Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kormánypropaganda közpénzekből?

2001.11.20. 20:21
Az SZDSZ számításai szerint egy hét alatt közel kétszázmillió forintot fordított a kormány saját maga reklámozására. A Széchenyi-tervet népszerűsítő reklámklipek - "jó kezekben van az ország" - ugyanis egyértelműen a kormányra utalnak.
Leplezetlen politikai kampányt folytat közpénzek felhasználásával a kormány - jelentette ki Pető Iván szabad demokrata országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte a választások előtt öt hónappal ez teljességgel elfogadhatatlan. November első hetében a Széchenyi-terv klipjének televíziós hirdetési díja nettó 173,5 millió forintba került. Ezért az összegért az MTV hetvenegyszer, a TV2 hatvanegyszer, az RTL pedig egyszer sugározta a szóban forgó klipet. Az Országimázs Központ szervezte kampány keretében négy napilapban is megjelentek a Széchenyi-tervet népszerűsítő hirdetések, ezek költsége bruttó 2 415 115 forintot tett ki. E mellett hetilapokban is közzétették üzenetüket.

Vizsgálódna az ORTT
Az ORTT egyik tagja vizsgálni kívánja, hogy politikai kampányfilmnek minősül-e a kormány Széchenyi-tervét népszerűsítő legutóbbi országimázs-reklámfilm. A hirdetésben ugyanis kormánypropagandaként is értelmezhető mondat szerepel: "Jó kezekben az ország, mert jövőjét azok irányítják, akik valóra váltják álmaikat". Ezt a reklámfilmet, ugyanúgy, mint az összes, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja által rendelt hirdetést a Happy End Kft. készítette el. Mint ismeretes, a Happy End részt vett a Fidesz 1998-as választási kampányában is, a cég korábbi tulajdonosa, Wermer András a miniszterelnök nem hivatalos médiatanácsadója, és részt vesz a 2002-es Fidesz-kampány megtervezésében is.
"Saját magát veregeti vállon a kormány"

Ezekkel a klipekkel és reklámokkal nem országimázskampányt folytat, hanem nyilvánosan saját magát veregeti vállon a kormány az adófizetők pénzén - hangoztatta Pető Iván. A Széchenyi-tervet hirdetni hivatott a "Jó kezekben van az ország, mert azok irányítják, akik valóra váltják álmaikat" szlogen azt hirdeti, hogy a kormány a maga hite szerint milyen jól teszi a dolgát - tette hozzá Pető Iván. Nehezményezte, hogy a hirdetések nem szólnak a Széchenyi-tervvel kapcsolatos praktikus tudnivalókról, például a pályázati feltételekről.

A szabad demokrata politikus levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben felszólítja, hogy a kormány a közpénzeket közcélokra fordítsa. Az SZDSZ úgy határozott, hogy ezentúl minden héten tájékoztatást tart "a kormány politikai kampányának teljes médiaköltségéről, vagyis arról, hogy mennyit loptak el a közpénzekből pártpropagandára".

Az idézet pontosságát kifogásolja az imázsközpont

Bármely elemzés értékét növeli, ha az elemzés tárgya a valódi idézet - reagált a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja az SZDSZ keddi sajtótájékoztatójára az MTI-nek. "Szomorúan tapasztaljuk, hogy - amint az Pető Iván miniszterelnökhöz írt leveléből is kitűnik - a hirdetések szövegét ismét hiányosan és hibásan idézték" - jelzi az imázsközpont, hozzátéve: a hirdetések zárómondata Pető Iván szerint: "jó kezekben van az ország, mert azok irányítják, akik valóra váltják álmaikat". Az imázsközpont közölte, hogy ehhez képest a hirdetés zárómondata helyesen: "Jó kezekben az ország, mert jövőjét azok alakítják, akik valóra váltják álmaikat."

Eddigi támogatások a Széchenyi-tervből

A Széchenyi-tervre pályázóknak eddig kiutalt támogatások összege: 1,662 milliárd forint, olvasható a Gazdasági Minisztérium honlapján. A jelentés a következő adatokat tartalmazza még: 2001. november 11-ig beérkezett pályázatok száma: 9217, elbírált pályázatok száma: 5292, nyertes pályázatok száma: 3522.