Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ésszerű drogpolitikát remél az SZDSZ

2006.05.31. 18:15
A szabad demokrata pártelnök szerint nem elég kiadásokat csökkenteni, a költségvetési egyensúlyhoz bevételnövelő intézkedésekre is szükség van. Kuncze Gábor szerdai tájékoztatóján a reformok megvalósítása adja a liberálisok kormányzati szerepvállalásának értelmét.

A kormányprogram szelleme, a kormány által elérni kívánt célok a liberális párt által kívánatosnak tartott irányba mutatnak, és az SZDSZ kormányzati szerepvállalásának az az értelme, hogy különböző területeken megszülessenek az átalakító intézkedések - jelentette ki Kuncze Gábor pártelnök sajtótájékoztatón szerdán.

Szóvá teszik, ha megreked az oktatási reform

Hangsúlyozta: bár nem az SZDSZ irányítja majd az oktatási tárcát, a Magyar Bálint által elindított reformnak folytatódnia kell. "Abban az esetben, ha úgy látjuk, hogy az oktatási program nem folytatódik, akkor természetesen ezt szóvá tesszük majd" - jegyezte meg.

Mint mondta, nem mondanak le számos fontos dologról, amelyeket az elmúlt négy évben és a kampányban is kiemeltek. Ide sorolta az ésszerű drogpolitikát, a diszkrimináció megszüntetését, a kisebbségek jogainak védelmét, a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítását, a költségvetés stabilizálását és az adócsökkentést is.

2009-től egykulcsos adó?

Szerinte nem lehet egyidejűleg belátni azt, hogy a költségvetés egyensúlyát helyre kell állítani, amelyhez kemény intézkedések kellenek, és egyébként pedig úgy tenni, mintha ez kizárólag kiadáscsökkentésből megvalósítható lenne, ezért kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedésekre egyaránt szükség van.

Az SZDSZ választási programjában is azt mondta, hogy először stabilizálni kell, és utána lehet az egykulcsos adóra áttérni, amelyet 2009-re prognosztizáltak - tette hozzá.

Kóka János gazdasági miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: az informatika területével kibővített gazdasági tárcánál kevesebb bürokráciát és több szolgáltatást kívánnak nyújtani a magyar vállalkozóknak, ezért első lépésben a minisztériumi létszámot csökkentik rövid távon 25, hosszú távon 50 százalékkal (a két tárca összlétszámából). A jelenlegi 70 főosztályból és szervezeti egységből 25-öt csinálnak - tette hozzá.

Reformlépések kórházprivatizáció nélkül

Molnár Lajos egészségügyi miniszterjelölt az azonnali intézkedések közül kiemelte, hogy a legsúlyosabb betegségek (daganatos, szív-, és érrendszeri) kezelésénél hatékony intézkedéseket hoznak, és a jelenleginél több forrást biztosítanak.

Emellett összeállítanak egy gyermek-egészségügyi programot, a szükséges pénzügyi háttérrel együtt. Megteremtik a biztonságos gyógyítás feltételeit is, mielőbb létrehozzák a betegek érdekeit védő felügyeleti rendszert, valamint szabad kezet adnának a kórházi menedzsmentnek az orvosi bérek differenciálásában, például a minőség alapján.

Szavai szerint nem akarnak kórházakat eladni. A lényeg, hogy jó és hatékony szolgáltatásokat kapjon a beteg, nem céljuk a magánosítás, versenyegyenlőséget akarnak, és meg akarják szabadítani a társadalom mai rendszerét az ingyenesség és az egyenlőség hamis mítoszától - mondta. Szerinte mindez négy év alatt sikerülni fog.

Árvízvédelmi rendszert építenek

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: szakterületén a következő néhány év a fejlesztések időszaka lesz, egy fejlett, modern, európai színvonalú környezeti infrastruktúra megalkotása zajlik majd, és az ország minden fejlesztésében a fenntarthatóságnak kell meghatározónak lennie.

Ezek közül kiemelte többek közt a 15 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések teljes csatornázását, az európai normáknak megfelelő ivóvíz biztosítását, a szennyezőhulladék-lerakás megszüntetését. A szelektív gyűjtésen alapuló hulladékkezelési rendszereket építenek országosan. A következő egy évben annyi árvízvédelmi rendszert építenek, mint összesen egy korábbi kormányzati ciklusban - tette hozzá.