Hétpontos javaslatcsomagot kapott Gyurcsány az SZDSZ-től

2007.06.18. 11:01
Az SZDSZ elnöke bízik abban, hogy Gyurcsány Ferenc elfogadja azt a hétpontos javaslatcsomagot, amelyet hétfői rendkívüli tanácskozásukon fogadtak el. Szilvásy miniszterségébe a jelek szerint beletörődtek, de azt továbbra sem akarják, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhez tartozzon a kormányzati informatika. Az MSZP tárgyalásra alkalmasnak tartja az SZDSZ hét pontját.

A hétvégi keménykedésből hétpontos javaslatcsomag lett az SZDSZ hétfői rendkívüli ügyvivői- és frakcióülésén. Szabad demokrata forrásaink vasárnap még arról beszéltek, hogy a kormányfő által pénteken bejelentett kormányátalakításnak számos olyan pontja – például Szilvásy György minisztersége – van, amelyeket nem tudnak elfogadni.

Hétfőre némileg megenyhültek, és látszólag beletörődtek Szilvásy jelölésébe.

Az SZDSZ hétpontos javaslatcsomagja:

1. Tudomásul veszik a személyi döntéseket, hiszen az MSZP joga a jelölés. Kóka szerint a változások az MSZP belső hatalmi átrendeződését mutatják.

2. Tudomásul veszik a strukturális átalakítást is, amennyiben ez előre viszi a reformokat és növeli a hatékonyságot. A koalíciós szerződésben a reformok menetrendjével együtt kell rögzíteni az átalakításokat.

3. Egyetértenek a koalíciós együttműködés megerősítését célzó kabinet felállításával, ha Horn Gábor is benne lesz a testületben.

4. Javaslatot tesznek a kormányzat informatika megerősítésére, aminek szerintük a jövőben is a MEH-hez kell tartoznia, hiszen ez a nyilvánosságot szolgálja, így – a kormányfő terveivel ellentétben - nem kerülhet a titkosszolgálatokhoz.

5. A fejlesztéspolitikát továbbra is a fejlesztéspolitikai kabinetnek kell irányítania.

6. Külgazdasági kormánybiztost akarnak az SZDSZ jelölésével. A kormánybiztos munkáját a GKM finanszírozná. Az SZDSZ jelöltje a posztra Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca jelenlegi államtitkára.

7. Mindezek a változások nem növelhetik a bürokráciát és a költségeket.

A hét pont felsorolása után Kóka Jánios gazdasági miniszter, szabad demokrata pártelnök arra a megismételt kérdésre, mi van, ha a miniszterelnöknem fogadja el a javaslatokat, azt mondta, az SZDSZ-es tárgyalás előtt beszélt Gyurcsány Ferenccel is, és bízik benne, hogy a kormányfő elfogadja pontjaikat.

Tárgyalásra alkalmas

Az MSZP-frakció szerint az SZDSZ által javasolt hét pont mind olyan, amely tárgyalásra alkalmas, közölte Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese hétfőn. "Az összes pontot olyannak tartjuk, amely tárgyalásra alkalmas" - mondta a szocialista politikus a frakció ülése után. Hozzátette, az MSZP örömmel áll a megbeszélések elé.

Mesterházy Attila kiemelte, a hét pont közül újdonság a külgazdasággal foglalkozó kormánybiztos kinevezése. Mint mondta, van értelme ennek a posztnak, a miniszterelnök joga és felelőssége erről dönteni.

Azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ nem fogadja el, hogy a kormányzati informatika irányítása a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterhez kerüljön, a frakcióvezető-helyettes elmondta, Szilvásy György miniszter az MSZP-frakció ülésén jelezte, az SZDSZ még nem alakította ki az álláspontját. Mesterházy Attila kitért arra, hogy csak a frakcióülés után tudták meg, mit gondol az SZDSZ erről a kérdésről.



  • Hírek
  • Hírek