Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

SZDSZ-es meghívó a náci eszmék ellen

2004.09.28. 12:06
A szabad demokraták ifjúsági tagozata meghívta a politikai közélet szinte valamennyi vezetőjét az október 15-ére, a Terror Háza elé szervezett tüntetésükre.
Az SZDSZ új Generáció meghívta a köztársasági elnököt, a parlament elnökét és alelnökeit, a kormánytagokat, a pártok elnökeit és frakcióvezetőit, valamint Budapest főpolgármesterét, hogy együtt emlékezzenek meg a nyilas hatalom áldozatairól.

Az SZDSZ Új Generáció tavaly október 15-én hagyományteremtő céllal rendezett megemlékezést, ahol zsidó és cigány siratódalok hangzottak el, és elhelyezték a megemlékezés köveit, gyertyáit és virágait. "Ahogy tavaly, úgy idén is bejelentettük: politikai hovatartozástól, pártszimpátiától függetlenül várunk mindenkit rendezvényünkön – mindenkit, aki fontosnak tartja, hogy az áldozatok emlékének ápolásával is kifejezze: elutasítja a fajgyűlölő és kirekesztő ordas eszméket" - áll a szervezet nyílt levelében. Mint írják, "mindenkit várunk, aki egyetért velünk abban, hogy a náci és nyilas gondolatoknak és azok képviselőinek nincsen helye hazánk közéletében".

Az Új Generáció szerint idén két okból is különösen fontos, hogy a köztársaság vezetői, legismertebb és saját szimpatizánsaikra legnagyobb hatással lévő politikusai közösen emlékezzenek. "Fontos a Holokauszt-emlékév miatt, valamint a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulója okán".

'A ma fiatalságának pontosan tudnia kell, mihez vezet az, ha a közélet, a politika szalonjában megtűrik a kirekesztő, fajgyűlölő nézeteket és az azokat hirdető embereket, csoportokat. Arra a felelősségükre apellálunk tehát, amit választott vezetőként viselnek a jövő nemzedékei irányába, hiszen minden közéleti embernek kötelessége minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy a felnövekvő generációk tisztában legyenek vele: a magyar nemzet történelmének legnagyobb és legfájdalmasabb szégyenfoltja volt az az időszak, amikor emberek százezreinek kellett meghalniuk származásuk miatt" - olvasható a levélben.

Szintén arra a napra, ugyarra az időpontra tervezett demonstárciót a hungarista eszméket valló Magyar Jövő Csoport is. A két szervezetnek a rendőrséggel kell egyeztetnie arról, hogy ki mikor tarthatja meg rendezvényét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!