Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Nem önkényuralmi jelkép az SZDSZ-es csillag

2008.03.18. 13:55
Az SZDSZ népszavazási kampányplakátja ellen még február közepén tett feljelentést Szerdahelyi Szabolcs, a Deport ,56 elnöke, mert azon szerinte tiltott önkényuralmi jelkép szerepel. A rendőrség szerint nem az.

Nem önkényuralmi jelkép az SZDSZ népszavazási plakátján lévő csillag, ezért nem valósult meg az önkényuralmi jelkép használata, közölte a rendőrség honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden.

A budapesti rendőrség ugyanis egy feljelentés alapján önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt nyomozott. A most kiadott közleményben az áll, hogy a kifogásolt plakáton szereplő ábra egy narancssárga színű, 3/4 részben takart csillag, ami legfeljebb hasonlóságot mutat a vörös csillaggal, így az önkényuralmi jelkép használatának vétsége nem valósult meg.

A közlemény emlékeztet rá: "önkényuralmi jelkép használatának vétségét az követi el, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló és kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz."

A feljelentett plakát

Az SZDSZ plakátja ellen még február közepén tett feljelentést Szerdahelyi Szabolcs, a Deport ,56 elnöke, mert azon szerinte tiltott önkényuralmi jelkép szerepel. A rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, majd ügyészségi állásfoglalást kért, végül határozatában megállapították, hogy nem valósult meg önkényuralmi jelkép használata.

Kóka János, az SZDSZ elnöke január 24-én, a párt kampánystratégiájának elfogadását bejelentő sajtótájékoztatón arra a kérdésére, hogy nem jelent-e gondot, hogy a kampányban felhasznált motívum tiltott önkényuralmi jelképre, a vörös csillagra emlékeztet, azt mondta, hogy az a csillag nem ötágú és nem is vörös. Hozzátette, hogy az ábra kapcsán biztosan sok áthallással és értelmezéssel találkoznak majd.

Az évek óta a vörös csillag legalizálásáért küzdő Magyarországi Munkáspárt 2006 felajánlotta segítségét és a témában szerzett tapasztalatait az SZDSZ-nek.