Bernadett
0 °C
4 °C

Bukó listás hely elkerüléséért marakodnak a szabad demokraták

2006.03.02. 16:45
Várhatóan az SZDSZ Országos Tanácsa tesz majd pontot a fővárosi SZDSZ-lista körüli viták végére. Úgy tudjuk, hogy már csak a 4. és 5. helyről zajlik vita. A budapestiek a 4. helyen szeretnék látni Bőhm Adnrást, a pártvezetés viszont ezt a helyet Béki Gabriellának szánná. Bár országos lista még nincs, úgy tudni, Kóka János előkelő, egyes hírek szerint a második pozíciót - kaphatja.

Az SZDSZ történetében először szavazta le a szabad demokrata pártvezetés budapesti listára vonatkozó javaslatát a budapesti választmány. A fővárosiak a Budapestért tevékenykedőket jutalmazták volna befutónak számító listás hellyel, a pártvezetés viszont országos szempontok és - egyesek szerint - egyéni bosszú alapján állította össze saját névsorát. A szabad demokrata vezetés a Demszky Gábor, Pető Iván, Lakos Imre, Béki Gabriella és Bőhm András sorrendet preferálta, a budapestiek viszont azt szerették volna elérni, ha fővárosi frakcióvezetőjüké legalább a harmadik, vagy a negyedik hely, ahonnan azért van esély a parlamentbe jutásra.

Felszínre került ellentétek

Forrásaink szerint a budapesti SZDSZ-esek azért szavazták le a lsitát, mert úgy érezték, többször is átverte őket a pártvezetés, ráadásul Böhm András amúgy is szálka a pártvezetés szemében, hiszen favoritjukkal, Gusztos Péterrel szemben tavaly őt választották meg a párt országos tanácsának elnöki posztjára. Bár úgy tűnt, Kuncze Gáborék lenyelték a békát, a listaállításkor ismét felszínre kerültek az ellentétek.

A pártvezetés eredeti listáján így a biztos bukó, ötödik helyet szánták Bőhmnek, hiszen figyelembe véve a 2002-es eredményeket, a budapesti listáról legfeljebb hárman-négyen kerülhetnek az országgyűlésbe. (Négy évvel ezelőtt úgy lett a negyedik hely befutó Bőhm számára, hogy a szocialistákkal kötött megegyezés értelmében Pető Iván javára visszalépett a szocialista Steiner Pál, így egyéni győzelmet arathatott a Belvárosban. A négy évvel ezelőtti lista első négy helyén Demszky Gábor, Pető Iván, Magyar Bálint és Bőhm szerepelt.) A budapestiek viszont most úgy érvelnek, a listaállítással tükröznék azt, hogy kik képviselték az utóbbi négy évben a fővárosban a liberális politikát.

Ki legyen a 4.?

A párt keddenként ülésező ügyvivői testülete hetek óta nem vette napirendjére a kérdést. Az utóbbi napokban megegyezés-közeli helyzet alakult ki, a lista 4. és 5. helyéről azonban továbbra is vitáznak. Az SZDSZ budapesti választmánya pénteki ülésén várhatóan a Demszky Gábor, Pető Iván, Lakos Imre, Bőhm András, Béki Gabriella sorrendű listát fogja elfogadni, így jó eséllyel az ügyvivői testület hétfőn megvétózza a névsort. Vétó esetén az országos tanácsé a végső szó.

A budapestiek azért is preferálnák, hogy Béki legyen az 5., mert neki az országos lista nyolcadik helyét is felkínálták, ami az ötszázalékos küszöb átlépése esetén biztos parlamenti mandátumot ér, míg a negyedik hely akkor lehet befutó, ha Pető Iván javára újra visszalép Steiner Pál.

Kóka a második lehet az országos listán

Bár az országos listáról még formálisan és informálisan sem tárgyalt az SZDSZ, több, egymástól független forrásunk szerint a második helyet Kóka János gazdasági miniszternek szánja a pártelit. Kókát emlegették már egyébként potenciális főpolgármester-jelöltként, de a Kuncze utáni korszak SZDSZ-elnökeként is.

Egyes szabad demokrata körök aggodalommal figyelik Kóka János pártbéli térnyerését. Negatívumaként emlegetik, hogy az egykori üzletemberből éppen a szabad demokrata Magyar Bálint csinált milliárdost, amikor a Sulinet hálózat kiépítésére az addig kis cégnek számító Elendert választotta ki a Magyar vezette művelődési és közoktatási minisztérium.