Máté, Mirella
14 °C
30 °C

SZDSZ-es kétségek EU-s ügyekben

2002.10.14. 18:06
Több kétely is felmerült az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítással kapcsolatban azon a hétfői megbeszélésen, amelyen - az ellenzék távolmaradása miatt - az igazságügy-miniszter és a kormánypártok képviselői vettek részt. Az SZDSZ-nek kétségei támadtak az EU-népszavazás tervezett időpontjával kapcsolatban. Jövő héten újabb egyeztetést kezdeményez az igazságügyi tárca.
Az ellenzék távolmaradása miatt csak a kormánypártok egyeztettek hétfőn az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról. Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Bárándy Péter igazságügyi miniszter jelezte, hogy a törvényjavaslatot a kormány kedden benyújtja a parlamentnek, és jövő hétre újra négypárti találkozót terveznek a konszenzus kialakítása érdekében. Hozzátette, a kisebbik ellenzéki párt a jövő héten hajlandóságot mutat az egyeztetésre. Kérdésre válaszolva azt mondta, a Fidesz részéről ilyen jelzést nem kaptak.

A kormány mozgástereú

Az egyeztetésen egyebek közt a népszavazás időpontjára, a népszavazáson felteendő kérdés szövegére és a módosítás preambulumának megfogalmazására tértek ki. Bárándy rámutatott: az alkotmánymódosításnak politikai okok miatt nagy valószínűség szerint tartalmaznia kell egy olyan szövegrészt is, amelyik a parlament és a kormány viszonyáról szól, vagyis arról, hogy mennyire van a kormánynak szabad keze az uniós tárgyalásokon. A kormányzat azzal számol, hogy az alkotmánymódosításról november első felében szavazhat az Országgyűlés.

Fodor: megfontolandó a dátum

Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő elmondta, hogy komoly kételyek merültek fel az egyeztetésen néhány kérdéssel kapcsolatban. A népszavazás dátumának kérdése alaposan megfontolandó. Az EU-csatlakozás évszázados álom beteljesülését jelenti. "Végtelenül felelőtlennek és helytelennek tartom azokat az ellenzéki megnyilvánulásokat, amelyek az alkotmánymódosítást összekötik bizonyos belpolitikai követelésekkel" - fogalmazott a szabad demokrata politikus, ugyanakkor azt mondta: minden ésszerű javaslat befogadását meg kell fontolni. Az MTI információ szerint az SZDSZ nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy az alkotmánymódosításban rögzítsék a népszavazás részleteit.

Nem fontos március 15-én

Arra a kérdésre, hogy változhat-e a jövő év március 15-ére javasolt népszavazás időpontja, Bárándy Péter azt válaszolta, hogy "butaság és megátalkodottság", ha az ember bizonyos technikai részletekre kimondja: nem tud elképzelni mást, mint ami korábbi meggyőződése szerint helyes volt. Megjegyezte, kivitelezhetőnek tartja, hogy a népszavazás kérdését is az alkotmánymódosításban szabályozzák.

Vastagh: igen, vagy nem?

Vastagh Pál szocialista honatya biztos abban, hogy - több csatlakozásra váró országhoz hasonlóan - Magyarországon is ki tudják dolgozni és el tudják fogadni az EU-tagsághoz elengedhetetlen alkotmánymódosítást. Ez a folyamat két éve kezdődött, emlékeztetett Vastagh, és a parlamenti pártok már többször kaptak felvilágosítást az ügyben. A kérdés az, hogy az ellenzéki pártok képesek, hajlandóak-e együttműködni. "Erre a válasz igen vagy nem." Vastagh Pál a népszavazással kapcsolatban megjegyezte, hogy az állampolgároknak egy politikai döntésre kell igent vagy nemet mondaniuk.