Az SZDSZ a költségvetési bizottság összehívását kezdeményezi

2009.01.13. 11:30
A liberális párt szerint Magyarország újra válaszút előtt áll: ha közelebb akar kerülni Európához, akkor alkalmazkodik, ha nem, akkor elesik az IMF-hiteltől is, és európai sereghajtóvá válik. Ezért az SZDSZ Veres János és Simor András meghallgatását kezdeményezi.

Az SZDSZ az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezi, melyen meghallgatnák Veres János pénzügyminiszter, valamint Simor András jegybankelnök beszámolóját az IMF-hitelkerettel kapcsolatos helyzetről és problémákról, írja a párt kedden kiadott közleményében.

A szabad demokraták szerint az állami kiadások csökkentésére van szükség, különben az IMF-mentőcsomag sem tud segíteni Magyarországon. Hozzáteszik, Magyarország újra válaszút előtt áll: ha közelebb akar kerülni Európához, akkor alkalmazkodik, ha nem, akkor elesik az IMF-hiteltől is, és európai sereghajtóvá válik.

Az IMF vezérigazgatójának, Dominique Strauss-Kahnnak a magyarországi látogatása kapcsán úgy fogalmaznak: nem azért érkezett, hogy dicsérjen, hanem azért, hogy válaszokat kapjon a kormány eddigi intézkedéseivel kapcsolatos kérdésekre.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az SZDSZ a költségvetés támogatásakor hangsúlyozta: az államcsődnél nincs rosszabb, és azt csak elfogadott büdzsével lehet elkerülni. Hozzáteszik, hogy Magyarország 2009-es költségvetése véleményük szerint nem jó, mert túl sok bevétellel és túl alacsony inflációval kalkulál, miközben rendszerszintű átalakításokat nem kíván finanszírozni.

A közlemény kitér rá, hogy az SZDSZ azt is világossá tette, az elfogadott költségvetés keretszámai egészen biztosan nem lesznek tarthatóak. A liberálisok úgy látják, Veres János pénzügyminiszternek nagyobb bátorságra lett volna szükség a tényekkel való szembenézéshez. Az írás leszögezi: legalább 200 milliárd forintos további állami kiadáscsökkentésre volna szükség, vagy a költségvetési hiány olyan magasra szökik, hogy elesünk az IMF-hitelektől, és Magyarországon nagyon sokáig nem lesz euró. Euróra viszont a szabad demokraták szerint a lehető leghamarabb, már 2012-ben égető szükség van.

Hangot adnak annak a véleményüknek is, hogy magyar adófizetők és vállalkozások már eddig is erőn felül adóztak, ezért az SZDSZ már most jelezte: ha a kormány adóemelésből kívánja finanszírozni az állami túlköltekezésből adódó lyukak befoltozását, abban nem lesznek partnerek. Azért, mert véleményük szerint a gazdaság erősítéséhez sokkal inkább reformokra, szerkezeti átalakításokra, az adók és az állami kiadások csökkentésére van szükség.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy az állami költségeket csökkentő javaslatokat az SZDSZ beterjesztette a Parlament elé, de azokat a szocialisták elutasították. A szabad demokraták viszont ezeknek a javaslatoknak a felfrissített változatával készülnek az IMF-fel való találkozásra - hangsúlyozták.