Donát
-4 °C
2 °C

Az SZDSZ 9 millióra perli Horváth Bélát

2001.11.16. 18:31
A jó hírnév megsértésével okozott, nem vagyoni kár címén 9 millió forint kártérítés megállapítását kéri a Szabad Demokraták Szövetsége a Budai Központi Kerületi Bírósághoz benyújtott, Horváth Béla (FKGP) elleni keresetében.
Az SZDSZ perlevele szerint Horváth Béla az elmúlt hetekben két sajtótájékoztatót tartott és több alkalommal is nyilatkozott az SZDSZ általa törvénytelennek vélt ügyeiről. A kisgazda honatya mérleghamisítással, a párttörvény többszöri megsértésével, tiltott pénzintézeti tevékenység folytatásával és a számviteli fegyelem megsértésével vádolja, valamint egy váltóügylet révén, tiltott vagyoni pártfinanszírozással hozta kapcsolatba a Szabad Demokraták Szövetségét. Horváth Béla az SZDSZ-es fővárosi és zuglói önkormányzatot az önkormányzati vagyon elherdálásával és hűtlen vagyonkezeléssel vádolja. Bővebben: Horváth tovább vádol, az SZDSZ újra cáfol

Az SZDSZ szerint Horváth megsértette a párt jó hírnevét

A Horváth Béla által mindkét sajtótájékoztatón, valamint az írott és elektronikus sajtóban tett valamennyi nyilatkozatban közös tartalmi elem, hogy azok súlyosan sértik a Szabad Demokraták Szövetségét megillető, a személyhez fűződő jogok körébe tartozó jó hírnevet - olvasható a párt keresetében.

Kifejtik: a képviselő a dokumentumok tartalmával meg nem egyező, kifejezetten valótlan és iratellenes állításokat és híreszteléseket tesz, másrészt pedig a valós tények hamis színben történő feltüntetésével törekszik a Szabad Demokraták Szövetségének lejáratására.

Az SZDSZ az eljárás soron kívüli tárgyalásának engedélyezését kéri a bíróságtól.

Horváth szerint el akarják némítani

Nagyra értékelem, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége az éves tagdíj-bevételének kétszeresét követeli rajtam - nyilatkozta Horváth Béla pénteken az MTI-nek. Ugyanakkor ez a kereset Grósz Károly szellemét sugallja - fogalmazott, hozzátéve: a szabad demokraták a véleménynyilvánítás, a szólásszabadság, a sajtószabadság, az internetes információáramlás teljes sárba tiprását követelik. Horváth úgy vélte: a kereset egy országgyűlési képviselő elnémítására tesz javaslatot. Érdekes, hogy az SZDSZ saját jó hírnevét csak 9 millió forintra értékeli, ugyanakkor a fejemre kitűzött vérdíjat keveslem - fogalmazott Horváth Béla.