Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kóka János maradt az SZDSZ frakcióvezetője

2008.12.15. 08:48
Újabb egy évig Kóka János az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője. A múlt héten patthelyzet alakult ki Kóka és Fodor között, most viszont - másodszorra - 10:6 arányban nyert Kóka. A mostani szavazáson Gulyás József volt az ellenfele, Fodor Gábor visszalépett.

Ismét Kóka János eddigi frakcióvezetőt választották meg - 10:6 arányban, Gulyás József ellenében - az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának élére hétfőn.

Hankó-Faragó Miklós levezető elnök a szavazás után azt mondta, a két korábbi jelölt, Fodor Gábor pártelnök és Kóka János mellett Gusztos Péterre, Eörsi Mátyásra, őrá és Gulyás Józsefre is érkezett jelölés, de ezt négyőjük közül csak Gulyás József fogadta el. Ezután Fodor Gábor visszalépett.

A képviselők a szavazás mindkét fordulójában 16 érvényes és 3 érvénytelen szavazatot adtak le. Kóka János az első fordulóban 9:7 arányban nyert, de akkor még a szavazatok kétharmadára lett volna szüksége. A második fordulóban tíz szavazatot kapott, míg Gulyás József hatot, így egy évig ismét Kóka János az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője.

Fodor Gábor továbbra is úgy gondolja, hogy harmadik jelölt lett volna ideális frakcióvezetőnek, de tudomásul veszi a frakció döntését és azt várja a képviselőcsoporttól, hogy álljanak a párt politikája mögé. "Ez olyan, mint a kaukázusi krétakör, valakinek engedni kell - indokolta Fodor a visszalépést a frakcióvezetői jelöltségtől. A pártelnök szerint az SZDSZ-nek az az érdeke, hogy egy irányba menjenek, és ebben számít a frakcióra, és az újonnan megválasztott frakcióvezetőre is."

Kóka János nem nyilatkozott a választásról, mert az SZDSZ belügyének tekinti. A jövőről azt mondta, a frakció továbbiakban is a párt stratégiája alapján, az ügyvivői testülettel és a pártelnökkel együttműködve akar dolgozni.

A frakcióvezető-helyettesi posztra Gusztos Pétert és Hankó-Faragó Miklóst jelölték, de csak Gusztos Péter vállalta a megméretést. Gusztos - aki eddig is frakcióvezető-helyettes volt - a 19-ből 16 szavazatot kapott. Világosi Gábor maradt a szabad demokraták által delegált parlamenti alelnök, és az összes többi országgyűlési posztot is azok töltik be, akik eddig.

Az SZDSZ-frakció egy héttel ezelőtt nem bírt dönteni Kóka János és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke között, aki a frakcióvezetői posztot is megpályázta.

A két jelölt háromszor is 9-9 szavazatot kapott, egy képviselő tartózkodása mellett. A szavazás titkos volt, így nem tudni, ki volt a tartózkodó képviselő.

Fodor múlt hét kedden arra kérte Kóka Jánost, hogy mindketten lépjenek vissza a frakcióvezető-jelöltségtől és egyezzenek meg egy harmadik személyben. Kóka ezt nem tette meg. Ugyanezt kérte a jelölteknek írt levelében Demszky Gábor főpolgármester is, aki szerint a csatározás miatt már az SZDSZ léte is kockán forog.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
7990 Ft
6792 Ft