági stabilitás megteremtésének. Még akkor is ragaszkodnak hozzá, ha mindez megszorításokkal, népszerűségvesztéssel, és sokak csalódottságával jár. Ez utóbbiért a pártelnök egyben elnézést is kért.

A pénteki parlamenti szavazásról elmondta azt is, hogy az SZDSZ érdemi vitára készül. „Alig várjuk, hogy az ellenzék reális érveket mondjon” – fogalmazott. Az eddigi indítványaik programként nem állnak össze, de ha érdemi javaslatok hangzanak el, azokat természetesen megfontoljuk, mondta.