Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Lemondanak az SZDSZ-es kormánytagok

2008.03.31. 13:23
Az SZDSZ április 30-tól visszahívja minisztereit és államtitkárait a kormányból – erről a frakció javaslatára az ügyvivői testület dönthet hétfő este. Ez a lépés válasz Gyurcsány Ferenc egyoldalú bejelentésére, amellyel menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, és az SZDSZ koalícióból való kilépését jelenti.

Az SZDSZ-frakció azt javasolja az ügyvivői testületnek, hogy 30-i hatállyal hívják vissza az SZDSZ-es kormánytagokat. Mint Kóka János bejelentette: az SZDSZ a koalíciós szerződés felrúgásának tekinti Gyurcsány szombati bejelentését Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését. A kormányfő ezt a lépést nem egyeztette koalíciós partnerével. A párt számára elfogadhatatlan a Gyurcsány Ferenc által „bársonyos reformoknak” nevezett új irány is.

A szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszalépéséről a 20 tagú frakció nem dönthet, ezt a lépést csak az SZDSZ 13 tagú ügyvivői testülete (üt) teheti meg. A SZDSZ-frakció és az üt között sok az átfedés, csak 5 olyan ügyvivő van, aki nem tagja a frakciónak. Ha a frakciótagok véleménye nem változik az esti ülésig, és ha a frakcióban nem ülő ügyvivők mindegyike a koalícióban maradás mellett szavazna, akkor is a szakadáspártiak lennének többségben.

Szimbolikus jelleggel a hétfő délutáni parlamenti ülésre ezért már nem is ültek be az SZDSZ-es kormánytagok. Az SZDSZ döntése alapján tehát várhatóan beadja lemondását Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és Kákosy Csaba gazdasági miniszter, illetve államtitkáraik Dióssy Gábor és Kovács Kálmán. A kormányfő által menesztett Horváth Ágnes egészségügyi miniszter államtitkárának, Kincses Gyulának a távozása is várható. A SZDSZ lépése érinti Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkárt, Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárt is.  • Vennék
  • Hírek