Árpád
-2 °C
3 °C

Elnökválasztó hétvége

2000.12.01. 15:46
A hétvégén tartja tisztújító küldöttgyűlését a Szabad Demokraták Szövetsége és a Magyar Igazság és Élet Pártja is. Mind a két, ősellenségnek számító pártnál az elnökválasztás a tét. A liberálisoknál Demszky Gábor és Fodor Gábor pályázik a pártvezetésre, a jobboldalon viszont Csurka Istvánnak nincs kihívója.
A hétvégén tartja tisztújító küldöttgyűlését a Szabad Demokraták Szövetsége. Az elnöki posztért ketten vívnak meg: Demszky Gábor és Fodor Gábor. A küldöttek megválasztják a párt új ügyvivői testületét és az országos tanácsot és elfogadják az SZDSZ új politikai programját is. Demszky szerint egyenlő távolságot kell tartani az MSZP-től és a Fidesztől egyaránt, Fodor nézete azonban az, hogy a következő választáson a Fidesz az ellenfél, az MSZP pedig a vetélytárs.

SZDSZ: a két elnökjelölt különbségei

Szombaton este kiderül: mi fogja meghatározni az SZDSZ politikáját a választásokig hátralévő másfél évben. Demszky Gábor győzelme esetén jelentős beleszólást, sőt vétójogot szeretne az országos lista összeállításához, és nem szeretne mindenkivel együtt dolgozni. Vetélytársával például nem tudja elképzelni Demszky az együttműködést, Fodor ellenben miniszterelnök-jelöltnek kérné fel a főpolgármestert győzelme esetén.

Fodor Gábor egyértelművé tette több nyilatkozatában is, hogy Orbán Viktor és Kövér László Fideszével elképzelhetetlennek tartja az együttműködést, a szocialistákkal viszont elképzelhetőnek tartaná az újabb koalíciót. Demszky nem fogalmaz ennyire egyértelműen, szerinte a választások első fordulója előtt semmiféle megállapodás nem köthető senkivel, hogy utána mi lesz, az pedig a ,,jövő zenéje". A főpolgármester egyenlő távolságot tartana a szocialistáktól éppúgy, mint a Fidesztől, Fodor pedig úgy gondolja: a Fidesz az ellenfél, az MSZP a vetélytárs.

Mindkét elnökjelölt egyetért abban, hogy vissza kell térnie a pártnak saját gyökereihez. Vissza kell szereznie az elpártolt értelmiséget, és vissza kell térni az erkölcsi gyökerekhez is. Mindketten megemlítették programismertető tájékoztatójukon, hogy semmi sincs veszve, hiszen a szabad demokraták 1989-ben kis párt voltak, a négy igenes népszavazást követően pedig az ország második politikai erőjévé nőtték ki magukat.

Ha Demszky kerülne ki győztesen a versenyből, amit elemzők biztosra vesznek, akkor valószínűleg lemondana frakcióvezetői tisztéről Kuncze Gábor egykori belügyminiszter, akit Szent-Iványi István követne e poszton. A kevésbé esélyes Fodor győzelme esetén azonban minden maradna a régiben: a frakcióvezető is, a szövetségi politika is.

MIÉP: nem aktuális új vezetőségen gondolkodni.

Szombaton tartja országos tisztújító gyűlését a MIÉP is. Az Index érdeklődésére a párt székházában elmondták, hogy a konferencián a jobboldali politikusok megvitatják a párt programját és választanak elnököt is.

Csurka István, a MIÉP jelenlegi elnöke céljának nevezte, hogy a 2002-es választásokra erős, és ütőképes pártot hozzon létre akar azzal a fő célkitűzéssel, hogy az MSZP és az SZDSZ ne kerülhessen többé hatalomra. A volt író ezért minden olyan pártot és erőt támogatni akar, amely megakadályozza a nem kívánt fejleményeket.

Az Index kíváncsi volt arra, hogy a jelenlegi pártelnökkel ki száll versenybe szombaton és arra is, hogy mik a párt gyűlésének főbb napirendi pontjai, de a székházban minden kérdésünket elutasították, mondván, "előre nem adunk ki semmilyen anyagot a sajtónak".

Csurka egyébként a Magyar Nemzetnek adott interjúban pártját a Parlament legkonstruktívabb frakciójának nevezte, és azt is kijelentette, hogy egyelőre nem aktuális a pártban új vezetőségen gondolkodni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?