Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elkaszálhatja Gyeneseit az SZDSZ

2008.05.13. 07:13
Kedden szavaz a parlament a kormány átalakításáról. Az SZDSZ még nem döntött, hogy megszavazzák-e a törvényt, megvárják, hogy mit mond nekik a miniszterelnök.

Kedd délután szavaz a parlament az új kormányról, amiben az eddiginél több minisztérium működne. Az új önkormányzati tárcát Gyenesei István, független képviselő kapná. Ahhoz hogy letehesse a miniszteri esküt, módosítani kell a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt. Mivel az SZDSZ május elsején kilépett a koalícióból, a kormányzó MSZP egyedül ezt nem tudja keresztül vinni.

Az SZDSZ még kedd reggelig sem tudta eldönteni, hogy támogatja-e a kormány átalakítását. Döntésüket attól tették függővé, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meggyőzi-e őket. A kormányfő kedd délelőtt tesz látogatást az SZDSZ frakcióülésén.

A párt megosztottnak tűnik. Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter levélben kérte a frakciótól, hogy ne támogassák Gyurcsányt, mert a kormány bővítése ellentmond a kisebb és takarékosabb államról szóló SZDSZ-es programnak. Horn Gábor volt koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-es államtitkár, a párt befolyásos embere azonban azt mondta Molnár leveléről, hogy az "nem helyénvaló". Hankó-Faragó Miklós SZDSZ-es képviselő pedig egyenesen azt ígérte, hogy pártja megszavazza a kormányátalakítást.

Két hete Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek kellett meglátogatnia az SZDSZ-t, hogy meggyőzze őket, támogassák egy fideszes interpelláció utáni szavazáson. Akkor az SZDSZ méltányolta a miniszter érveit.