Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az SZDSZ öt pontja az államfőválasztáshoz

2005.05.20. 13:48
Öt pontban foglalta össze a köztársasági elnökjelöléssel kapcsolatos álláspontját az SZDSZ ügyvivői testülete pénteki közleményében. A párt ismételten leszögezte, hogy olyan aspiránst nem támogat, aki pártpolitikus, vagy aki megkérdőjelezi szavaival és tetteivel az állam világnézeti semlegességének elvét. Közben az MDF négypárti egyeztetést kezdeményezett hétfőre, az időpont azonban csak a szocialistáknak felel meg, a szabad demokratáknak és a Fidesznek nem.

"A köztársasági elnök választásával kapcsolatban az SZDSZ tartja magát korábbi álláspontjához." - tartalmazza a párt ügyvivői testületének pénteki közleménye, amelyből kiderül, hogy öt feltételnek kellene megfelelnie az SZDSZ számára ideális államfő jelöltnek. A párt továbbra is elsődlegesnek tartja, hogy a leendő államfő ne legyen vezető pártpolitikus. A párt szerint ugyanis "csak az a személy képes a nemzeti egységet megjeleníteni, aki nem folytatott az utóbbi időben vezető pártpolitikai tevékenységet".

Nemzetközi tekintélyű kegyen a jelölt

A párt fontosnak tartja azt is, hogy az illető korábbi munkássága bizonyítsa, hogy méltó a köztársaság legmagasabb posztjára, ezért rendelkezzen nemzetközi tekintéllyel. "Legyen kiegyensúlyozott, mértéktartó és határozott személyiség" - szól az SZDSZ harmadik pontja. A párt vezető testülete úgy véli: "csak az a személy alkalmas köztársasági elnöknek, aki képes váratlan és kényes helyzetekben is megfontoltan, a pártpolitikai elvárásoktól magát függetlenítve dönteni".

Az SZDSZ mindenbizonnyal Szili Katalin házelnök, a pápa megválasztásának alkalmából küldött üzenetére reagálva, azt is fontosnak tartja, hogy a majdani államfő ne kérdőjelezze meg szavaival és tetteivel az állam világnézeti semlegességének elvét. Az ügyvivők úgy foglaltak állást, hogy a Magyar Köztársaságban az államnak semlegesnek kell maradnia valamennyi világnézettel és felekezettel szemben. "A köztársasági elnöki poszt világi tisztség. Ezért alkalmatlan a köztársasági elnöki posztra az a személy, aki nyilatkozataiban nem választja el magánemberi hitét és az állami tisztéből következő kötelező semlegességet" - véli a párt, amely fontosnak tartaná azt is, hogy többpárti, lehetőleg mindkét politikai oldalnak elfogadható jelölt legyen.

Többpárti jelölést!

Az SZDSZ emlékeztet arra, hogy az alaptörvény többpárti jelölést feltételez, hiszen ezért szükséges az első fordulóban még kétharmados többséget megszerezni, "Az egypárti jelölés ellentétes a pártok felett álló köztársasági elnök kiválasztásához szükséges többpárti egyetértést igénylő Alkotmány szellemével" - véli az SZDSZ, amely végül leszögezi, hogy a júniusi elnökválasztással kapcsolatban semmilyen személyi alkuba nem hajlandó belemenni. Az SZDSZ csak öt pontjának teljesülése esetén hajlandó szavazataival támogatni a majdani köztársasági elnököt és állítják, nincs az az ellentételezés, felajánlott poszt, amely a liberális képviselőket alkalmatlannak tartott jelölt támogatásra bírná.

Az SZDSZ közleményére a szocialisták egyelőre nem reagáltak, mindazonáltal a szocialista vezetők korábbi nyilatkozataikban azt hangsúlyozták, hogy az MSZP államfő-jelöltje Szili katalin, ahhoz, hogy más legyen a jelöltjük új kongresszust kellene tartaniuk, ez pedig nem áll szándékukban.

Az MDF négypárti tárgyalást kezdeményez
A köztársaságielnök-jelöléssel kapcsolatos egyeztetésre hívta a parlamenti pártok elnökeit pénteken elküldött levelében Dávid Ibolya. A Magyar Demokrata Fórum elnöke ezt békéscsabai sajtótájékoztatóján jelentette be. A hétfő délelőttre összehívott megbeszéléssel kapcsolatban elmondta: "ez a találkozó a júniusi köztársaságielnök-választás előtt talán utoljára ad esélyt arra, hogy az alkotmány szellemének, az emberek elvárásainak és az eddigi gyakorlatnak megfelelően széles támogatottságú köztársasági elnöke legyen Magyarországnak".

Dávid Ibolya úgy fogalmazott: "ebben a köztársaságielnök-választási eljárásban senki nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az első számú közjogi méltóságnak az alkotmányban biztosított kötelezettsége az, hogy a nemzet egységét testesítse meg. Ezért javasoljuk mi azt, hogy ne legyen aktív politikus (...) és álljon távol a politikai élettől egy olyan országban, amely országban közéleti zsákutcáról beszélhetünk, ahol az Országgyűlésnek a működőképességével komoly gondok vannak, több mint egy év óta kétharmados törvényt nem alkottunk meg".

Az MSZP ott lesz azon a négypárti egyeztetésen, amelyet az MDF elnöke a köztársaságielnök-jelöléssel kapcsolatban kezdeményezett - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője pénteken az MTI-nek. A szóvivő közölte: biztos abban, hogy a parlamenti pártok megtalálják azt az időpontot, amely mindenki számára alkalmas.
br>Az SZDSZ számára nem alkalmas az MDF által javasolt időpont a négypárti egyeztetésre, mivel hétfőn tíz órakor frakcióülést tartanak - közölte Horn Gábor az MTI-vel pénteken. A szabad demokrata ügyvivő hangsúlyozta: ezért a liberálisok hétfőn reggel megkeresik a másik három parlamenti pártot, hogy közösen találjanak egy mindenki számára elfogadható időpontot.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke levélben tájékoztatta Dávid Ibolyát, hogy a Fidesz számára nem alkalmas az MDF által javasolt hétfői időpont a négypárti egyeztetésre, ugyanakkor kedden vagy pénteken készek tárgyalni a köztársasági elnök jelöléssel kapcsolatban - tudatta az MTI-vel a Fidesz sajtóosztálya. Pokorni Zoltán azt írta: örömmel vették a kezdeményezést, ugyanakkor inkább a keddi vagy a pénteki időpontot javasolják.