Dezső
15 °C
28 °C

Változásokat sürget az SZDSZ az egészségügyben

2005.02.19. 16:55
A Szabad Demokraták Szövetsége alapvető változásokat sürget az egészségügyben. A párt fontosnak tartja, hogy az egészségügyi reformot egy független, szakértői bizottság dolgozza ki. Másfelől a diagnosztikai berendezéseket beszerzését szeretné szabályozni. Végül az Irányított Betegellátási-modellt dolgozza ki.

Az MTI információi szerint a Szabad Demokraták Szövetsége alapvető változásokat sürget az egészségügyben. A párt javasolja, hogy az egészségügyi reformot egy független, szakértői bizottság dolgozza ki.

A párt Országos Tanácsának ülése utáni sajtótájékoztatón Kuncze Gábor pártelnök kifejtette, ez a bizottság a külföldi pozitív tapasztalatok felhasználásával és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bevonásával dolgoz majd ki egy, a következő kormányzati ciklusban már megvalósítható egészségügyi reformtervet, amely megszünteti a hálapénzt is. "Ehhez az is kell, hogy a politika nyilvánítsa ki támogatását" - mondta Kuncze Gábor.

Diagnosztikai eszközök, irányított betegellátás

A pártelnök a további javaslatokról is szót ejtett. Elmondta, ki kell dolgozni a diagnosztikai berendezések beszerzési szabályozását, amelyhez magántőkét is bevonnak majd. "Ezáltal nagyon rövid idő alatt érezhető, lényegi változást lehetne elérni mind a diagnosztikában, mind a kezelésben és ennek következtében feltehetően a mortalitási adatok is javíthatóak lennének" - hangoztatta, hozzátéve, hogy az elavult gépek cseréjét a költségvetésből nem lehet megoldani.

Ezen kívül a szabad demokraták az Irányított Betegellátási-modell szabályozásának kidolgozását is javasolják. "A mi megítélésünk szerint maga a rendszer is magában hordja annak a csíráját, hogy a későbbiek során a szükséges változtatásokat kikényszerítse" - mondta Kuncze Gábor.

"Az elmúlt 15 évben nem csak a pénz, és nem csak az akarat hiányzott az egészségügy rendbetételéhez, hanem egyszerre mind a kettő" - mondta a pártelnök, aki hozzátette, a múlt héten elhangzott országértékelésekből az derült ki, hogy az egészségügy továbbra is csak a politika felszínén mozog. "Mindez azt mutatja, hogy továbbra is csak szöveg marad az egészségügy és érdemi javaslatok nincsenek" - véli Kuncze Gábor. Hozzátette, a felsorolt javaslatokat az SZDSZ maga készíti el és nyújtja be az Országgyűlésnek.

A párt neve Magyar Liberális Párt lesz

Az Országos Tanácson az egészségügyi javaslatokon kívül a párt nevének megváltoztatásáról is szó esett. Az erről szóló ajánlást a tanács elfogadta. Pető Iván elmondta, a párt neve Szabad Demokraták Szövetsége - Magyar Liberális Párt lesz. "Miután vitán felül az SZDSZ az egyetlen liberális párt ma a magyar politikai életben, ez új nevében is megjelenik majd" - mondta Pető.