Gergely
6 °C
23 °C

Kóka: kapitalista országot szeretnénk

2005.08.30. 16:42
Orbán Viktor visszaállamosítási adót szeretne bevezetni Kuncze Gábor szerint. Az SZDSZ programjában meghirdeti az amerikai álmot.

Két hónap múlva bemutatjuk az SZDSZ választási programját, mondta Kuncze Gábor a párt székházában tartott keddi sajtótájékoztatóján. A bejelentésen részt vett Kóka János gazdasági miniszter is, aki a program egyik szerzője.

A program a 2000-ben meghirdetett Korszakváltás Programjára épül. Az akkor közel 130 pont hetven százaléka megvalósult, ezért jó alap lehet a 2006-os tervek kidolgozásakor, mondta Kuncze. Kiemelte a sorkötelezettség eltörlését, az adók csökkenését, és az internet elterjedését. Jelentős eredmény, hogy a liberális irányítás alatt álló Környezetvédelmi Minisztérium körül nincsenek botrányok. Már ez is előrelépés, mondta a pártelnök.

Az új választási program egy kapitalista Magyarországot képzel el. Az SZDSZ szerint az állam és a politika még mindig sok mindenbe akar beleszólni. A szocialista és a konzervatív elképzelésekkel szemben nem arra kell törekedni, hogy egy emberek felett gyámkodó állam működjön. Mi jobban hiszünk az emberekben, mint az államban, mondta Kuncze Gábor.

Nem kell légitársaság, kórház, vasút

A liberális elképzelés szerint hosszú távon semmi ésszerű oka nincs annak, hogy az államnak légitársasága, könyvkiadója, vagy vasútja legyen, ezért ezeket az ágazatokat minél hamarabb magánkézbe kell adni. Ezzel kapcsolatban a pártelnök kitért Orbán Viktor hétvégi, privatizációval kapcsolatos kijelentésére.

"Ha Orbán Viktor államosítani akar, azt csak visszavásárlással teheti meg. Ehhez pedig visszavásárlási adót kell bevezetni, ami csak a reptér esetében 40 ezer forint adótöbbletet jelentene minden magyar embernek, mondta Kuncze Gábor. Ezért az SZDSZ parlamenti vitanapot kezdeményez a Fidesz államosítási terveiről.

A magyar gazdaság jó helyzetben van, de növelni kell a privatizáció ütemét, mondta Kóka János. Szerinte a ferihegyi reptéren kívül a MÁV-ot, a Volánt, és a korházakat is magánkézbe kell adni, mert az állam rossz gazda. "Az a cél, hogy minél több embernek legyenek megtakarításai, és magánvagyona. Ez az amerikai álom" - mondta Kóka.