Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Koszorúszaggatás szózattal

2002.10.23. 16:53
Botrányos körülmények között tartotta meg szerdán emlékünnepségét az SZDSZ az 1956-os forradalom halottjainak emlékhelyén, az Új Köztemetőben, a 301-es parcellánál. Az emlékmű előtti téren összegyűlt 300-400 fős tömeg kifütyülte, legyilkosozta, -hazaárulózta az emlékezőket. Mécs Imrét szónoklata közben elragadták az indulatok, Kuncze Gábor higgadtan mondta: mi méltó módon ünnepelünk. Az Index riportja a helyszínről.
Nem tudta elmondani beszédét Mécs Imre '56-os elítélt, SZDSZ-es képviselő, mert a maroknyi SZDSZ-es politikust és szimpatizánst gyűrűbe fogta a téren összegyűlt tömeg és fütyülni, kiabálni kezdtek. Mikor a hangzavartól már nem lehetett hallani a szónok beszédét, Mécs Imre elvesztette türelmét. "Szégyelljétek magatokat! - kiáltotta a "gyilkosok", "hazaárulók" szavakat skandáló tömegnek. " - Egy bukott kormány érdekében meggyalázzátok ezt a megszentelt helyet. Csak azokhoz szólok, akik méltósággal jöttek ide ünnepelni".

Tekintse meg galériánkat!
A tér szélén feltűnik egy osztálynyi gyerekcsoport. A 12-13 éves fiatalok sípolnak, kiabálnak a tömeggel. Egyikük azt kiáltja: "Menjél balra, aztán jobbra, ott van a kijárat." Nevet, majd csatlakozik a tömeghez: "Hitvány, hitvány, hitvány!" Kísérőt nem látni.

Itt mindent szabad!

Egy fiatalember lép az elmevényre, bemutatkozik: 19 éves, szociológiát tanul és arról akar beszélni, hogy mit jelent a fiatal liberálisoknak '56. A tömeg fütyül, "Hagyd abba!" kiáltják ütemesen.

Egy középkorú nő a tér közepén eszeveszetten sípol, odalép hozzá egy férfi, és kitépi a kezéből. "Nem merjen hozzám érni! Mit képzel. Itt liberalizmus van! Nem tudta? Mindent szabad, fütyülni is, kegyeletet sérteni is!" - üvölti hisztérikusan.

Nem a maguk országa!

Kuncze Gábor elmondta ugyan a beszédét, de a tömeg füttye és kiabálása mellett semmit nem lehet hallani. Szónoklata végén kicsit csendesedik a tömeg. "Nem szabad megengednünk, hogy '56 továbbra is a politika martaléka legyen, nem szabad eltűrnünk, hogy az '56 körüli viaskodások történelmünk egyik legnagyobb eseményének emlékét továbbra is lejárassák a fiatal nemzedékek előtt" - mondta.

Tekintse meg galériánkat!
Egy férfi koszorúval a kezében hallgatja Kunczét. Valamit mond a feleségének, mire egy mellette álló nő elkezd kommunistázni. "Szégyelljék magukat, amiért így viselkednek" - szól vissza a koszorús férfi, de a nő nem hagyja annyiban: "Takarodjanak innen, vigyék a koszorújukat, minek jöttek ide, ez nem a maguk országa."

"Hazádnak rendületlenül légy híve..." Véget ér a veszekedés, mindenki némán hallgatja végig a Szózatot, mely végén sokan azt kiáltják: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! A SZDSZ-esek átvonulnak Nagy Imre sírjához, a kiabálók ott maradnak a téren, kisebb csoportokban üvöltöznek tovább.

Mikor a szabad demokraták elindultak Angyal István emlékhelyéhez, a tömeg hangos kiabálással széttépte az SZDSZ koszorúját. "Minek van nálad is fehér szegfű - kiáltja itt társának egy hungarista külsejű fiatal, és összetapossa virágot -, azt hiszik, hogy te is komcsi vagy."