Erzsébet
1 °C
4 °C

Kóka: kapitalista országot szeretnénk

2005.08.30. 16:42
Orbán Viktor visszaállamosítási adót szeretne bevezetni Kuncze Gábor szerint. Az SZDSZ programjában meghirdeti az amerikai álmot.

Két hónap múlva bemutatjuk az SZDSZ választási programját, mondta Kuncze Gábor a párt székházában tartott keddi sajtótájékoztatóján. A bejelentésen részt vett Kóka János gazdasági miniszter is, aki a program egyik szerzője.

A program a 2000-ben meghirdetett Korszakváltás Programjára épül. Az akkor közel 130 pont hetven százaléka megvalósult, ezért jó alap lehet a 2006-os tervek kidolgozásakor, mondta Kuncze. Kiemelte a sorkötelezettség eltörlését, az adók csökkenését, és az internet elterjedését. Jelentős eredmény, hogy a liberális irányítás alatt álló Környezetvédelmi Minisztérium körül nincsenek botrányok. Már ez is előrelépés, mondta a pártelnök.

Az új választási program egy kapitalista Magyarországot képzel el. Az SZDSZ szerint az állam és a politika még mindig sok mindenbe akar beleszólni. A szocialista és a konzervatív elképzelésekkel szemben nem arra kell törekedni, hogy egy emberek felett gyámkodó állam működjön. Mi jobban hiszünk az emberekben, mint az államban, mondta Kuncze Gábor.

Nem kell légitársaság, kórház, vasút

A liberális elképzelés szerint hosszú távon semmi ésszerű oka nincs annak, hogy az államnak légitársasága, könyvkiadója, vagy vasútja legyen, ezért ezeket az ágazatokat minél hamarabb magánkézbe kell adni. Ezzel kapcsolatban a pártelnök kitért Orbán Viktor hétvégi, privatizációval kapcsolatos kijelentésére.

"Ha Orbán Viktor államosítani akar, azt csak visszavásárlással teheti meg. Ehhez pedig visszavásárlási adót kell bevezetni, ami csak a reptér esetében 40 ezer forint adótöbbletet jelentene minden magyar embernek, mondta Kuncze Gábor. Ezért az SZDSZ parlamenti vitanapot kezdeményez a Fidesz államosítási terveiről.

A magyar gazdaság jó helyzetben van, de növelni kell a privatizáció ütemét, mondta Kóka János. Szerinte a ferihegyi reptéren kívül a MÁV-ot, a Volánt, és a korházakat is magánkézbe kell adni, mert az állam rossz gazda. "Az a cél, hogy minél több embernek legyenek megtakarításai, és magánvagyona. Ez az amerikai álom" - mondta Kóka.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?