Vencel
13 °C
23 °C

Valószínűleg megússza az első komolyabb pofont a harmadik Gyurcsány-kormány

2008.04.28. 11:20
Az SZDSZ támogatása is kell ahhoz, hogy a kormányfő kormányátalakítási tervei megvalósuljanak. A szabad demokratáknak megvan a véleményük a tervekről, de valószínűleg segíteni fognak a kormányfőnek.

Gyurcsány Ferenc hétfő reggel látogatást tett az SZDSZ-frakciónál, miután a liberálisok küldöttgyűlése vasárnap a koalícióból való kilépésre szavazott.

A háromnegyed órás látogatáson Gyurcsány Ferenc az SZDSZ együttműködését kérte. Kóka János szabad demokrata pártelnök azt mondta, hogy konstruktív ellenzékként akarnak majd dolgozni, nem ígérnek semmit, tartalmi alapon támogatják majd a szocialistákat.

A kormányfő azt is kérte, hogy az SZDSZ támogassa a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amit az új kormány megalakulása miatt meg kell változtatni. Azt ígérte, nem lesz több államtitkár, egy minisztériummal és egy tárca nélküli miniszterrel lesz több.

Úgy tudjuk, az SZDSZ ugyan felveti majd ellenvetéseit az apparátus létszámának növelése miatt, hiszen büszkék arra, hogy a rendszerváltás óta a legkisebb kormányként tudtak dolgozni, de a szokásjog alapján várhatóan megszavazzák a javaslatot. Ha nem tennék, Gyurcsány nagy bajban lenne, mert egyáltalán nem biztos, hogy a szokásjog alapján az ellenzék most is megszavazná az új kormánystruktúrát. és az SZDSZ nélkül ez lenne az első, kisebbségi kormányként kapott nagyobb pofon.

Horn Gábor az ülésről távozóban annyit mondott, hogy a kormányszerkezet a mindenkori kormány felelőssége, ugyanakkor elmondták a kormányfőnek azt is, hogy szerintük nem célszerű a jelenleginél nagyobb kormányt kialakítani.

Gyurcsány az SZDSZ-eseknek azt is elmondta, arra kérte a szocialistákat, hogy ne az SZDSZ-en vezessék le feszültségüket, de ezt például Molnár Lajos fenntartásokkal fogadta.