Árpád
-2 °C
4 °C

SZDSZ-es kétségek EU-s ügyekben

2002.10.14. 18:06
Több kétely is felmerült az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítással kapcsolatban azon a hétfői megbeszélésen, amelyen - az ellenzék távolmaradása miatt - az igazságügy-miniszter és a kormánypártok képviselői vettek részt. Az SZDSZ-nek kétségei támadtak az EU-népszavazás tervezett időpontjával kapcsolatban. Jövő héten újabb egyeztetést kezdeményez az igazságügyi tárca.
Az ellenzék távolmaradása miatt csak a kormánypártok egyeztettek hétfőn az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról. Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Bárándy Péter igazságügyi miniszter jelezte, hogy a törvényjavaslatot a kormány kedden benyújtja a parlamentnek, és jövő hétre újra négypárti találkozót terveznek a konszenzus kialakítása érdekében. Hozzátette, a kisebbik ellenzéki párt a jövő héten hajlandóságot mutat az egyeztetésre. Kérdésre válaszolva azt mondta, a Fidesz részéről ilyen jelzést nem kaptak.

A kormány mozgástereú

Az egyeztetésen egyebek közt a népszavazás időpontjára, a népszavazáson felteendő kérdés szövegére és a módosítás preambulumának megfogalmazására tértek ki. Bárándy rámutatott: az alkotmánymódosításnak politikai okok miatt nagy valószínűség szerint tartalmaznia kell egy olyan szövegrészt is, amelyik a parlament és a kormány viszonyáról szól, vagyis arról, hogy mennyire van a kormánynak szabad keze az uniós tárgyalásokon. A kormányzat azzal számol, hogy az alkotmánymódosításról november első felében szavazhat az Országgyűlés.

Fodor: megfontolandó a dátum

Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő elmondta, hogy komoly kételyek merültek fel az egyeztetésen néhány kérdéssel kapcsolatban. A népszavazás dátumának kérdése alaposan megfontolandó. Az EU-csatlakozás évszázados álom beteljesülését jelenti. "Végtelenül felelőtlennek és helytelennek tartom azokat az ellenzéki megnyilvánulásokat, amelyek az alkotmánymódosítást összekötik bizonyos belpolitikai követelésekkel" - fogalmazott a szabad demokrata politikus, ugyanakkor azt mondta: minden ésszerű javaslat befogadását meg kell fontolni. Az MTI információ szerint az SZDSZ nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy az alkotmánymódosításban rögzítsék a népszavazás részleteit.

Nem fontos március 15-én

Arra a kérdésre, hogy változhat-e a jövő év március 15-ére javasolt népszavazás időpontja, Bárándy Péter azt válaszolta, hogy "butaság és megátalkodottság", ha az ember bizonyos technikai részletekre kimondja: nem tud elképzelni mást, mint ami korábbi meggyőződése szerint helyes volt. Megjegyezte, kivitelezhetőnek tartja, hogy a népszavazás kérdését is az alkotmánymódosításban szabályozzák.

Vastagh: igen, vagy nem?

Vastagh Pál szocialista honatya biztos abban, hogy - több csatlakozásra váró országhoz hasonlóan - Magyarországon is ki tudják dolgozni és el tudják fogadni az EU-tagsághoz elengedhetetlen alkotmánymódosítást. Ez a folyamat két éve kezdődött, emlékeztetett Vastagh, és a parlamenti pártok már többször kaptak felvilágosítást az ügyben. A kérdés az, hogy az ellenzéki pártok képesek, hajlandóak-e együttműködni. "Erre a válasz igen vagy nem." Vastagh Pál a népszavazással kapcsolatban megjegyezte, hogy az állampolgároknak egy politikai döntésre kell igent vagy nemet mondaniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?