Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

SZDSZ: Ne járassák le a népszavazás intézményét

2007.10.14. 16:38
Az SZDSZ tartalmában teljes egészében támogatja a közélet megtisztítását célzó nyolc pontos javaslatot, de nem értenek egyet azzal, hogy erről népszavazást tartsanak - jelentette be a párt Országos Tanácsának (OT) dötését Kóka János pártelnök a testület vasárnapi ülése után.

A szabad demokraták szerint nem szabad lejáratni a népszavazás intézményét, hanem ezekben a kérdésekben az öt parlamenti pártnak kell egyezségre jutnia. Ennek megfelelően a referendum kezdeményezését nem írják alá, és a képviselőcsoport nemmel fog voksolni a népszavazásra bocsátás parlamenti szavazásakor - mondta Kóka János pártelnök, az Országos Tanácsának vasárnapi ülése után. Hozzátette: el sem tudja képzelni, hogy - a korábban kezdeményezettekkel együtt - a választók hogyan tudnának akár 30-40 kérdésre válaszolni.

A javaslatokat tartalmazó törvénycsomagokat a kormány a tervek szerint hétfőn eljuttatja a parlamenti pártoknak és benyújtja az Országgyűlésnek. Emellett szocialista képviselők népszavazást is kezdeményeznek, amit azonban visszavonnak, ha a hétfőn folytatódó ötpáti egyeztetéseken sikerül megállapodni. Külön is megtárgyalta az OT a párt- és kampányfinanszírozást.

A testület egyetért azzal, hogy önálló kampányszámlára gyűjtsék a pénzt a pártok, hogy rövidítsék le a kampány időtartamát, és csak magánszemélyek nyújthassanak anyagi támogatást a pártoknak. Az SZDSZ azt javasolja, hogy ezek a szabályok minden voksolásra, tehát helyi önkormányzati választásokra is érvényesek legyenek, sőt, a napirenden lévő országos népszavazásokat megelőző kampányokat is ezek alapján folytassák le - mondta Kóka.

A kormány által tavaly elkezdett reformokkal egyetlen pillanatra sem szabad leállni, folytatni kell őket - tolmácsolta az OT döntését a pártelnök.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere bejelentette: a jövő héten megkeresi Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és az érintett tárcavezetőket, hogy a költségvetés járuljon hozzá a fővárosban a távfűtés versenyhátrányának leküzdéséhez. A budapesti 180 ezer ilyen otthonban élők 20 százalékkal többet fizetnek azoknál, akik gázt használnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!