Tekla
9 °C
20 °C

Az SZDSZ a szólásszabadságért aggódik

2003.09.04. 15:12
Az SZDSZ szerint a véleménynyilvánítás szabadságát veszélyezteti a gyűlöletbeszéd büntetőjogi kategóriává tétele. A párt csütörtöki közleményében jelzi: jelenlegi formájában nem támogathatja a törvénymódosítást, mivel az alkotmányos aggályokat vet fel.
A kormány szerdai ülésén tárgyalta meg azt az előterjesztést, mely szerint a jövőben bűncselekmény lesz a gyűlölet beszéd. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az előterjesztésről azt mondta: "A módosítás szerint büntetendő, ha valaki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzet, vagy valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, avagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat, vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel". A tervezett törvénymódosítást a Fidesz is üdvözölte, jelezve, reméli, hogy a "törvénymódosítás a szocialistákat is megállítja majd".

Hozzátette: a javaslat - mint elkövetési magatartást - tartalmazza a különböző ismérvek miatti becsmérlés vagy megalázás fogalmát, és büntetni írja elő. "Ez a cselekmény annak állítása, amely szerint a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás alapján valamely személy, vagy a személyek egy csoportja alsóbb- vagy felsőbbrendű" - mondta Gál J. Zoltán a módosításról.

A Szabad Demokraták Szövetsége csütörtöki közleményében jelezte: nem ért egyet a tegnapi kormányülésen elfogadott Btk. módosítás tervezettel, mely a gyűlöletbeszéd szabályozására vonatkozik. Ellenérveiknek a kormányülésen is hangot adtak. A gyűlöletbeszéd, az uszítás megfékezése az SZDSZ szerint is fontos. A párt úgy véli: minden, magát demokratának valló ember kötelessége ez ellen minden lehetséges fórumon fellépni, különösen tekintettel a politikusokra, politikai pártokra. "Ugyanakkor a szólásszabadságot semmilyen nemes cél érdekében nem lehet korlátozni" - szögezi le a liberális párt kommünikéje.

A közlemény szerint a véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog, amely a büntetőjog eszközével csak a legvégső esetben korlátozható. A Btk. tegnap elfogadott módosítási tervezete alkotmányossági aggályokat vet fel, ezért azt az SZDSZ jelenlegi formájában nem támogatja.