Piroska
-2 °C
5 °C

Kuncze: Ígéretcunami fenyeget

2005.02.18. 12:11
Az adócsökkentésben, az egészségügyi reformban és az egyházak finanszírozásában követelt radikális változásokat az SZDSZ elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján. Kuncze szerint el kell kerülni, hogy a pártok ígérgetési spirálba hajszolják bele magukat.

Bátrabb kormányzást követel az SZDSZ a kormánytól, mondta Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök évértékelő sajtótájékoztatóján pénteken, Budapesten. Kuncze szerint radikális lépéseket kell tenni az adóreform, az egészségügyi reform és az egyházak támogatása terén.

Kuncze: Orbán támadást intézett a piacgazdaság ellen

Az SZDSZ elnöke kitért Orbán Viktor szerdai évértékelő beszédére és úgy vélte, a Fidesz elnöke támadást intézett a piacgazdaság, a sikeres emberek ellen. "Az SZDSZ megvédi a piacgazdaságot bármilyen támadástól" - jelentette ki, majd hozzátette, nem a politikusokon és a pártokon, hanem az embereken és a versenyen múlik, hogy mennyire lesz sikeres Magyarország.

Kuncze kiemelten szólt az általuk kívánatosnak tartott adóreform fontosságáról. Javaslatuk értelmében évi 3 millió forintos jövedelemig 18 százalékos, e fölött pedig 34 szzalékos lenne a személyi jövedelemadó kulcsa. Ennek fedezete szerinte részben az állam karcsúsítása, és az önkormányzati közigazgatás átszervezése lenne. Felvetette, hogy a gazdaság várható 3-4 százalékos fejlődését is az adók csökkentésére kellene fordítani, és meg kellene szüntetni az alanyi jogon járó juttatások rendszerét is.

Új egyházfinanszírozást javasolnak

A liberális pártelnök felhívta a figyelmet arra, hogy idén már választási kampányév lesz. Kuncze felszólította a pártokat, hogy ne hajszolják magukat bele a jelentős többletkiadásokat eredményező ígérgetési spirálba. "Orbán Viktor beszédét hallgatva már nemcsak ígéretspirál, hanem ígéretcunami fenyeget" - tette hozzá.

Az egészségüggyel kapcsolatban megismételte, hogy többiztosítós modell bevezetésére van szükség. Kuncze szerint a magántőke beengedése nélkül az egészségügy még mélyebbre süllyed a mocsárban. Szintén megismételte azt a javaslatukat, hogy az egyházakat nem a költségvetésből, hanem a hívek felajánlásaiból kellene támogatni. "Válasszuk szét egymástól az egyházat és az államot, és mindegyik hagyja békén a másikat" - mondta.

Az SZDSZ pozitív diszkriminációval javítana a romák helyzetén

Kuncze szerint a romák helyzetének javításához pozitív diszkrimináció és a jelenleginél nagyobb költségvetési támogatás kell, és a "Hajrá nők!" felkiáltáson kívül radikálisabb lépések kellenek a nők esélyegyenlőségének javításához.

Az SZDSZ elnöke kérdésre válaszolva közölte, hogy nem ért egyet az államtitkárok és helyettes államtitkárok számának növekedésével. Szintén egy kérdésre reagálva kijelentette, súlyosan kárhoztatja azt a szabad demokrata vezetésű önkormányzatot, amelyik a moratórium ellenére kilakoltatott egy roma családot.